arqueologia
Troben evidències de presència humana a Atapuerca fa uns 600.000 anys
L'aparició de dos estris de quarsita han sigut clau per comprendre la seqüència d'ocupació humana contínua del Jaciment de la Gran Dolina

zentauroepp54220004 atapuerca200723133942 /
Les restes trobades en el nivell TD8 de la Gran Dolina han permès documentar per primera vegada presència humana a la Sierra d’Atapuerca en una franja temporal entre 500.000 i 600.000 anys de la qual no es tenia evidencia fins ara a cap de les cavitats.
L’aparició de dos estris de quarsita –un resquill i una pedra tallada– han sigut clau per comprendre la seqüència d’ocupació humana contínua del Jaciment de la Gran Dolina, amb una antiguitat d’1,2 milions d’anys.
Amb aquesta troballa, es pot afirmar que ha sigut una campanya clau per a la comprensió de la seqüència d’ocupació humana d’aquest jaciment ja que s’han aportat dades sobre una fase relativament desconeguda a tot Europa occidental, i amb un innegable interès científic.
Notícies relacionadesEs tracta de la situada entre les intenses ocupacions documentades en la Unitat TD6 (900.000 anys d’antiguitat) i les que es corresponen amb el gran impacte registrat a la serra d’Atapuerca en moments ja de l’Acheulià (representada en el jaciment per la Unitat TD10, a partir de fa uns 450.000 anys).
D’altra banda, a la Sima de los Huesos, malgrat la baixa intensitat de treball que hi ha hagut a causa de l’aturada per la pandèmia del coronavirus, s’ha trobat un fragment d’un occipital que apunta a ser el crani 10, datat en més de 400.000 anys d’antiguitat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius