educació superior

Uns 55.000 joves catalans volen ser universitaris

Les carreres relacionades amb la salut, entre les més demanades l'any del coronavirus

Un total de set carreres exigeixen a Catalunya una nota d'accés superior als 13 punts

zentauroepp54023820 barcelona 07 07 2020  sociedad   paau 2020 pruebas acceso a 200806141712

zentauroepp54023820 barcelona 07 07 2020 sociedad paau 2020 pruebas acceso a 200806141712 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Gairebé 55.000 estudiants, un 13% més que l’any passat, aspireniniciar el curs vinent un grau universitari en algun dels campus públics de Catalunya, la xifra d’aspirants més gran mai registrada en aquesta comunitat. No tindran les coses fàcils gaires, perquè, malgrat que les notes aquest any són de mitjana superiors a les del passat, les universitats catalanes continuen oferint les mateixes 40.000 places que ofereixen des de fa uns anys. ¿Significa això que molts es quedaran sense poder entrar a la universitat? «Significa més aviat que el reajustament entre oferta i demanda que es produeix cada any, serà més gran aquesta vegada: alguns estudiaran graus que han triat en cinquena o sisena opció, per exemple; potser hi ha alumnes que volen canviar de carrera que no poden finalment fer-ho o potser no podran venir a estudiar a Catalunya tots els alumnes de fora que el sol·liciten», apunta Lluís Baulenas, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), l’organisme que coordina Generalitat i universitats públiques i que gestiona tot el procés d’adjudicació de places.

L’any del coronavirus i dels aplaudiments solidaris als sanitaris, són molts els joves que anhelen estudiar carreres vinculades amb la salut (Medicina, Infermeria o Psicologia), segons es dedueix de la llista dels graus més sol·licitats. «Amb tot, considerem que es tracta d’una circumstància conjuntural, que va més enllà de la pandèmia», va relativitzar ahir el secretari general del CIC. 

Part de l’increment d’estudiants que truquen aquest any a les portes de la universitat s’explica, va assenyalar Baulenas, pel creixement registrat entre els que volen canviar de carrera. Dels 7.377 alumnes que hi ha de més aquest any respecte al passat, 2.266 són joves que ja estaven cursant un grau i que ara volen optar a un altre. La resta de preinscrits no s’explica únicament perquè hi hagi hagut millors expedients a batxillerat (fruit, entre altres coses, de la flexibilitat amb què es va puntuar els alumnes pel coronavirus), sinó més aviat per la massiva arribada d’estudiants procedents de la formació professional (FP).

Notícies relacionades

«I un altre element que ha sorprès positivament aquest any –va remarcar el portaveu del Consell Interuniversitari– és l’increment, d’un 32%, en el nombre d’estudiants de fora que volen venir a Catalunya».

Una altra vegada, el doble grau de Física i Matemàtiques

En aquest 2020 tan estrany, les notes de tall per accedir a la universitat són també de rècord, conseqüència segurament de la ja esmentada pujada de nota mitjana (de gairebé un punt) que van registrar els expedients de batxillerat, cosa que eleva a set el nombre de carreres que necessiten una puntuació superior als 13 punts sobre un màxim de 14. L’any passat van ser només dues.

El doble grau de Física i Matemàtiques a la UAB torna a ser, un any més (i ja en són uns quants) la carrera universitària amb la nota de tall més alta a Catalunya. Per entrar, els estudiants necessiten almenys un 13,528, una dècima més que l’any passat. El mateix grau a la UB és la segona carrera amb més nota, amb un 13,506. Matemàtiques a la UPC passa de la quarta a la tercera posició, amb un 13,202, i supera Filosofia, Política i Economia a la UPF i la UAB, que descendeix a la setena posició, amb un 13,018.

El doble grau en Enginyeria Informàtica i Matemàtiques a la UB passa de l’onzena posició a la quarta, amb una nota de tall de 13,140. Medicina al Campus de l’Hospital Clínic de la UB, amb un 13,135, completa els cinc primers centres d’estudi amb les notes de tall més altes. 

Els més sol·licitats en primera opció han sigut Medicina al Clínic, amb 1.687 persones per a 172 places; Psicologia a la UB, amb 1.113 persones per a 480 places; Administració i Direcció d’Empreses a la UB, amb 925 persones per a 780 places; Medicina a la UAB, amb 917 persones per a 320 places, i Infermeria a Bellvitge, amb 835 persones per a 315 places.