POSICIÓ DE LA MONCLOA

Govern en alerta, però no alarmat, pels rebrots de Covid

El gabinet de Sánchez descarta tornar al comandament únic, tret d'una catàstrofe, i demana confiar en les autonomies tot i que alguna vagi «tard»

L'Executiu central evita el xoc amb Torra per la situació de Catalunya i es preocupa per la pròxima recollida de la poma a Girona

undefined52500148 madrid 26 02 2020 politica  el presidente del gobierno pedro200719182305

undefined52500148 madrid 26 02 2020 politica el presidente del gobierno pedro200719182305 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El Govern central diu estar en alerta, però no alarmat. No sospesa la tornada imminent al comandament únic pels rebrots de Covid-19 ni estudia, en aquests moments, el decret parcial i per territoris de l’estat d’alarma, malgrat que la Constitució ho permet i que hi hagi rum-rums, des de sectors tècnics o polítics, sobre això. «Confiem en les comunitats, tot i que en alguns casos s’hagi arribat tard o amb carències, asseguren fonts de l’Executiu central. Catalunya és ara, seguida d’Aragó, l’àrea que genera més preocupació.

L’exemple donat aquest cap de setmana per una Barcelona que ha escoltat les recomanacions i advertències del Govern català, però amb una desobediència excessiva, com ha explicat aquest diari, no genera precisament tranquil·litat en els diferents ministeris. Tot i així s’insisteix que la situació «es pot i s’ha de controlar millor», sense entrar en pànic. L’equip de Pedro Sánchez sembla haver-se conjurat per evitar, en la mesura possible, qualsevol topada amb la Generalitat a causa del virus, incloent-hi el terreny dels recursos jurídics a decrets com el de dilluns passat, tot i que la Moncloa hauria preferit altres vies de decisió.

 «Hi ha prou legislació en aquest moment, tot i que es pugui millorar. Hi ha mesures que poden anar a més si no hi ha prou resposta social. Cal intentar cooperar sense fer soroll: si li va malament a un ens anirà malament a tots. Quan vam assumir-ne nosaltres la competència, i això va de salut, no de poder, demanàvem lleialtat i ara serem lleials», assevera un alt càrrec governamental implicat, de prop, en la lluita contra el coronavirus.

S’admet que hi ha un flux de trucades entre l’Executiu central i la Generalitat bastant més fluid de l’habitual. «S’ha ofert i s’ofereix tota mena d’ajuda, en públic i en privat», s’insisteix. La vicepresidenta Carmen Calvo està en contacte amb Pere Aragonès i el ministre Salvador Illa està comunicat de manera contínua amb la consellera de Salut, Alba Vergés.

Els temporers 

En els pròxims dies, a les teleconferències setmanals s’afegiran reunions conjuntes, també amb Catalunya, entre les àrees sanitàries i d’agricultura de totes les administracions, ja que se segueix especialment la situació dels temporers: la recollida de la poma a Girona, per exemple, és qüestió de setmanes i els empresaris han fet arribar a les autoritats que els continuen faltant mans per treballar. 

El que ha passat a Lleida fa que aquesta qüestió estigui sobre la taula amb el segell de prioritari. La meitat dels ingressos hospitalaris de la zona pel virus estan relacionats directament amb el sector fructícola. La dificultat per garantir les mesures de prevenció i la distància social entre els treballadors del camp (els consistoris estan facilitant locals per evitar-ho) i la dificultat per dur a terme el rastreig en cas de trobar positius són dos temes que preocupen a les trobades entre les administracions. També en els Procitat (plans de protecció civil per a emergències a Catalunya), en què són indisimulables les tensions entre el Govern i els ajuntaments afectats.

Rastrejos millorables, però efectius

Notícies relacionades

Malgrat tot, les fonts governamentals consultades posen de relleu que, actualment, hi ha sota la lupa un percentatge de contagiats bastant més gran (incloent els asimptomàtics) que en la primera fase de l’epidèmia, malgrat que la dada global d’infectats sigui molt més petita. I sense deixar de reconèixer carències detectades en el rastreig o la lentitud en la presa de decisions de governs com el català, afirmen que els controls i les exigències a les residències de gent gran –una qüestió crucial– són màxims a totes les comunitats, sense excepció. 

A més, es remarca que la situació dels hospitals és bona en global i es destaca la provisió feta de 5.000 respiradors que ja s’han repartit, afirmen, entre els centres hospitalaris de les diferents comunitats. No fos cas.