RESULTATS PRELIMINARS
La vacuna contra la Covid-19 d'Oxford mostra resultats prometedors
Els primers assajos suggereixen que es genera una resposta immune forta, sense efectes adversos greus
L'eficàcia i la seguretat d'aquest compost haurà de ser testat en les següents fases de la investigació
zentauroepp54185907 oxford200720202703 /
La cursa per aconseguir una vacuna contra el SARS-CoV-2, el coronavirus responsable de la pandèmia de Covid-19, avança donant missatges d’esperança i de cautela. La injecció experimental dissenyada per la Universitat d’Oxford supera el primer escull dels assajos clínics. El de demostrar que, com a mínim, és segura. Així es reflecteix en l’estudi publicat aquest mateix dilluns a la revista científica ‘The Lancet’, en la qual es recullen els resultats de les proves fetes en més de mil voluntaris sans a finals del mes d’abril. Ara, tocarà corroborar si, a més de segura, també és eficaç per prevenir futures infeccions.
Les primeres proves de la vacuna d’Oxford mostren que aquesta injecció produeix una resposta immune forta contra el virus. I sense efectes adversos greus. En la majoria dels casos es va observar que 14 dies després de la immunització els pacients començaven a desenvolupar cèl·lules T, un tipus de glòbuls blancs capaços d’atacar les cèl·lules infectades pel coronavirus. Així mateix, també es va veure que 28 dies després de la injecció, per fi apareixien els anhelats anticossos neutralitzants, capaços de desfer-se del patogen abans que aquest arribés a infectar les cèl·lules. Segons expliquen els investigadors, tots els participants van desenvolupar defenses contra el virus. Però només aquells que van rebre una segona dosi de reforç van mostrar una resposta immune més forta.
Els ‘pares’ de la vacuna d’Oxford defineixen aquest primer èxit com un «resultat molt prometedor» que incita a continuar investigant. Però, tot i així, recorden que encara és aviat per cantar victòria. Els resultats encara són preliminars. I els resultats que tenim fins ara tan sols reflecteixen les primeres fases de l’estudi.
Següents fases de la investigació
Encara no se sap si la injecció britànica és segura i efectiva a llarg termini. Tampoc se sap quantes dosis serien necessàries per aconseguir una protecció davant el virus. O si la immunitat generada té data de caducitat. Algunes d’aquestes preguntes només es podran respondre amb el temps. D’altres, ja estan sent avaluades en les següents fases de l’assaig clínic. Ara mateix, la vacuna experimental d’Oxford està sent provada en un total de 30.000 pacients; dels quals destaquen 8.000 del Regne Unit, 5.000 del Brasil i 2.000 de Sud-àfrica. Els participants (tots adults sans, d’entre 18 i 55 anys) seran seguits durant 12 mesos per saber si, efectivament, la injecció els protegeix davant aquest nou virus. L’estudi, doncs, finalitzarà oficialment el mes de maig del 2021.
Mentrestant, hi ha centenars d’estudis més en curs. Segons recull l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ara com ara hi ha 23 vacunes en avaluació clínica que s’estan provant en pacients. I 140 més que es continuen estudiant als laboratoris de tot el món. Ara per ara, les més avançades són les de Sinovac, Oxford i Moderna, que ja han passat a la fase 3 dels assajos clínics. Però encara és aviat per cantar victòria. En situacions normals, les vacunes triguen una mitjana de 10 anys a sortir a la llum. I tot i que ara els terminis de la investigació s’intentin reduir a tot just 18 mesos, encara quedarà el repte de la producció i distribució a gran escala.
La compravenda de vacunes experimentals
Notícies relacionadesA falta de resultats concloents, i mentre els estudis clínics segueixen en marxa, ja comencen les negociacions sobre la venda i distribució d’aquests preparats en fase experimental. La farmacèutica AstraZeneca, fabricant de la injecció d’Oxford, ja s’ha compromès a subministrar més de 2.000 milions de dosis d’aquest preparat per a finals d’aquest any. El Regne Unit ha anunciat la compra de 100 milions de dosis d’aquesta possible vacuna. I la Unió Europea afirma tenir-ne reservades 400 milions més. El fabricant de la vacuna afirma que «en cas que els assajos tinguin èxit», asseguraran l’«accés equitatiu» a aquest recurs.
Però, com que la vacuna d’Oxford no és l’única, la compravenda de vacunes experimentals també se centra en altres alternatives. El govern britànic, sense anar més lluny, ha anunciat avui mateix la firma de dos acords per la compra d’un total de 90 milions de dosis de dues vacunes experimentals contra la Covid-19, encara en fase d’estudi. Un dels acords preveu la compra de 30 milions de dosis de la vacuna que està desenvolupant l’aliança entre l’empresa biotecnològica alemanya BioNtech i el laboratori nord-americà Pfizer. L’altre, per 60 milions de dosis amb el laboratori francès Valneva. Tot i que en cap d’aquests casos estigui garantit l’èxit final del producte.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista