fita científica
Rússia ha registrat la primera vacuna contra la Covid-19 al món
El president rus ha anunciat aquest dimarts que el seu país ha aconseguit ser el primer a patentar un antídot per al nou coronavirus
El líder del Kremlin assegura, a més, que una de les seves filles va ser inoculada amb la fórmula: «Crec que va participar en els experiments», explica
zentauroepp54445532 rusia vacuna200811105647 /
Cop d’efecte del president de Rússia, Vladímir Putin. Durant una reunió amb membres del seu Govern, el líder del Kremlin ha anunciat que el seu país havia registrat ja la primera vacuna «efectiva» contra el coronavirus, capaç de crear «immunitat estable» davant la malaltia, una substància que havia superat «tots els tests requerits». Per donar força al seu anunci, el mandatari ha assegurat que el producte havia sigut testat al cos d’una de les seves dues filles, a qui no ha mencionat.
Segons Putin, després de ser-li administrada la primera dosi, la temperatura corporal va pujar «a 38 graus» el primer dia i en la segona jornada va descendir «a 37 graus». Després d’una «segona injecció, la temperatura també va pujar una mica, però després es va quedar en res, i ara ja es troba bé», ha indicat. El president rus ha remarcat també que el seu país podia produir de manera massiva la suposada vacuna, tot i que ha recalcat que havia de ser administrada a la població «de manera voluntària».
El ministre de sanitat, Mikhaïl Muraixko, ha puntualitzat que la vacuna seria produïda per l’Institut Gamaleya d’Epidemiologia i Microbiologia, que ha portat el pes de les investigacions, i l’empresa Vinnofarm, de Zelenograd, una petita localitat a uns 60 quilòmetres de Moscou. L’agència Interfax ha contactat amb Aleksándr Guintsburg, el director del centre Gamaleya, que no ha pogut certificar les paraules del president rus sobre la participació de la seva filla en els experiments. «Per descomptat, hi havia voluntaris en els experiments, però no vaig veure els seus documents d’identitat i no conec pel seu rostre tots els voluntaris».
Vacunació massiva
Les autoritats russes pretenen vacunar de manera massiva el personal sanitari en els pròxims dos mesos. Per als ciutadans, el producte només serà accessible a partir de començaments de l’any vinent. En aquest interval de temps, continuaran els experiments de fase III, que començaran, segons Guintsburg, quan «estigui llest el finançament».
Volent vincular el suposat èxit rus amb les gestes empreses pel país durant el segle XX en un altre àmbit, concretament el de la cosmonàutica, la vacuna russa ha sigut batejada com a Sputnik V. L’octubre del 1957, Rússia va posar en òrbita el primer satèl·lit artificial de la història i li va posar el nom de Sputnik I. L’Sputnik II’, llançat al més següent, va ser el segon objecte orbital de la història. Portava a bord per primera vegada un ésser viu, una gossa anomenada Sputnik ISputnik II’Laika
Segons coincideixen els observadors, Rússia considera que l’epidèmia de coronavirus proporciona al país una oportunitat immillorable per trencar l’aïllament internacional a què està sent sotmesa des del 2014 a causa de l’annexió de Crimea i la guerra d’Ucraïna. En el moment àlgid de la crisi sanitària, va subministrar ajuda a Itàlia i als EUA, una cooperació que, això sí, va venir envoltada de polèmica.
Notícies relacionadesEn el cas italià, la premsa local va assegurar que el 80% del material mèdic era «inservible» i que entre l’equip mèdic traslladat al país transalpí hi havia «experts en guerra bacteriològica» i membres adscrits a la intel·ligència militar, el temut GRU. En el cas nord-americà, els ventiladors, que havien registrat avaries i incendis al ser utilitzats a Rússia, van arribar sense haver sigut aprovats per l’ens regulador dels EUA en temes sanitaris. A més, posteriorment es va saber que aquest material no era cap donació, sinó que havia sigut comprat i pagat a una empresa russa que a més havia sigut objecte de sancions.
Les investigacions russes sobre la vacuna també han sigut objecte de controvèrsia. A mitjans de juliol, els governs dels EUA, el Canadà i el Regne Unit van acusar pirates informàtics de la xarxa Cozy Bears, vinculats a la intel·ligència russa, d’intentar penetrar en els sistemes informàtics de tres laboratoris en els quals es realitzaven investigacions per trobar una vacuna contra la Covid-19.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"