La clau a la universitat

La selectivitat de la Covid-19 supera el primer examen amb bona nota

La xifra més alta d'estudiants i de centres i les normes d'higiene no impedeixen la normalitat

Uns 40.000 alumnes se sotmeten als exercicis durant quatre dies a tot Catalunya

zentauroepp54021869 barcelona 07 07 2020  sociedad   paau 2020 pruebas acceso a 200707094659

zentauroepp54021869 barcelona 07 07 2020 sociedad paau 2020 pruebas acceso a 200707094659 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La selectivitat de l’‘era Covid’ ha superat i amb bona nota la seva primera prova. Uns 40.000 estudiants catalans, la xifra més alta dels últims anys, han començat avui una tanda d’exàmens que no finalitzarà fins divendres (una jornada més que en altres ocasions). I els controls s’han realitzat en més del triple de municipis (63) que l’any anterior (20). Xifres de rècord que no han afectat la normalitat més absoluta dins de la més absoluta anormalitat. Fins in tot les mesures de control sanitari –mascaretes, higiene de mans i distància– provocades per la pandèmia de Covid-19 han sigut assumides amb comprensió i eficàcia per alumnes, docents i resta del personal educatiu.

Els exàmens per obtenir la clau als estudis universitaris triats van començar puntualment a les nou del matí, si bé els estudiants ja s’havien assegut a les seves aules fins i tot una hora abans que es repartissin els documents amb les preguntes. A partir d’aquell instant, en la immensa majoria d’aules no només d’universitats sinó també d’instituts (aquests s’han incorporat aquest any per esponjar els espais i evitar aglomeracions), els estudiants han pogut treure’s les mascaretes, tret d’en comptades excepcions, per enfrontar-se durant hora i mitja a la prova de coneixement de llengua castellana.

Al migdia, amb una pausa més llarga que altres anys entre examen i examen, els aspirants a universitari han tornat a entrar a les aules per desenvolupar la segona prova escrita, la de ciències de la terra i medi ambient, la de fonaments de les arts o la de matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda, a les tres, han començat els exercicis d’anàlisi musical, història de l’art i física.

Al mateix lloc

Curiosament, també com a part de les excepcionals mesures de prevenció de la propagació del coronavirus, els estudiants han realitzat cada exercici sempre al mateix pupitre de la mateixa aula. Així s’evita que l’alumne hagi de tocar zones en les quals hagi estat abans una altra persona. Si bé en alguna aula ha calgut moure a algun batxiller esquerrà perquè pogués tenir el recolzabraços adequat per a la seva condició.

El dimecres 8 de juliol es realitzaran les proves de llengua i literatura catalanes, llengua estrangera i, a la tarda, electrotècnia i economia de l’empresa. El dijous 9 de juliol: història, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, dibuix tècnic i història de la filosofia. I per al divendres 10 de juliol estan programades les proves de química, disseny, geografia, biologia, cultura audiovisual, grec i tecnologia industrial.

Evitar concentracions

Notícies relacionades

A més de facilitar la higiene de mans amb dispensadors i vigilar que tots porten posades les mascaretes, el personal dels centres educatius controla que els alumnes no s’acumulin als passadissos o accessos de les aules i fins i tot en qualsevol altre lloc del centre. També es marquen rutes d’entrada i sortida i es mantenen el màxim de portes obertes a l’exterior, com passa a la Facultat d’Economia i Empresa de la Diagonal de Barcelona, a Pedralbes, a la qual es podia entrar i sortir per totes les seves portes sense que es registressin aglomeracions. El tancament dels bars dels centres educatius va provocar que entre examen i examen els dels voltants s’omplissin de joves per esmorzar, prendre alguna cosa i en moltíssims casos preguntar-se mútuament dubtes en els minuts previs a la prova decisiva.

La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, va destacar l’«absoluta normalitat» de les proves del matí fins i tot a la comarca del Segrià, tancada pel coronavirus. El secretari general del Consell Interunivesitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, ha destacat després de visitar dues seus dels exàmens a Barcelona i Cerdanyola que «malgrat ser les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) més atípiques de la història, la notícia és la normalitat i el civisme dels estudiants». Aquests, per la seva part, es mostraven confiats que l’excepcionalitat desencadenada pel coronavirus incideixi en una major benevolència dels tribunals que els han d’avaluar.