Un insecte perillós
El mosquit tigre, transmissor de 22 virus, ha augmentat un 70% a Espanya
Les altes temperatures, les copioses pluges i la falta de manteniment de segones residències han afavorit aquest any la seva proliferació
fcasals40656205 mosquito tigre 2006paul i howell mph malaria research an181017113515 /
L’‘Aedes albopictus’, conegut col·loquialment com a mosquit tigre, ha augmentat la seva presència un 70% respecte a l’any anterior durant el primer semestre del 2020, segons dades del projecte Mosquito Alert amb el qual col·labora l’Associació Nacional d’Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla).
«Altes temperatures, copioses pluges i la falta de manteniment de segones residències, a causa del confinament pel coronavirus, d’aquesta primavera han constituït el perfecte còctel molotov que ha impulsat la vertiginosa proliferació de mosquit tigre aquest estiu», expliquen en un comunicat que recull Europa Press.
L’associació assenyala aquest any a més un especial increment d’aquests insectes a causa que, «durant el període de confinament, moltes segones residències s’han mantingut tancades i sense manteniment per part dels seus amos, que no han pogut anar-hi».
Fins a 22 tipus de virus
«Les pluges que han tingut lloc en aquest període han omplert abeuradors d’animals domèstics, testos, joguines que hagin quedat als jardins... Tots ells són llocs excepcionals perquè la femella del mosquit tigre hi dipositi els ous», explica la directora general d’Anecpla, Milagros Fernández de Lezeta.
Els riscos de la presència del mosquit tigre són la seva capacitat per transmetre fins a 22 tipus de virus diferents, associats a malalties potencialment mortals com el virus Zika, el dengue o el chikungunya, entre d’altres. Segons el Ministeri de Sanitat, els últims cinc anys, període en què aquest insecte ha doblat la seva presència, Espanya ha registrat més de 1.800 casos d’aquestes tres malalties.
Casos autòctons de dengue
Notícies relacionadesDes del 2018, Espanya va començar a registrar casos autòctons de dengue, una malaltia contagiosa per a la qual avui no existeix cura. En concret, el 2018 es van registrar sis casos i un més el 2019. «El risc de nous brots aquest any és una realitat, sobretot a la zona de Llevant, on la seva prevalença és més gran i on la mobilitat de persones en els mesos d’estiu és també més alta. Aquests factors, sumats a la humitat i les altes temperatures posen el focus dels experts en aquesta zona, sense descuidar-ne moltes altres del territori nacional», ressalten des d’Anecpla.
Per tot això, i en la pandèmia pel coronavirus, des d’Anecpla consideren «de vital importància reforçar les mesures de control, tant per part de les administracions públiques com de la població en general, a fi d’intentar contenir al màxim la presència d’aquesta espècie i frenar-ne la propagació».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia