GESTIÓ DE LA PANDÈMIA
El Govern posa el focus en tot l'oci nocturn de Catalunya
El president Torra estudia estendre les restriccions de Barcelona i Lleida a tot el territori
L'Agència de Salut Pública valora la imposició de límits horaris a la nit
zentauroepp53832660 carpe diem200722124534
Els nous brots de coronavirus que estan tenint lloc a Catalunya es produeixen, principalment, en trobades socials. Per això el nou perfil del contagiat és el d’una persona jove que passa la malaltia de manera lleu o asimptomàtica, però que és igualment contagiosa. A Espanya, el 10% dels 201 brots registrats, segons les autoritats sanitàries, estan relacionats amb l’ambient nocturn, on es relaxen les mesures de seguretat.
En aquesta tessitura, el Govern de Catalunya està estudiant la possibilitat de tancar els locals d’oci nocturn de tot Catalunya com a mesura per contenir els rebrots de Covid-19, segons ha avançat aquest dimecres el president, Quim Torra, durant la sessió de control al Govern al Parlament.
Actualment, el veto als locals d’oci nocturn s’aplica només a Barcelona i els municipis de l’àrea metropolitana més afectats pels rebrots, així com a Lleida i al Segrià. Ara es debat si estendre’l a tot Catalunya.
Les activitats d’oci dels joves a la nit estan en el punt de mira de la Conselleria de Salut. De fet, el departament dirigit per Alba Vergés estudia algun tipus de mesura per evitar que els grups de gent es reuneixin al carrer durant la nit.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquest dimecres que, a la via pública i en un ambient de nocturnitat, «la sociabilització és diferent» en una entrevista amb ‘Catalunya Ràdio’. Argimon ha comentat que Salut estudia mesures com restriccions horàries nocturnes (la imposició d’una espècie de ‘toc de queda’) i també recomanacions per reduir el nombre de persones en grup a la nit.
Actualment, no estan permeses les reunions, ni privades ni públiques, de més de 10 persones. «Potser sí, en alguns moments, tampoc hem de deixar que es reuneixin grups de sis, set o vuit persones a altes hores de la nit [...] Potser a determinades hores de la nit es pot beure a casa», ha apuntat Argimon, que ha insistit que, en tot cas, són mesures encara no aprovades i que estan sent estudiades.
Mentrestant, el sector de l’oci nocturn, ja molest amb el tancament ordenat a Barcelona, la seva àrea metropolitana, Lleida i el Segrià, va reclamar ahir al Govern un programa de rescat amb ajuts immediats i directes. També demanen l’aprovació d’un pla sectorial que reguli l’activitat d’aquests locals i que no se’ls assenyali com a responsables dels rebrots.
El sector calcula que en aquests moments només el 40% de locals estan oberts a Catalunya i assegura que aquests s’autoregulen aplicant les mesures de seguretat i prevenció que creuen convenients, a falta d’aquest pla sectorial que reclamen. Els empresaris defensen que l’única manera d’evitar rebrots en els ambients d’oci nocturn és a través d’una estricta regulació que permeti obrir la majoria de locals i així evitar ‘botellons’ i festes privades.
‘Toc de queda’
Els experts avalen la possible restricció horària, si bé ha d’anar acompanyada de més mesures. «No s’ha d’impedir la sociabilització, una cosa important per a la salut mental. Però, alhora, ha d’evitar-se la propagació del virus. Una restricció horària reduiria el contacte, però no l’impediria», explica a EL PERIÓDICO Jordi Baroja, president de la Societat Catalana de Salut Pública, que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.
Segons Baroja, «a ningú li agradaria tornar a un confinament», i per això totes les altres mesures preses seran «quirúrgiques» i estaran orientades a «reduir» el risc de transmissió, si bé mai «al 100%». Aquests plans han d’anar units al bon ús de les mascaretes, a la baixada de la mobilitat poblacional i a sociabilització en grups petits. L’alternativa a tot això és una mesura «molt més dura»: el confinament domiciliari.
Els pics de contagis que hi haurà fins que hi hagi la vacuna, diu Baroja, hauran de ser gestionats amb mesures d’aquest tipus. «El confinament ara queda lluny, però en dies la situació pot canviar –adverteix–. El creixement exponencial dels contagis és rapidíssim; es pot triplicar en quatre o cinc dies. Hem après que, en aquesta època, no podem dir ‘mai més’».
Notícies relacionadesPer la metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona Mila Montero, és molt important també «conscienciar» la ciutadania i la «coherència» en les mesures aprovades. «Als ‘botellons’ de vegades no es compleixen les mesures de seguretat, però en cines i teatres, sí, i malgrat això, es tanquen. No estem sent coherents», opina.
«La reducció horària sí que podria ser una mesura coherent. Però, si en les hores que sí que es pot estar al carrer hi ha grups de 20 persones que no prenen mesures, no serveix de res. Per això s’ha de treballar la conscienciació. Per ella, les persones han d’entendre que totes aquestes restriccions i mesures de seguretat es prenen per no tornar al confinament domiciliari», diu.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista