PROJECTE MOSQUITO ALERT

La calor i la pluja disparen la presència del mosquit trigre

La presència d'aquests insectes va créixer un 70% en el primer semestre de l'any

zentauroepp40656221 mosquito tigre aedes albopictus  2  james gathany ecdc  cc190328130105

zentauroepp40656221 mosquito tigre aedes albopictus 2 james gathany ecdc cc190328130105 / Picasa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les altes temperatures i les pluges constants d’aquesta primavera han creat les condicions idònies per a la reproducció del mosquit tigre (‘edes albopictus’), com queda reflectit en les observacions rebudes per l’aplicació Mosquito Alert (plataforma gratuïta en què tots els ciutadans poden avisar de la presència de l’insecte). Així, el nombre d’aquest artròpode –original d’Àsia i present a Catalunya des del 2004– registrat en el primer semestre del 2020 suposa un increment del 70% respecte al 2018, que fins ara era l’any amb més mosquits tigre observats a començament de temporada. Amb tot, l’any amb més exemplars registrats en el seu conjunt continua sent el 2015.

La raó d’aquest augment s’atribueix a la calor i la pluja. La primavera del 2020 ha sigut la quarta més calorosa a Espanya des de 1965, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, i la cinquena més plujosa del segle XXI. A més de les condicions climàtiques favorables, el confinament també pot haver contribuït a l’increment de mosquits tigre. La tancada provocada per la pandèmia de Covid-19 ha impedit cuidar-se de nombroses segones residències del litoral mediterrani i, en conseqüència la neteja de petits dipòsits d’aigua, l’hàbitat perfecte per a la reproducció de l’insecte. Una espècie especialment coneguda per les molèsties que causa per les picades produïdes per les femelles i les reaccions que provoquen al cos humà.

Un cicle biològic de 15 dies  

És difícil de predir el desenvolupament del que queda de temporada ja que, d’acord amb l’experiència, la tendència de la primavera no es pot extrapolar a l’estiu. I tenint en compte que el cicle biològic del mosquit tigre és d’uns 15 dies, la seva densitat futura està lligada, en gran part, a la disponibilitat d’aigua al llarg de l’estiu, i per tant a l’oportunitat de reproduir-se.

L’equip d’investigació de Mosquito Alert està estudiant l’efecte de les variables climàtiques sobre l’explosió reproductiva del mosquit a la primavera. Conèixer aquesta relació permetrà predir com serà el principi de la temporada de l’insecte. Però per això, caldrà considerar no només les temperatures i precipitacions d’abans de l’estiu, sinó també les condicions ambientals de l’hivern. Si és suau, la possibilitat de supervivència dels ous dipositats a finals de la tardor per fer eclosió a la primavera és molt més gran. 

Notícies relacionades

Amb tot continuarà sent difícil predir l’evolució durant l’estiu, ja que està condicionada pels episodis de tempestes estiuenques i per la conducta humana, com el reg artificial.

Ciència ciutadana

De tot això informa Mosquito Alert, un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat pel CSIC, el CREAF, l’ICREA i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i l’objectiu del qual és lluitar contra l’expansió de mosquits invasors i transmissors de malalties infeccioses que estan reemergint, o apareixent per primera vegada, a Europa. Les corbes de les observacions acumulades es basen en les informacions obtingudes a través de l’aplicació, però corregides per l’esforç de mostreig. 

Temes:

Mosquit tigre