LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA
Els EUA qüestionen la seguretat de les vacunes contra la Covid-19 de la Xina i Rússia
«Espero que els xinesos i els russos realment estiguin provant la vacuna abans d'administrar-la a algú», avisa Fauci
BRA01. SÃO PAULO (BRASIL), 21/07/2020.- Fotografía cedida por el Gobierno de Sao Paulo que muestra la aplicación de una vacuna contra el nuevo coronavirus desarrollada por el laboratorio chino Sinovac, este lunes en una Clínica de Sao Paulo (Brasil). Las primeras dosis de la vacuna contra el nuevo coronavirus desarrollada por el laboratorio chino Sinovac empezaron a ser aplicadas este lunes a un grupo de voluntarios, todos ellos profesionales de la salud del Hospital de las Clínicas de Sao Paulo. EFE/ Cortesía Gobierno de Sao Paulo/SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO /
El màxim responsable nord-americà en malalties infeccioses, Anthony Fauci, ha manifestat la seva preocupació sobre la seguretat de les vacunes contra la Covid-19 que s’estan desenvolupant a la Xina i Rússia. Unes declaracions que s’emmarquen en la carrera mundial per desenvolupar un fàrmac per frenar la pandèmia del coronavirus i que arriben hores abans que aquest dissabte Rússia anunciés que ha finalitzat la fase clínica de la seva primera vacuna.
Fauci ha advertit que és poc probable que el seu país utilitzi una vacuna desenvolupada per un d’aquests països, on els sistemes reguladors són més opacs que a Occident. «Espero que els xinesos i els russos realment estiguin provant la vacuna abans d’administrar-la a algú», va assenyalar divendres durant una audiència en el Congrés dels EUA. «Les afirmacions que tenen una vacuna preparada per distribuir abans de fer les proves són, com a mínim, problemàtiques», va afegir.
Els EUA ja han posat en marxa la maquinària per adquirir milions de dosi de vacunes. De moment, el Govern de Trump pagarà 1.950 milions de dòlars (gairebé 1.712 milions d’euros) pel projecte de vacuna que està desenvolupant el laboratori nord-americà Pfizer i Biontech d’Alemanya i que li permetrà accedir a 100 milions de dosis. A més, els EUA finançaran amb 2.100 milions de dòlars el desenvolupament d’una vacuna de les farmacèutiques francesa Sanofi i la britànica GSK.
En la seva intervenció al començament de l’audiència, Fauci va assenyalar que espera que per a finals de tardor i principis d’hivern es tingui una vacuna «segura i efectiva». «Mai se’n pot garantir la seguretat i l’eficàcia a menys que es faci l’assaig, però som cautelosament optimistes», va assegurar. I quan li van tornar a preguntar, va puntualitzar: «Per tot el que hem vist ara en les dades d’animals i en les primeres dades d’humans, ens sentim cautelosament optimistes que tindrem una vacuna a finals d’aquest any i a mesura que avancem cap al 2021».
Rússia: «Moment Spútnik»
Fauci es pronuncia sobre els projectes de Rússia i la Xina poc després que les autoritats russes assenyalessin que aprovaran la vacuna contra la Covid-19 creada per l’institut moscovita Gamaleia el 10 d’agost o fins i tot abans, avançant-se als EUA, com va passar amb l’Sputnik. Kirill Dmitriev, director del fons de riquesa sobirana de Rússia, va dir dimecres a la CNN que «és un moment com el de l’Sputnik», referint-se al llançament del primer satèl·lit del món que el 1957 va fer la Unió Soviètica.
De fet, aquest dissabte Rússia ha anunciat que les proves clíniques de la vacuna desenvolupada pel Centre Nacional d’Investigacions Epidemiològiques i Microbiologia Gamaleia han acabat i comença l’etapa de registre. Segons el titular de Sanitat rus, Mikhaïl Muraixko, els metges i els docents seran els primers de rebre aquesta vacuna i està previst que a partir del 10 d’agost sigui enviada a les regions russes.
A més de la de Gamaleia, Rússia té un altre projecte de vacuna en marxa, la del laboratori estatal Véktor.
Vacunes en fase 3
Notícies relacionadesDe moment, tres vacunes participen en la fase tres: la que desenvolupa la companyia nord-americana Moderna, una altra que és una col·laboració entre la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d’Oxford i la que ha produït Cansino Biologics de la Xina, que està sent provada al Brasil, el segon país del món amb més casos de Covid-19.
Dues companyies xineses MÉS, Sinovac i Sinopharm, han llançat proves finals de la fase tres al Brasil i els Emirats Àrabs Units, respectivament. Els assajos al Brasil i als Emirats Àrabs Units seran observats particularment de prop a causa del nombrós historial d’escàndols sanitaris a la Xina. El 2018, més de 200.000 nens van rebre una vacuna defectuosa contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (DPT) que va causar paràlisi en alguns casos.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"