cribratges de Covid-19

Barcelona farà tests massius en barris i començarà aquest cap de setmana a Torre Baró

La selecció respon a criteris sanitaris, però també demogràfics i socioeconòmics

Es faran dissabte i diumenge a Torre-Baró i de dilluns a dimecres a Besòs-Maresme

cribaje-bcn / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Salut portarà els tests massius a barris de Barcelona. Aquest cap de setmana el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat farà cribratges massius mitjançant test PCR a dos barris de la capital catalana amb l’objectiu de detectar positius asimptomàtics de Covid-19. Començarà a Torre Baró i Besòs, perquè són les dues zones amb més incidència. «Tenim la voluntat de començar en aquests barris i després allargar a altres barris per aconseguir el mateix resultat a tota la ciutat», ha anunciat la tercera tinenta d’alcalde de Barcelona, Laia Bonet, quan li han preguntat per aquesta qüestió en una roda de premsa aquest dimecres.

Ha explicat que, juntament amb la Conselleria de Salut de la Generalitat, s’han ajustat als criteris sanitaris, però també «als demogràfics i socioeconòmics, que són els que poden acabar influint en l’impacte d’aquests rebrots».

De moment, des de dissabte i fins dimecres es faran unes 400 PCR diàries a Torre Baró i Besòs. A Torre Baró la recollida de mostres per fer les PCR tindrà lloc al Casal de Barri el dissabte 15 i el diumenge 16 d’agost, des de les 9 del matí fins a les 19 hores, els dos dies.  Al Besòs i el Maresme es faran entre el dilluns que ve, dia 17, fins dimecres en una àrea sanitària mòbil, que s’instal·larà al carrer d’Alfons el Magnànim (entre els carrers Jaume Huguet i Cristòfol de Moura). Els tres dies, l’horari de les proves serà de les 9 del matí a les 19 hores de la tarda.

Pobresa i coronavirus

Un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) ja va demostrar la relació directa entre la renda per càpita dels districtes urbans de la capital catalana i la incidència de la pandèmia: les zones amb ingressos més baixos van ser les més afectades per la primera onada del coronavirus.

Així, la investigació conclou que el districte amb la mitjana de renda més baixa de Barcelona (Nou Barris) va registrar una incidència de casos 2,5 vegades més alta que la de la renda més alta (Sarrià-Sant Gervasi), extrapolable a qualsevol zona, ja que els investigadors han demostrat la relació directa entre la malaltia i la pobresa.

BCN s’afegeix a la llista

La capital catalana se sumarà així a altres localitats en què ja s’han efectuat aquests cribratges, com és el cas de Granollers, Sabadell, Terrassa, Ripollet, Torregrossa, Santa Coloma de Gramenet o Vilafranca del Penedès. 

Notícies relacionades

Dimarts, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar satisfet amb aquesta nova metodologia de treball, que respon a un «canvi d’estratègia» segons la qual el Departament és «proactiu» a l’hora de buscar infectats en comptes de ser «reactiu», actitud que es mantenia fins fa pocs dies.

La consellera de Salut, Alba Vergés, visitarà precisament aquest dimecres el Centre d’Atenció Primària (CAP) Llatí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), on també s’estan recollint mostres per a PCR amb l’objectiu de detectar casos asimptomàtics a la localitat.