PLA PER FRENAR ELS CONTAGIS
Espanya veta fumar al carrer i tanca les discoteques per la Covid
Les comunitats autònomes acorden per unanimitat aplicar un paquet de mesures excepcionals
L'acord preveu més restriccions, així com una recomanació per limitar les trobades socials
zentauroepp54486148 illa200814133506 /
Espanya prohibeix fumar al carrer i a les terrasses dels bars i tanca les seves discoteques per intentar frenar l’expansió de la pandèmia de Covid-19. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat per unanimitat aplicar un paquet de mesures extraordinàries en matèria sanitària per coordinar la lluita contra els contagis. Es tracta de la primera vegada en la història de la democràcia que s’arriba a un acord d’aquest tipus. L’objectiu: evitar que rebrots que ara com ara sembren el mapa espanyol es converteixin en una segona gran onada de casos.
Aquest divendres, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha posat sobre la taula 11 mesures d’obligat compliment en l’àmbit nacional. Tres recomanacions. I una observació. Totes quedaran reflectides, d’una manera o una altra, en la normativa pròpia de cada comunitat autònoma. «El que presentem avui és un acord de mínims», ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la presentació del pla. No pot descartar-se, doncs, que en els pròxims dies alguna autonomia intensifiqui encara més aquestes restriccions. Tot i que no és clar quan arribaran aquestes resolucions a cada territori.
Entre les mesures més contundents destaca la prohibició de «fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d’almenys dos metres»; una cosa reclamada des de fa mesos per les societats científiques i que les autonomies feia uns dies que estudiaven després de l’aprovació de la mesura a Galícia.
Així mateix, també es decreta el tancament de «discoteques, sales de ball i bars de copes amb actuacions musicals en directe i sense» en l’àmbit nacional. Aquests entorns, segons consta en les dades del Ministeri, són l’origen de gran part dels rebrots detectats fins ara. Amb la complicació que, a diferència del que passa en els focus d’origen familiar, és molt complicat reconstruir la cadena de contagis a partir dels locals d’oci nocturn.
Més restriccions a l’oci
El vedat als botellons s’estén a tot el territori espanyol. A partir d’ara, el consum d’alcohol a la via pública queda prohibit explícitament. Les comunitats tenen previst reforçar els controls sobre el terreny per garantir que es compleixi aquesta normativa. Correspondrà a les autonomies i als ajuntaments establir les sancions corresponents. A Catalunya, per exemple, aquesta infracció se sanciona amb fins a 15.000 euros de multa.
També es reforca la regulació referent a l’hostaleria. A partir d’ara, els restaurants, els bars, els xiringuitos i les terrasses hauran de garantir un metre i mig de distància entre persones. Es permet un màxim de 10 persones per taula, separades pel degut espai interpersonal. Els locals podran admetre clients fins a mitjanit i hauran d’abaixar la persiana com a tard a la una.
L’organització d’activitats multitudinàries haurà de ser analitzada i revisada abans de la seva aprovació. Els responsables d’aquests esdeveniments hauran de realitzar una avaluació de risc respecte a la normativa vigent, guardant especial atenció a les mesures necessàries per evitar eventuals contagis de Covid-19. Correspondrà a les comunitats autònomes revisar aquests informes per determinar si s’aprova (o no) la realització dels esdeveniments.
Més controls a les residències
Les residències queden blindades per noves mesures de seguretat. Segons l’acordat per les autonomies, es realitzaran proves diagnòstiques (PCR) a tots els nous residents als centres (amb 72 hores d’antelació a la seva entrada al centre). Els empleats que s’hagin absentat durant un temps del centre, o que s’hi incorporin des de zero, també hauran de passar per aquesta prova diagnòstica per certificar que no introdueixen el virus en aquests espais especialment vulnerables. També es contempla la recomanació de realitzar tests periòdics als treballadors que estiguin en contacte directe amb els residents.
L’entrada i sortida de les residències queda regulada, a partir d’ara, segons dos principis. Les visites als residents dels centres es limitaran a una persona al dia durant un màxim d’una hora. Aquestes trobades es podran realitzar «extremant les mesures de seguretat» i en funció de les pautes de cada centre, que repartirà les visites al llarg del dia. També es limita al màxim la sortida de residents dels centres.
Més rastrejos sobre el terreny
Davant l’augment de casos detectats en algunes localitats, el pla nacional estableix que «en cas de brot epidèmic, es realitzaran cribratges amb proves PCR en aquelles poblacions de risc i potencialment exposades». D’aquesta manera, queda escrita en negre sobre blanc una mesura que, fins ara, moltes comunitats autònomes havien realitzat pel seu compte.
L’acord també llança unes recomanacions generals per a la societat, que encara no és clar com passaran de la teoria a la pràctica. A partir d’ara, «es recomana a la ciutadania la limitació de les trobades socials fora del grup de convivència estable». Així mateix, «es recomana que les trobades socials es limitin a un màxim de 10 persones».
Assignatures pendents
El document de consens entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acaba amb un recordatori sobre la necessitat d’aplicar les mesures ja acordades fa unes setmanes. Sota la premissa que «es garantiran els mitjans i les capacitats dels sistemes sanitaris», es dona a entendre que arribaran els promesos reforços als centres d’atenció primària i en el sistema de rastrejadors.
Notícies relacionadesEn aquestes últimes setmanes, de fet, ja són moltes les veus de sanitaris que han denunciat les carències del sector per fer front a aquesta crisi. La falta de rastrejadors s’ha convertit en la gran assignatura pendent d’aquests dies, que si no es porta a terme correctament deixa en suspens la cadena de possibles contagis generats a partir d’un cas infectat. Els epidemiòlegs han expressat en més d’una ocasió el seu temor que aquestes investigacions, bàsiques per frenar l’augment de casos, no s’estan realitzant correctament.
El pacte entre autonomies passa per alt les mesures referents a l’inici del curs escolar. Interpel·lat sobre aquesta qüestió, Illa ha recordat que «és competència de les comunitats autònomes». Així mateix, ha afegit que el Govern d’Espanya ha posat sobre la taula una guia amb les actuacions bàsiques que s’han de contemplar, a més d’un fons econòmic perquè els centres puguin aplicar les mesures.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034