El col·lapse dels CAPs a Lleida impossibilita el rastreig del coronavirus
El gerent de l'ICS a Lleida reconeix una situació «crítica» en l'atenció primària a causa de la falta de personal
«Si no es reforcen els professionals tampoc podrem atendre les residències», es queixen des de Comissions Obreres
zentauroepp54077078 el centre d urg ncies d atenci prim ria cuap de prat de l200711154946 /
Un col·lapse general regna als centres d’atenció primària (CAP) de Lleida. Ho demostren les llargues cues d’espera dels pacients, ho denuncien els professionals i ho reconeixen els responsables del Govern. El problema és que, sense prou sanitaris als CAPs, és impossible traçar les cadenes de transmissió del coronavirus i frenar una expansió ja desbocada. Comissions Obreres lamenta, a més, una altra derivada: que no hi haurà metges per atendre els pacients que emmalalteixin a les residències, com sí que va passar al maig, quan Salut va assumir les competències d’aquests centres. Tot això, en una comarca tancada en ella mateixa i que ja ha registrat 2.990 casos de coronavirus des del començament de la pandèmia.
L’Hamdouz es va plantar aquest dissabte a les onze del matí al CUAP Prat de la Riba, l’únic obert a la ciutat de Lleida durant el cap de setmana. Es va donar un cop i el dolor li paralitzava les cervicals. A les quatre de la tarda sortia amb una recepta a les mans. A la una del migdia, la Silvia, una jove lleidatana, ja portava dues hores esperant davant la porta del mateix centre i sota un sol abrasador. «Estic amb vòmits des d’ahir, he vingut a fer-me una PCR perquè treballo en una botiga i vull saber si tinc el virus i he d’agafar la baixa», explicava indignada. No era l’única. A la mateixa hora hi havia cinc famílies més, amb els seus respectius parents, que portaven unes quantes hores davant la porta el centre, pel mateix motiu. Alguns, amb clars símptomes de la malaltia. «Això un focus claríssim de transmissió», es queixaven fonts sanitàries.
Envelats auxiliars
Precisament, per evitar aquestes cues, la Generalitat va instal·lar ahir dos envelats auxiliars en aquest centre sanitari per atendre els pacients amb símptomes de coronavirus de tota la ciutat. Però aquestes proves del virus les faran els professionals sanitaris que ja treballen als altres CAPs de Lleida, i que ara hauran de reduir la seva atenció a mínims. «¿Si ens envien a treballar allà, com farem el seguiment dels casos?», es preguntava una font sanitària que precisament ha sigut assignada d’una funció a l’altra. La resposta del gerent de l’ICS a Lleida, Ramon Sentís, no deixava lloc a dubtes. «El punt més crític en què ens trobem és el rastreig dels contactes, tenim una falta evident de professionals de l’atenció primària que faria falta reforçar», reconeixia en roda de premsa.
La falta de mans a la sanitat lleidatana és endèmica, però ara s’hi suma el fet que molts professionals fan vacances. Tot i que hi havia 260 voluntaris, de moment cap s’ha incorporat encara, va confirmar ahir Sentís, per «no complir els requisits». «Els treballadors de l’atenció primària estan desbordats, no entenem perquè no augmenten la plantilla», es queixava Elena Motos, responsable de sanitat del sindicat Comissions Obreres.
89 hospitalitzats
Notícies relacionadesUna de les tasques dels professionals de l’atenció primària és fer les proves PCR i rastrejar els contactes. L’altra, atendre els casos positius a les residències. I és que aquests centres no tenen atenció mèdica necessària en cas de tenir algun brot, com ja es va demostrar a l’abril. La primera tasca ja s’està veient impossible. ¿La segona? «En aquests moments és inassumible atendre i visitar les residències, tampoc s’està fent», deia Motos. Mentrestant, el Govern ha ampliat el tancament dels geriàtrics a tota la província de Lleida, i ha començat a fer tests PCR als 14 centres del Segrià.
De moment, hi ha 89 persones hospitalitzades per coronavirus als diferents hospitals de Lleida, entre públics i privats. S’ha obert una nova planta a l’hospital Arnau de Vilanova, però els responsables sanitaris insistien que els faltaven professionals per atendre el gruix dels malalts crítics. Una de les solucions que es plantegen és desviar pacients cap als hospitals de Reus, Igualada, Manresa, Sabadell o Barcelona. El pla es va testar ahir, enviant vuit malalts en estat greu i sense coronavirus cap a la Vall d’Hebron.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista