Sanchez insta les autonomies a contractar més rastrejadors

El nombre de contagis diaris bat un nou rècord: 1.525 casos en 24 hores, sobretot a Aragó i a Madrid

Els presidents autonòmics exigeixen al Govern instruments jurídics per poder confinar sense vetos dels tribunals

zentauroepp54307531 presidentes pedro sanchez200731103809

zentauroepp54307531 presidentes pedro sanchez200731103809 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

En plena expansió de la pandèmia, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha instat aquest divendres les comunitats autònomes que «assumeixin les seves responsabilitats» i, atenent «les recomanacions dels experts», contractin més rastrejadors per fer així un millor seguiment dels contactes dels infectats, un dels instruments per contenir l’avenç del virus. El cap de l’Executiu ha fet aquesta recomanació quan, per tercer dia consecutiu, se supera el miler de contagis diaris, cosa que suposa, de nou, un rècord des que va decaure l’estat d’alarma.

En concret, el balanç diari del Ministeri de Sanitat reflecteix 1.525 casos nous, 296 més que dijous, xifra que supera els 1.500 casos per primera vegada des de primers de maig. El recompte reflecteix que la pitjor situació continua sent a Aragó, amb 511 infectats en 24 hores; però comença a ser preocupant a la Comunitat de Madrid, on s’han diagnosticat 372 persones l’últim dia, molt per sobre de la xifra facilitada per Catalunya al Govern, ja que en aquest informe apareixen 64 diagnosticats per test PCR en un dia. Andalusia, amb 107 contagis, i el País Basc, amb 158, també se situen per davant de Catalunya, on segons el Govern, comença a poc a poc a controlar-se la transmissió comunitària.

Malgrat aquestes dades, Sánchez, en la Conferència de Presidents celebrada aquest divendres a San Millán de la Cogolla (la Rioja), ha traslladat un missatge de tranquil·litat, a l’assegurar que el sistema sanitari està ara «més ben preparat» que al març, quan «no es coneixia el virus». El president ha reconegut que la incidència s’ha triplicat a Espanya respecte a dues setmanes enrere, però ha manifestat que «està molt concentrada en algunes zones». Per exemple, ha assenyalat, 7 de cada 10 casos s’han localitzat a Catalunya, Aragó i Madrid, mentre que 11 autonomies «tenen millors dades que França, el Regne Unit, Països baixos o Alemanya».

Augment dels ingressos hospitalaris

Tot i així, ha demanat als presidents que estiguin «molt vigilants» davant l’augment del nombre d’ingressos hospitalaris, ja que n’hi ha hagut 438 en una setmana, i els ha instat que posin «màxima atenció, com ja estan fent, l’oci nocturn i les celebracions».

En aquest context, ha reclamat als líders autonòmics que «el nombre de rastrejadors» en cap cas «vagi per darrere de la xifra de contagis, sempre per davant» i ha recordat que l’Executiu central ha «injectat» 9.000 milions extraordinaris perquè les autonomies puguin invertir en necessitats com aquesta.

La Conferència de Presidents ha acordat, de fet, implantar a tot el territori l’app d’alerta de contagis Radar COVID, que es va posar en marxa de manera experimental a l’illa de la Gomera i, segons el president, ha donat «resultats molt satisfactoris» i no ha generat falsos positius. L’‘app’ pot doblar el treball realitzat pels rastrejadors manuals i, per això, Sánchez ha «emplaçat» els líders autonòmics a posar en marxa aquesta aplicació mòbil als seus respectius territoris.

Més controls als aeroports

Així mateix, el també líder del PSOE ha informat als seus interlocutors que les seves administracions podran començar a adquirir material sanitari el mes d’agost, en virtut d’un acord marc que preveu comprar 3.700 milions d’unitats de material de protecció en els dos pròxims anys. Finalment, en matèria turística ha sol·licitat als governs regionals que «siguin part activa del procés de vigilància i control» en l’arribada de visitants.

Notícies relacionades

Referent a això, almenys els presidents de les Balears, les Canàries i Múrcia han demanat a Sánchez que incrementi els controls a ports i aeroports, implantant, per exemple, la necessitat que els viatgers que arribin a Espanya s’hagin fet un test PCR amb resultat negatiu que demostri que no estan infectats.

A més, diverses autonomies han exigit al Govern que millori els mecanismes de coordinació i que habiliti instruments jurídics perquè les comunitats puguin gestionar confinaments sense vetos dels tribunals. Referent a això, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, al final de la Conferència, ha recordat que existeixen «dificultats jurídiques» per restringir drets fonamentals fora de l’estat d’alarma.