Fernando Simón creu que Torra hauria d'haver tancat abans el Segrià (Lleida) davant el rebrot de coronavirus

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries torna a demanar responsabilitat per complir les normes de seguretat davant la Covid-19 i adverteix que, en cas contrari, es prendran mesures

zentauroepp54017014 fernando simon200706181334

zentauroepp54017014 fernando simon200706181334 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el doctor Fernando Simón, creu que la Generalitat hauria d’haver «pres abans» la decisió de confinar Lleida i ha advertit que, si les comunitats autònomes no apliquen les mesures que ara són la seva responsabilitat, o arriba un punt en què no se sap el que està passant, s’hauran d’adoptar «mesures supracomunitàries» o «mesures d’Estat».

Fernando Simón ha dit desconèixer les raons per les quals el Govern català no va tancar divendres la comarca de 38 municipis de Lleida després dels brots de coronavirus detectats. Segons assegura, aquesta era una de les possibilitats que estaven valorant tant ells com el Ministeri de Sanitat per les dades que s’anaven tenint. Creu que això ho podrà explicar l’Executiu de Joaquím Torra.

No obstant, Fernando Simón assegura que el «satisfà» que la Generalitat prengués la decisió d’aïllar més de 200.000 persones a Lleida, ho considera un «acte valent» que cal reconèixer, però admet que li hagués agradat que la decisió es prengués abans.

Simón ha admès que l’estan «preocupant molt els brots de Lleida» i tots els que estan detectant a les autonomies. «En general, s’estan controlant correctament, però alguns estan adquirint un volum, un nombre de casos, per sobre del desitjable», ha afegit.

Creu que «afortunadament» s’està reaccionant, s’està controlant, confinant i prenent mesures de control importants, i admet que en aquesta situació cal ser sensible perquè «a misses dites» sempre és més fàcil dir que es podia haver fet abans. Però ha insistit que en el cas de Lleida «els hagués agradat a tots que hagués sigut una miqueta abans. «Però el cert és que no és fàcil prendre aquest tipus de decisions», admet.

Alt nombre d’hospitalitzats

No obstant, també ha assenyalat que l’hospital de Lleida està tenint un nombre important de casos hospitalitzats, una cosa que «no és una bona notícia», tot i que creu que el percentatge sobre el total de casos notificats és l’esperat.

Però, insisteix: «Ens hauria agradat que no haguessin arribat a aquest punt de saturació de l’hospital, que ara mateix no sembla que tinguin problemes, tot i que han hagut de posar un hospital veí, però no sembla que hagin superat la capacitat ampliada que tenen». «Hauria sigut desitjable que no haguessin arribat a aquest límit», ha reblat.

Al ser preguntat sobre a partir de quin moment el Govern central hauria de tornar a prendre la mesura de decretar l’estat d’alarma, el doctor Simón ha deixat clar que «ara mateix estem lluny», ja que en la major part del territori espanyol no hi ha un increment de risc important i els brots es van controlant. Tot i que ha admès que alguns són més grans de l’esperat i cal prendre accions una mica més dràstiques.

Avís a les comunitats autònomes

Per això, adverteix que «si les comunitats autònomes no apliquen les mesures i aquests brots comencen a superar l’àmbit d’una comunitat autònoma o es comença a no saber el que està passant, és quan podrem començar a plantejar-nos la possibilitat d’accions que superin l’àmbit comunitari».

Insisteix que «a poc a poc» les autonomies estan assumint la responsabilitat, «més ràpid o més a poc a poc, amb més encert al principi o una miqueta més tard, però assumint la seva responsabilitat». Per això, creu que si els brots es controlen com fins ara «és molt probable que no faci falta, almenys a curt termini, prendre mesures supracomunitàries, almenys d’Estat».

«Un infectat no pot anar pul·lulant per tot arreu»

Notícies relacionades

En qualsevol cas, ha deixat clar que quan una persona comença a tenir símptomes s’ha d’aïllar. «Encara no ens podem arriscar que una persona amb símptomes vagi pul·lulant per tot arreu, podent transmetre potencialment la malaltia a altres persones».

Considera que és una qüestió de responsabilitat personal que difícilment es pot controlar des de les administracions. «Si les administracions ho han de controlar, ho han de fer amb mesures dràstiques que tindran un impacte important, com han tingut les que hem pres en els mesos anteriors», ha tornat a advertir.