recomanació polèmica

L'Empordà clama contra la decisió del primer ministre francès

Per a municipis com Roses, els clients francesos representen un 70% dels ingressos turístics

zentauroepp54241816 soc200725165234

zentauroepp54241816 soc200725165234

3
Es llegeix en minuts
Santi Coll

L’Empordà sempre ha mirat cap al nord. Les declaracions del primer ministre francès, Jean Castex, recomanant als seus conciutadans que evitin l’entrada a Catalunya per eludir el contagi de coronavirus, han sigut un «cop molt dolorós» per al bon veïnat transfronterer, en paraules de la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez. «El que ha dit ha sigut desencertat i irresponsable. Tenim un problema global que ens afecta a tots. El que hem de fer des de les administracions de qualsevol país és procurar que tots compleixin les normes d’higiene i prevenció. La solució no és tancar ni restringir el pas per les fronteres», diu l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

Durant el llarg confinament generat per l’estat d’alarma, moltes mirades d’empresaris i treballadors del sector turístic i comercial estaven posades en la desitjada reobertura de la frontera amb França. Quan l’11 de maig es va iniciar el desconfinament, que permetia als ciutadans francesos moure’s a una distància de cent quilòmetres de casa seva, la part espanyola del Pertús, dins del terme municipal de La Jonquera, va viure una explosió de compradors àvids de tabac, alcohol i altres productes que en la població empordanesa troben molt més barats que al seu país.

«Una bufada d’aire fresc»

Aquest primer pas va ser «una bufada d’aire fresc per als nostres interessos econòmics», segons va reconèixer llavors el president de la Federació d’Hostaleria de Girona i empresari de la Jonquera Antoni Escudero.

En els dies posteriors, tot l’Alt Empordà i la Costa Brava nord van començar a notar el degoteig de matrícules franceses a les seves carreteres. Arribaven els visitants del país veí que hi tenen segona residència i els qui, en situacions normals, venen sovint a la comarca fronterera per disfrutar d’unes hores o uns dies d’oci.

L’empresariat turístic sabia que «el retorn del client francès és clau per a l’inici de la reactivació econòmica», en paraules de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan. Com demostra el fet que quan el Teatre Museu Dalí de Figueres va reobrir les portes l’11 de juliol, després d’un tancament sense precedents des de la seva inauguració el 1974, els primers visitants que hi van entrar van ser la família Dandres, vinguda expressament de Saint-Malo, de la Bretanya francesa. «No ens ho podíem perdre, hem vingut expressament».

«Molt mal»

«Les declaracions de Jean Castex ens han fet molt mal, perquè el juliol començava a anar bé turísticament parlant i sense perdre de vista les circumstàncies que ens envolten. Estem fent grans esforços per garantir la seguretat de tots, hem fet les coses bé i els francesos que han vingut fins ara o que resideixen a Roses saben que és així», detalla l’alcaldessa, Montse Mindan.

L’economista francès Florian Vergés, descendent d’exiliats espanyols i amb residència a Empuriabrava, es posa «les mans al cap» al llegir les afirmacions del seu primer ministre: «Conec bé l’economia empordanesa i la seva important dependència del client francès. El missatge que ha transmès és terrible i tindrà unes repercussions molt fortes en tot el sector turístic. Aquesta comarca, seguint els consells d’autoprotecció, no presenta cap perill». Florian Vergés destaca que «el més impactant que vaig poder veure a finals de juny és que la gent del país, majoritàriament, portava mascareta i els que no la portaven eren els francesos que es passejaven per Roses o Castelló de Empúries».

Notícies relacionades

La parella formada per Jean i Annie Soulier, de Tolosa, coneix els consells del seu primer ministre. Estan allotjats a casa d’uns amics de Cadaqués i aquest divendres havien anat fins a Figueres per conèixer la ciutat. No oculten que «el missatge ens ha preocupat», mentre reconeixien «haver vist moltes mesures de seguretat als comerços, a tot arreu cal desinfectar-se les mans, hi ha pantalles de protecció als taulells i tothom porta mascareta. Sembla un lloc segur, però...».

Campanyes des de França

La primera autoritat de la Jonquera, Sònia Martínez, va ser la primera en reaccionar divendres a la tarda. «Aquesta recomanació tindrà greus conseqüències per a l’economia de l’Alt Empordà i per a tota la província de Girona. Estem fent grans esforços, però ja fa setmanes que vèiem que hi ha campanyes des de França per evitar que els seus ciutadans vinguin a comprar i a passar les vacances aquí». D’altra banda, Montse Mindan destaca que «per a municipis com Roses, els clients francesos representen un 70 per cent dels ingressos turístics». Martínez recorda que Jean Castex també és l’alcalde de la veïna Prades, al Conflent: «Per això encara ens sap més greu que hagi dit el que ha dit, coneix bé la nostra comarca i sap les repercussions que ha generat».