ANATOMIA DELS CASOS
Espanya ha tingut més de 1.100 rebrots de Covid-19 des del final de l'estat d'alarma
En aquests moments hi ha 822 focus del virus que continuen actius, amb 9.217 persones contagiades
Els informes indiquen que el 40% dels nous casos s'originen en reunions socials i en locals d'oci
zentauroepp54294436 soc lleida200814184152 /
El dia que vam abandonar el confinament domiciliari per endinsar-nos en la ‘nova normalitat’ sabíem que, quan tornéssim a trepitjar el carrer, el risc de contagis tornava a ser allà. Els experts, de fet, van vaticinar que després de la primera gran onada de contagis viscuda entre març i abril, el futur de la pandèmia s’assemblaria bastant a un ‘mar arrissat’ en el qual es podien donar diversos pics (més o menys grans). I sobre els que caldria treballar per frenar-ne el creixement abans que les onades es tornin a convertir en un altre gran tsunami.
Des del final de l’estat d’alarma fins ara, a Espanya s’han produït uns 1.155 brots de Covid-19, amb més de 13.000 casos nous detectats entre juny i agost. El Ministeri de Sanitat estima que, entre aquests, hi ha almenys 822 brots que continuen actius. Això implica que hi ha almenys 9.217 persones contagiades a partir d’aquests focus.
Les dades dels últims dies corroboren que el final de la corba s’està sembrant de petits pics. Ara com ara, el nombre de casos diagnosticats s’ha disparat fins a 2.935, un 97% més que la setmana anterior. Les dades, doncs, resulten preocupants. Tant que aquest dijous, les societats científiques van enviar una carta al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes recordant que aquest escenari ens aboca a una «alta probabilitat» d’un nou col·lapse sanitari.
Les mesures plantejades aquest divendres en comú acord entre les autoritats sanitàries, que van des de la prohibició de fumar a l’aire lliure al tancament de discoteques, responen a aquesta inquietud. Sobretot acordonant aquells entorns que, fins al moment, s’han convertit en l’escenari de nous contagis.
Origen dels nous contagis
Segons les dades recollides per la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, el 40% dels brots detectats a Espanya s’han produït en l’àmbit social. És a dir. En les reunions d’amics i familiars, que posteriorment s’expandeixen dins dels mateixos domicilis. I als locals d’oci. Entre aquests preocupen especialment els contagis originats en bars, discoteques i restaurants, ja que, a l’involucrar grans grups de desconeguts, es compliquen encara més les tasques de rastreig de contactes.
A Lleida, per exemple, tot apunta que un dels brots detectats allà al maig es va originar en un aniversari celebrat il·legalment durant les restriccions de la desescalada. El brot d’A Mariña (Lugo), que va obligar a confinar durant cinc dies la comarca gallega, es va originar en un parell de locals ubicats a la zona del port.
El perfil dels nous contagiats de Covid-19 apunta que, en aquests moments, la franja més afectada inclou persones d’entre 15 i 29 anys. Però més enllà dels joves, els contagis arriben al gruix d’edats, fins als adults de 59 anys. Segons reflecteix l’última anàlisi epidemiològica de l’Institut Carles III, el 56% dels casos detectats presenta símptomes. Per ara, els pacients afectats no presenten un pronòstic especialment greu. Però l’augment de les hospitalitzacions, que ara mateix ascendeixen a 5.193 casos, fa témer el pitjor.
Grups vulnerables
En aquests moments, també preocupa el 8% dels brots detectats en residències espanyoles. Per la gravetat a què poden derivar els casos. I per la por que, en aquests entorns tancats, el virus s’expandeixi ràpidament entre els residents. Algunes de les mesures presentades aquest divendres, de fet, pretenen blindar aquests entorns per minimitzar el risc. Les dades d’aquestes últimes setmanes reflecteixen un lleuger tot i que preocupant augment dels casos entre els majors de 59.
També preocupen els rebrots relacionats amb l’àmbit laboral, que actualment suposen al voltant del 18% del total. El Ministeri de Sanitat reconeix que els treballadors d’escorxadors i empreses càrnies, així com els temporers i els empleats del sector hortofructícola representen un «col·lectiu de risc» per als contagis. Sobretot per les desigualtats estructurals que, en cas de malaltia, deixen encara més a la intempèrie aquestes persones.
La Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica comptabilitza en aquests moments un 6,4% de contagis entre personal sanitari i sociosanitari, amb una afectació més gran en les dones d’aquests entorns. Les xifres també recullen un 1,6% de casos de Covid-19 importats des de l’estranger.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista