Catalunya enfila una setmana clau per conèixer l'expansió del coronavirus
Salut preveu que la pressió en el sistema sanitari i els contagis segueixin a l'alça uns dies
Les mesures de restricció tarden temps en fer efecte i no s'estan complint a ulls clucs
mascarillaok
Demà comença una setmana clau per conèixer fins que punt puja la corba de contagis a Catalunya i Aragó, les dues autonomies amb transmissió comunitària, tenint en compte que el període d’incubació del coronavirus és de 15 dies i aquest és el temps mínim estimat per les autoritats sanitàries perquè comencin a notar-se les mesures de restricció. Una vegada la situació a la comarca del Segrià sembla més estabilitzada, gràcies al confinament, la limitació d’aforaments i la petició que s’evitin les sortides de casa, a Barcelona i l’àrea metropolitana encara s’espera que el nombre de casos nous segueixi en ascens, ja que la recomanació de reduir els moviments i el contacte social es va adoptar fa poc més d’una setmana, el divendres 17 de juliol, tres dies després que es decretés als barris més afectats de l’Hospitalet.
Per tant, encara es poden diagnosticar a persones que es van contagiar abans que el Govern prengués aquesta decisió o dies després, ja que com es pot comprovar als carrers, les terrasses o les platges catalanes, tot i que és generalitzat l’ús de mascareta i la gent mostra més cura, no s’ha seguit a ulls clucs la recomanació de sortir de casa només per als desplaçaments essencials. Aquest cap de setmana s’han tornat a registrar cues quilomètriques a les carreteres per accedir a les platges i ‘botellons’ i festes casolanes desafien el tancament dels locals nocturns decretat per la Generalitat divendres.
De fet, la Conselleria de Salut ja ha avisat que aquesta setmana la pressió en el sistema sanitari i les dades de noves infeccions «seran pitjors», amb l’argument que les mesures restrictives tarden temps en tenir efectes. Aquest diumenge el Govern va notificar 886 nous contagis, una xifra inferior a la registrada en els últims tres dies, però per sobre dels diagnosticats fa només una setmana. Si bé, el menor còmput es pot deure al retard en les notificacions que se sol produir els caps de setmana.
Dies «crítics» en el sistema de salut
A més, no s’ha produït cap nova mort, malgrat que el sistema sanitari català viu «dies crítics», segons va admetre dijous el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep María Argimon. Així, han crescut un 317% els casos atesos en atenció primària des de la setmana de Sant Joan i s’han més que duplicat els ingressos hospitalaris en 15 dies. I és que tot i que la majoria de diagnosticats són asimptomàtics o presenten malalties lleus, es van incrementat a poc a poc el nombre de pneumònies causades per la Covid, que cada vegada està afectant persones més grans, segons ha avisat el Ministeri de Sanitat.
En aquest context, el Govern va obrir la porta dissabte a revisar aquesta setmana les restriccions en la cultura i l’esport si la situació epidemiològica ho permet, en una reunió amb Ada Colau i 13 alcaldes metropolitans en la qual els regidors van interpretar que l’Executiu català no es planteja, de moment, implantar un confinament perimetral com al Segrià, però sí potser la petició que es faci una «mobilitat responsable».
La situació s’agreuja en la resta d’Espanya
Notícies relacionadesI a l’Aragó, l’autonomia amb més incidència tenint en compte el nombre d’habitants, hi ha 47 brots actius, dels quals 14 corresponen a centres residencials i 24 a l’àmbit laboral. El Govern regional, que dijous va rebaixar Saragossa a una fase 2 rígida, tampoc es planteja, de moment, sol·licitar al Govern central un confinament perimetral, si bé no ho descarta si la corba de contagis no s’arriba a aplanar.
I la situació s’està agreujant a tot Espanya. A Totana, el municipi murcià que ha tornat a la fase 1 al disparar-se els casos, es van comptabilitzar aquest diumenge set noves infeccions, fins a un total de 105. Fins i tot a Astúries, la regió espanyola més immune al coronavirus, s’han detectat en les últimes hores tres nous positius, un d’ells associat a un brot detectat en un bar d’Oviedo.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació