medi ambient

Adif investiga la caiguda de dos vagons del tren descarrilat a Carballeda al costat del riu Sil

El BNG registra una iniciativa en la qual demana la retirada immediata i demana posar els fets en coneixement de la Fiscalia

trensil / periodico

3
Es llegeix en minuts
Cristina Marquina

Adif obre una investigació per aclarir la caiguda de dos vagons del tren de mercaderies descarrilat el 28 de juliol passat a Carballeda de Valdeorras al riu Sil. Després que transcendissin unes imatges en les quals es pot veure com un dels vagons cau al riu des de la zona en la qual havia descarrilat el comboi i un altre que queda suspès, fonts d’Adif consultades per Europa Press van informar que l’ens públic va posar en marxa una investigació per conèixer els detalls d’aquest succés. 

D’aquesta manera, aquestes fonts assenyalen que Adif analitzarà totes les actuacions efectuades en relació amb aquests fets i «depurarà, en el seu cas, responsabilitats». A més, van indicar que es treballa en la retirada dels dos vagons de la zona i en la restauració de l’entorn «al més aviat possible».

En concret, el tren que circulava per la línia Monforte-Ponferrada va patir un descarrilament la tarda del 28 de juliol passat al seu pas per Carballeda de Valdeorras. Tot i que no es van produir danys personals, el sinistre va obligar a tallar la via quan els vagons van quedar bolcats a la zona. Adif ha anunciat aquest matí que es reprèn la circulació.

Crítiques del BNG

Precisament, després que transcendís la caiguda dels vagons al riu, el diputat del BNG Néstor Rego va registrar una iniciativa parlamentària al Congrés a través de la qual en demana la retirada immediata per procedir a «reparar el mal ambiental causat». A més, demana que es comuniquin els fets a la Fiscalia perquè s’investigui aquesta conducta i es depurin reponsabilitats.

El parlamentari nacionalista va demanar al Govern investigar els motius que van portar Adif «a prendre la decisió de tirar els vagons descarrilats al riu en lloc de retirar-los de forma adequada i reparar els danys causats a l’entorn, tal com estipula la normativa». «No es pot tolerar que una empresa pública sigui la primera a incomplir la normativa sobre la gestió de residus i reparació dels danys causats a l’entorn», va assenyalar el diputat.

A més, va considerar «inconcebible» que Adif-Renfe prengués la decisió «conscient» de tirar al riu, «ja bastant contaminat, els vagons» en lloc de «fer el necessari per retirar-los tal com correspondria». «Adif ha de donar exemple i el Govern espanyol responsabilitzar-se que la gestió pública sigui adequada a la legislació ambiental», va indicar.

En un altre comunicat remès als mitjans, el PSdeG va exigir a Adif que retiri de forma immediata el vagó caigut al riu i procedeixi a la restitució dels danys mediambientals causats.

A més, ha reclamat que s’avaluï la situació dels altres vagons que es mantenen al costat de la via del tren i que es retirin «prenent totes les mesures de seguretat ambiental necessàries». «És incompressible», van assenyalar els socialistes gallecs, que critiquen que la recuperació dels vagons no es porti a terme seguint procediments que no impliquin danys per al medi i per a la seguretat ferroviària.

Notícies relacionades

Així mateix, en un altre comunicat, el grup Galícia en Comú va informar que s’ha posat en contacte amb l’ens públic ADIF i amb el Ministeri de Transports per demanar-los explicacions en relació amb els vagons abocats al riu i ha assegurat que es mantindran «vigilants» perquè l’empresa pública compleixi els «compromisos adquirits», que passen per investigar l’ocorregut.

«Qui contamina, paga»

D’altra banda, en un comunicat remès als mitjans, l’entitat ecologista Amigos da Terra ha requerit a la Confederació Hidrogràfica i la Consellería de Medi Ambient que apliqui a l’empresa responsable de l’abocament el principi de «qui contamina, paga» que, segons indica, es regula en la Llei de responsabilitat mediambiental. En la mateixa línia s’ha pronunciat ADEGA, que insta la Fiscalia a obrir una investigació i censura unes imatges «pròpies d’altres temps, en els quals els rius eren considerats abocadors».

Temes:

Adif Ecologia