manual d'ús

Mascareta: com col·locar-la, quan rebutjar-la i principals errors d'ús

Un ús incorrecte de les mascaretes pot provocar que els ciutadans s'exposin al coronavirus

undefined53890003 madrid  25 06 2020  coronavirus covid19 sociedad  una adoles200626122013

undefined53890003 madrid 25 06 2020 coronavirus covid19 sociedad una adoles200626122013 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ni la millor mascareta pot prevenir contra el coronavirus si nosaltres, els que la portem, cometem errors a l’utilitzar-la. Imagina: un ciutadà proveït amb la millor mascareta surt de la boca del metro, treu de la butxaca un paquet de cigarrets i n’encén un. Per a això, no ha dubtat a tocar el seu tapaboques, a abaixar-se’l amb les mans. Ja de passada –a més fa molta calor, aprofita i s’ajusta les ulleres. Ja està llest per donar glopades de fum negre. Malgrat els seus pertrets contra la Covid-19, la seva barrera ha sigut eficient: s’ha exposat al contagi i, per a súmmum, pels seus propis errors.

Tal com explica Florentino Pérez Raya, president del Consell General d’Infermeria, «utilitzar malament les mascaretes augmenta el risc de contagi de Covid-19, ja que la superfície externa de la mascareta es considera un vehicle de transmissió, ens podem autocontagiar».

Molts d’aquests errors són inconscients, però hi ha un grapat d’accions –aparentment irrellevants– que poden malmetre tots els mecanismes que apliquem per combatre el coronavirus. Posar-se la mascareta sense cobrir el nas o no rentar-se les mans són alguns dels ‘pecats’ més grans que es poden cometre, per molt que després se surti al carrer amb escafandre.

EL PERIÓDICO explica quins errors utilitzem en l’ús dels tapaboques.

6 errors en l’ús de les mascaretes

1. No rentar-te les mans abans d’utilitzar-la.

2. Ajustar-la malament: ha de cobrir boca, nas i barbeta.

3. Tocar-la mentre la portes posada.

4. Utilitzar-la més de quatre hores. Si s’humiteja o deteriora, s’ha de canviar. Mai la reutilitzis, llevat que siguin aptes per a això.

5. Treure-la malament. S’ha de retirar per la part de darrere, sense tocar la part frontal.

6. Llançar-la de manera imprudent. Rebutja-la en un cub tancat i renta’t les mans amb aigua i sabó.

¿Com es col·loca una mascareta? 

  • Abans, s’han de rentar les mans durant 40-60 segons.

  • S’han de tocar només les gomes de la mascareta.

  • S’ha de posar sobre el nas i la boca, i ens hem d’assegurar que no queden grans espais entre la cara i la mascareta.

  • S’han de passar les bandes elàstiques per darrere les orelles.

  • Pessigar la pinça nasal per ajustar-la bé al nas.

  • Evitar tocar la part exterior de la mascareta i, si ho fem, rentar-nos les mans abans i després.

  • Abans de treure la mascareta, ens hem de rentar les mans.

  • Retirar-la tocant només les bandes elàstiques.

  • Per rebutjar-la, introduir-la en una bossa de plàstic, llançar-la tancada a les escombraries i rentar les mans després.

Relacionat també amb aquest tipus de mascaretes, un altre dels errors que se solen cometre és el de portar-les durant tot el dia, quan les autoritats sanitàries adverteixen que és aconsellable substituir-les quan han passat més de quatre hores, perquè llavors les qualitats de protecció disminueixen notablement. El mateix succeeix quan la peça és mulla: s’hauria de retirar i substituir per una altra. Per descansar de la mascareta mai s’ha de posar al front o a la barbeta, ja que llavors és molt possible que la part interna s’acabi impregnant de partícules, i no només del portador, sinó de les que aquest podria haver rebut aleatòriament d’altres persones amb qui hagi interactuat.

¿Com s’ha de netejar i conservar?

En el cas de les mascaretes reutilitzables, cada fabricant explica les instruccions de rentat i utilitzar un mètode diferent al recomanat pot deteriorar el producte i, per tant, perdre la seva efectivitat. Les que no són reutilitzables no es poden rentar, ja que no es garanteix que conservi les seves propietats. Tampoc s’ha de fer la volta a la mascareta ni netejar-la al microones.

En el cas de les mascaretes artesanals, els materials i mètodes de confecció amb els quals s’elaboren són molt diversos i poden no haver passat el control de verificacions o assajos; per tant, no es garanteix la seva eficàcia, tampoc en el cas de les ulleres de busseig.

Aquí ens enfrontem a una altra pregunta clau, quin és el tipus de mascareta que ens fa falta:

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

¿Quina mascareta necessito en cada moment?

– Persones sanes: mascaretes higièniques.

– Persones amb símptomes o asimptomàtiques, però positives en Covid-19: mascaretes quirúrgiques.

– Persones en contacte amb contagiats o positius per Covid-19: mascaretes EPI.

– Nens: nens i nenes sans a partir de 3 anys han d’utilitzar mascaretes higièniques conformes a cada rang d’edat. N’hi ha tres talles entre els 3 i els 12 anys. És important que un adult supervisi la col·locació, l’ús i la retirada de les mascaretes. Nens i nenes positius per Covid-19, amb símptomes o asimptomàtics positius han d’utilitzar preferentment mascaretes quirúrgiques o higièniques amb especificació UNE.

Notícies relacionades

– Població vulnerable: han de seguir la recomanació del seu metge.


Complint tots aquests consells, la nostra salut es veurà menys compromesa, estarem més segurs i ajudarem a frenar la Covid-19.