la crisi del coronavirus

Educació portarà a domicili el menjar als nens vulnerables confinats

El Govern descarta tornar a utilitzar les targetes moneder per als beneficiaris de beques menjador

L'oposició critica que no s'hagin allargat els ajuts alimentaris durant aquest estiu

undefined41124288 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 171203214545

undefined41124288 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 171203214545 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Durant el pròxim curs escolar, el Govern no tornarà a utilitzar les targetes moneder. Un mecanisme que, durant el confinament, ha garantit l’alimentació de 142.000 menors que percebien una beca per al menjador escolar. La Conselleria d’Educació vol ara que els menjadors escolars es mantinguin oberts i, en cas que un grup, o el col·le sencer, s’hagi de confinar, el centre distribuirà el menjar directament a les famílies necessitades. Ho ha anunciat aquest dimarts el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, en una compareixença al Parlament. 

«Nosaltres prioritzarem portar el menjar a les famílies, que es pot fer si no hi ha un confinament total, o que les famílies puguin anar al centre a recollir el menjar», ha dit Bargalló davant la diputació permanent del Parlament de Catalunya aquest dimarts. Aquesta és la fórmula que aplicarà la Generalitat per garantir l’alimentació de totes les famílies que percebin una beca menjador el pròxim curs escolar. 

El Govern descarta, doncs, tornar a recórrer a les targetes moneder, que es van distribuir a 142.000 nens per garantir un àpat diari durant la pandèmia i que van tenir dos sobrecostos. El primer, els gairebé 30 milions d’euros que Educació ha pagat com a indemnització a les AMPES i a les empreses que gestionen menjadors escolars perquè no acomiadessin el seu personal pel tancament. El segon, els 320.000 euros que ha costat la gestió d’aquesta ‘visa’ gestionada per La Caixa.  

Precisament el conseller Bargalló, i el d’Afers Socials, Chackir el Homrani, han comparegut al Parlament per donar explicacions sobre l’ús i la gestió d’aquestes targetes, que, en molts casos, han permès a famílies poder alimentar els seus fills durant el confinament. Bargalló ha afirmat que l’última recàrrega d’aquestes targetes es va fer «a finals de maig» i que, si bé es va continuar pagant durant la Setmana Santa, no ha sigut possible fer-ho una vegada acabat el curs escolar, tot i que una moció aprovada al Parlament durant els dies de pandèmia així ho exigia.

Aquesta gestió és la que l’oposició ha criticat durament. Ciutadans, el PSC, els comuns i el PP han lamentat la «deslleialtat», la «mala gestió», i la «deixadesa de funcions» que significa deixar aquestes llars sense l’ajut econòmic per garantir una alimentació als menors. El conseller d’Afers Socials ha respost que el seu departament abonarà els ajuts d’emergència que els Serveis Socials dels municipis donin a les famílies en risc social que no puguin alimentar els seus fills. No obstant, no ha dit de quants diners es tracta, sota quins criteris s’atorguen els ajuts ni quan es faran aquests pagaments als ajuntaments que avancin els diners a les famílies. La mesura no ha acontentat l’oposició. «Van avisar els ajuntaments d’això l’1 d’agost», ha retret, a més, la diputada del PSC Esther Niubó.

 Una beca que no és justa

Notícies relacionades

«Les beques menjador només arriben a la meitat dels nens que pateixen pobresa infantil a Catalunya», ha assegurat el mateix conseller Bargalló. Si bé aquests ajuts serveixen perquè les famílies en risc social puguin pagar el menjador escolar dels seus fills, no se’n beneficien els nens que accedeixen a un servei de menjador escolar gratuït, ni aquells que van a una escola que no disposa de menjador escolar. En aquesta situació, precisament, es troben centenars d’instituts, que després d’haver aplicat una jornada intensiva, durant els anys de les retallades el Govern, van eliminar el servei de menjador escolar. «El curs que ve reobrirem cantines d’instituts», ha anunciat Bargalló, tot i que tampoc ha quantificat.

Les dades del 2019, abans de la crisi social que ha esclatat amb la pandèmia, ja mostren un escenari preocupant. El risc de pobresa infantil va ascendir a Catalunya i va escalar per primera vegada fins al 30%. El responsable d’Educació, tot i que ha defensat la seva gestió amb les beques durant la pandèmia, ha instat la resta de grups polítics a treballar en una eina que garanteixi l’alimentació de tots els menors en risc social a Catalunya.