La previsió és que augmentin
El confinament a Lleida podria ser domiciliari si no es redueix el nombre de casos
El cap d'epidemiologia ha alertat que prop del 97% dels lleidatans són candidats a passar la malaltia
zentauroepp53994368 soc lleida200704203912 /
El cap del Servei d’Epidemiologia de Lleida, Pere Godoy, ha advertit aquest dilluns, després de la reunió de la Comissió de Seguiment de Coronavirus al Segrià: «Si en dues setmanes no hi ha canvi de la situació, haurem de plantejar-nos noves mesures, com el confinament domiciliari».
En roda de premsa, recollida per Efe, Godoy ha assegurat que a principis de juny la prevalença de contagi del virus a Lleida era del 3,1%, lleument inferior a la resta del país, quan se situava en el 5%.
No obstant, l’ampliació de l’activitat econòmica, laboral i social, així com l’arribada d’aproximadament 30.000 persones per treballar a la campanya de la fruita, han propiciat un augment de la prevalença de contagi en les últimes setmanes.
En aquest sentit, Godoy ha alertat que prop del 97% dels lleidatans són candidats a passar la malaltia, per la qual cosa ha animat continuar amb les recomanacions de prevenció, perquè «amb tenir els brots controlats ara mateix no n’hi ha prou».
De fet, el cap de l’àrea epidemiològica de Lleida ha afirmat que el problema actual és que els treballadors de les empreses on s’han produït els brots han iniciat «cadenes de transmissió» fora del lloc de treball.
No obstant, considera «positiu» que es tinguin identificats i controlats aquells brots que han donat lloc a l’augment de casos a la comarca.
Segons el cap del Servei d’Epidemiologia de Lleida, és molt important aplicar totes les mesures d’higiene i seguretat, ja que només així «podrem reduir els casos de forma lenta però sostinguda».
No obstant, ha recordat que s’espera que en els pròxims dies hi hagi un «augment de casos» i, per això, assegura que hem de ser «persistents i pacients».
El perfil actual de la majoria d’infectats al Segrià són persones «laboralment actives» i amb un bon estat de salut previ, motiu pel qual els ingressos a l’uci són menors que al març, quan la majoria d’afectats eren persones de la tercera edat.
La gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha instat la societat a seguir amb les recomanacions de distància, mascareta i higiene de mans, tot i que «no ha descartat» que es pugui arribar a un confinament domiciliari de la població.
Reducció de contactes
Més enllà d’aquesta possibilitat, Farreny anima la ciutadania a aprendre a canviar hàbits i «crear un precedent» perquè se segueixin les normes i no haver d’arribar a mesures més estrictes, tot i que la incidència de contagis al Segrià és un 20% superior a la de la resta de Catalunya.
«Si se segueixen totes les mesures de prevenció, es poden arribar a reduir els contactes fins a un 95%, per això és tan important», ha conclòs Farreny.
Per la seva banda, la directora territorial del Departament d’Interior a Lleida, Montserrat Messeguer, ha explicat que des de dissabte passat hi ha prop d’un centenar d’agents repartits pel perímetre confinat del Segrià i que 65 són reforços arribats d’altres comissaries.
Notícies relacionadesPrecisament aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que la situació al Segrià «no és exactament la mateixa» que al març o a l’abril, però preveu que els casos augmentin en els pròxims dies, perquè «les mesures no tenen efectes d’avui per demà». Precisament perquè no és la mateixa el Govern no s’ha decantat per un confinament domiciliari, ha dit, tot i que ha fet una crida a mantenir els mínims contactes socials possibles.
Ho ha explicat a Catalunya Ràdio, en què també ha afirmat que en una setmana es podrà veure si s’ha estabilitzat una mica la tendència i «com evolucionen» les mesures preses.
Funcionaris demanen la tornada del Segrià a la fase 2
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha denunciat aquest dilluns el «descontrol monumental» de les administracions en relació amb el confinament perimetral del Segrià i demana tornar a la fase 2. Des d’aquest sindicat reclamen «protocols de protecció eficaços en el conjunt de les administracions, disposar de material de desinfecció, mascaretes i epis» i «tornar al funcionament de torns en els serveis essencials, tal com es va fer durant l’estat d’alarma.