COVID-19
El coronavirus segueix a l'alça però Sánchez confia a atallar-lo abans de la tardor
La mitjana de casos diaris supera ja els 3.000 i les morts gairebé es tripliquen en una setmana
El Govern afirma que es prenen la mesures adequades per arribar bé a la tornada a l'escola
zentauroepp54437447 soc200810183932 /
Els contagis i les morts per coronavirus segueixen a l’alça. Els casos diagnosticats han superat la mitjana diària de tres mil en l’última setmana, amb un augment del 53% respecte a l’anterior, mentre el nombre de morts gairebé s’ha triplicat, de 26 a 65, en el mateix període. Malgrat aquestes xifres, el Govern confia que les mesures que estan prenent les comunitats autònomes aconsegueixin «reduir la transmissió al mínim possible abans de la tornada a la feina i l’inici del curs escolar», segons una nota feta pública aquest dilluns per la Moncloa després d’una videoconferència celebrada per Pedro Sánchez amb els màxims responsables del Ministeri de Sanitat.
«S’està treballant en la direcció adequada. El pla de resposta primerenca s’està aplicant i està funcionant, amb l’objectiu d’anticipar-nos a la tardor i a l’hivern», afirma la Moncloa en la seva nota. En aquesta s’assegura que la detecció precoç a través de les proves PCR (47.300 al dia), l’aïllament dels infectats i els seus contactes i els confinaments parcials a nivell local, estan fent efecte.
Catalunya millora
Una hores després, Fernando Simón, en la mateixa línia, va destacar que Catalunya, una de les zones més compromeses, ja està «en fase de suau descens», mentre que l’altre punt negre, l’Aragó, ja s’està estabilitzant, tot i que encara no ha arribat al pic de contagis. Euskadi i Navarra «han reduït progressivament el seu nivell de transmissió», tot i que «han aparegut alguns brots a Andalusia».
Les últimes dades revelen que s’ha passat de 1.895 casos diagnosticats de mitjana en els set dies anteriors a dilluns de la setmana passada als 3.185 d’ahir. La mitjana diària és una estadística molt més fiable que la del nombre de casos diagnosticats en les 24 hores anteriors perquè entorn de la meitat d’aquests es notifiquen amb retard. Ahir van ser només 1.486. La suma total acumulada arriba als 322.980 infectats que mantenen Espanya al capdavant d’Europa Occidental.
Setmana decisiva
Aquesta setmana serà decisiva per comprovar si les mesures estan sent realment efectives i no apareixen rebrots en cap altra comunitat fins ara menys afectades. Aquesta segona onada, si se la vol anomenar així, és encara petita però si va a més serà complicada de controlar, segons coincideixen els experts, que auguren una tardor difícil. També es podrà comprovar si el nombre de morts i hospitalitzacions segueix en ascens i es comença a tensar algun sistema hospitalari.
A les comunitats més afectades s’escampa el nerviosisme, especialment a l’Aragó, amb Saragossa com el gran problema. El Clínic de la capital aragonesa ha començat a deixar lliure un pàrquing a l’aire lliure per destinar-lo a hospital de campanya que muntarà l’Exèrcit pel seu fos necessari. Dels 65 morts de l’última setmana, 38 corresponen a l’Aragó, on està començant a resultar afectada la població més gran.
A la queixa del president aragonès, Javier Lambán, que no té instruments jurídics per confinar Saragossa si fos necessari, Simón li va respondre que l’Estat pot aplicar l’estat d’alarma a territoris delimitats. Segons Simón, la situació està lluny de trobar-se en aquest punt, però si «arribés a superar les capacitats de la comunitats autònomes, s’aplicarien les mesures que s’haguessin d’aplicar».
Sí a l’informe independent
Notícies relacionadesSimón va aprofitar la seva compareixença per respondre als 20 científics de prestigi signants de la carta de ‘The Lancet’ que «és obvi» que Espanya impulsarà una investigació independent sobre les actuacions portades a terme durant la pandèmia, com ho faran tots els països, però no va posar data.
El director del CCAES va argumentar que no és fàcil reunir el grup de professionals amb el perfil adequat, ja que els estrangers «estan immersos en el treball al seu propi país» i també perquè els espanyols que estan treballant en els equips de les administracions haurien de restar «molt temps» a la seva dedicació per col·laborar amb l’informe.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao