Rebrot al Segrià

El Govern demana sanitaris voluntaris per a Lleida a causa de l'augment de casos

La consellera Vergés descarta per ara el confinament domiciliari

Vergés admet que hi ha transmissió comunitària i no descarta l'ampliació del tancament

lleida-locutado / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha demanat a sanitaris i treballadors socials voluntaris de tot Catalunya per a Lleida amb la previsió d’un augment de casos en les pròximes setmanes a la comarca del Segrià, confinada des d’aquest dissabte. Així ho ha explicat la gerent de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran (Lleida), Divina Farreny, en una roda de premsa, en la qual el cap de Vigilància Epidemiològica, Pere Godoy, ha indicat que si després de dues setmanes «no hi ha un canvi de disminució clar, es valorarà el confinament a casa».

Davant aquesta situació, el sindicat Usoc ha sol·licitat aquest dilluns a la Conselleria de Treball la desafectació de la vaga de personal sanitari a la comarca del Segrià (Lleida) i la inaplicació dels serveis mínims, davant el confinament per brots de coronavirus en aquest territori. Usoc considera que, malgrat que «no falten motius per secundar la vaga del 7 de juliol del sector de la sanitat catalana», és més gran la responsabilitat dels professionals per lluitar en primera línia contra la pandèmia de la Covid-19, ha informat en un comunicat.

El sindicat va convocar el 19 de juny una vaga general al sector de la sanitat pel 7 de juliol, que es mantindrà a tot Catalunya excepte al Segrià, i que s’ha impulsat al considerar que la decisió del Govern de compensar econòmicament els sanitaris segons la seva categoria professional és «injusta, classista i sectària».

Previsió d’augment de casos

L’anunci arriba poc després que la consellera de Salut, Alba Vergés, hagi indicat que la situació al Segrià «no sigui exactament la mateixa» que al març o l’abril, però preveu que els casos augmentin en els pròxims dies, perquè «les mesures no tenen efectes d’avui per demà». Precisament perquè no és la mateixa el Govern no s’ha decantat per un confinament domiciliari, ha dit, tot i que ha fet una crida a mantenir els mínims contactes socials possibles. Ho ha explicat a Catalunya Ràdio, en què també ha afirmat que en una setmana es podrà veure si s’ha estabilitzat una mica la tendència i «com evolucionen» les mesures preses. 

En aquest mateix context, la consellera ha admès que a la comarca del Segrià hi ha «transmissió comunitària» del coronavirus i no ha descartat haver d’allargar aquest confinament si no descendeixen els casos positius. En la línia del que va dir aquest diumenge, ha reconegut que no es pot descartar res. En el cas de la Segarra, en canvi, ha dit que la situació és «molt estable» i no és comparable amb la del Segrià. Aquest brot afectaria l’empresa BonÀrea de Guissona, tot i que ha insistit que «la situació és diferent i és estable després de registrar-se alguns casos a principis de juny que s’han continuat treballant amb la col·laboració de les empreses».

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que la col·laboració de les empreses és «imprescindible per fer bons cribratges, per això hem detectat un munt de casos asimptomàtics».

Vergés ha explicat que el Govern ha actuat al veure una diferència «molt clara» de casos d’una setmana a la següent a la regió de Lleida, amb 188 casos la del 22 de juny i 549 la del 29. Aquest creixement «fort» s’explica sobretot pel Segrià, ha afegit, i ha avisat que ara continuaran augmentant els positius.

Es farà una primera revisió en profunditat passats set dies i una segona als 14. «No podem descartar res avui», ha dit al preguntar-li per una pròrroga del confinament perimetral. De moment, ha insistit que cal reduir l’activitat social i «mantenir els mínims contactes possibles».

Hospitalitzacions

Quant a les hospitalitzacions, s’ha detectat un augment de 18 a 24, amb una tendència «clarament creixent», ha continuat. En tot cas, ha remarcat que la carpa que s’ha instal·lat a l’Arnau de Vilanova no és un hospital de campanya ara mateix, sinó una eina per tenir més espai i poder separar bé els circuits de Covid i no Covid.

Notícies relacionades

Sobre la proximitat de la Franja, on també hi ha rebrots, Vergés ha apuntat que a Aragó també es va plantejar el confinament perimetral, però finalment es va optar per altres mesures. En general, quant a tot aquest territori on els temporers treballen en la collita de la fruita, la consellera ha opinat que el Govern central hauria de regularitzar la situació d’aquests treballadors i «no deixar els ajuntaments despullats davant l’arribada de molta gent».

Al preguntar-li per les queixes dels alcaldes per la falta de previsió en l’avís, ha dit que entén que vulguin preparar les coses amb temps, però ha argumentat que aquest tipus de mesures «obliguen a fer una gestió de decisió, execució i comunicació bastant alhora».