Preocupació al sector
Alerta mèdica per l'«alta probabilitat» d'un nou col·lapse sanitari
Nou societats científiques asseguren que les mesures que s'estan prenent «no són suficients»
Más de 11.600 personas han sido ingresadas en las unidades de cuidados intensivos de los hospitales. Muchos no han logrado salir con vida. Otros las han dejado atrás después de muchas semanas sedados o apenas sin fuerzas. EL PERIÓDICO pudo acceder a la uci del Hospital del Mar el 22 de abril y el fotógrafo que tomó esta instantánea, Ferrán Nadeu, expresa su «admiración por todo el personal sanitario, desde el personal médico hasta el servicio de limpieza, pasando por la enfermería, que se dejan la piel día a día con jornadas de 12 horas enfundados en asfixiantes equipos de protección y a pesar de los recortes y precariedad laboral que sufren desde hace años». /
Nou societats medicocientífiques han alertat aquest dijous que, si el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes no estableixen noves mesures «coordinades, ràpides i eficaces» per frenar el coronavirus, hi ha una «alta probabilitat» de tornar a situacions assistencials «tan greus» com les de fa uns mesos.
En un comunicat, mostren la seva preocupació per l’augment de diagnòstics de Covid-19 en els centres de salut, hospitals, unitats de cures intensives, en els serveis d’urgències i emergències i pneumologia, cosa que «pot portar a curt o mitjà termini a un nou col·lapse de la sanitat».
Es tracta de les societats espanyoles de pneumologia i cirurgia toràcica (SEPAR), de medicina interna (SEMI), de medicina de família (SEMFyC), de medicina d’urgències i emergències (SEMES), de metges generals hi de família (SEMG), i de metges d’atenció primària (SEMERGEN).
També de les de medicina preventiva, salut pública i higiene (SEMPSPH), de malalties infeccioses i microbiologia clínica (SEIMC) i d’anestesiologia, reanimació i terapèutica del dolor (SEDAR).
Aquests experts asseguren que les mesures que s’estan prenent «no són suficients» per controlar la transmissió de la infecció, per això consideren «imprescindible» d’altres de noves «coordinades, ràpides i eficaces» entre les diferents administracions implicades.
Advertència als joves
Si no s’adopten mesures i la situació continua com fins ara, les societats medicocientífiques destaquen l’«alta probabilitat» de tornar a la situació viscuda durant l’estat d’alarma.
Adverteixen la població, i especialment els joves, que és de «summa importància» complir estrictament les mesures de prevenció adoptades per les autoritats sanitàries: utilitzar sempre les mascaretes, mantenir la distància de seguretat, rentat freqüent de mans i evitar les aglomeracions; així com complir els períodes de quarantena indicats.
També aquestes societats recorden que els professionals sanitaris han de disposar d’«adequades existències» d’equips de protecció individual, reactius per a la realització de proves, fàrmacs, ventiladors, recursos per proporcionar oxigenoteràpia, entre d’altres.
«A més, s’ha de contractar el personal sanitari necessari perquè no es repeteixi el desproveïment de recursos» viscut durant els primers mesos de la pandèmia.
Les nou societats es posen a disposició de les autoritats sanitàries per ajudar «en benefici de tots».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"