FAUNA
Ni fugir ni acostar-se a gravar: claus a seguir davant un os ferit o atropellat
Experts i conservacionistes adverteixen que «tot i que es pensi que l'animal està feble, no s'ha de subestimar; pot atacar si es veu amenaçat»
zentauroepp54551245 oso200819121034
La població d’os bru cantàbric s’està recuperant. I amb això es comencen a donar situacions que els asturians ja tenien oblidades després de dècades amb una població d’ossos molt minvada. És previsible que les trobades entre plantígrads i humans creixin, com ja està passant. Igual com que es repeteixin incidents a la carretera, com el provocat per Santiaguín, l’exemplar de 150 quilos que va saltar a la calçada i va acabar estès a terra després de ser atropellat per un cotxe a Somiedo la nit de dissabte passat. ¿I què cal fer en aquestes circumstàncies que es poden tornar més freqüents? ¿Com actuar si, fruit de l’infortuni, s’atropella un os o algú se’n troba un exemplar malferit? Un resum com a avenç: res de fugir espaordits, però tampoc acostar-se a gravar l’animal.
Guillermo Palomero, president de la Fundació Oso Pardo, confirma que «cada vegada hi haurà més accidents» en els quals es vegin involucrats plantígrads. «Nosaltres mirem d’anar per davant en aquesta matèria, sabem el que s’ha fet en altres llocs i mirem de posar en pràctica les coses que funcionen», aclareix. El president de la fundació indica que existeix una sèrie de recomanacions a seguir si alguna persona es veu en aquestes circumstàncies, totes recollides en el protocol d’intervenció amb ossos, que és comú per a la serralada Cantàbrica i el Pirineu. «Aquest és un reglament que s’ha desplegat juntament amb la Fundació Oso de Asturias (FOA). Cada país té el seu. Espanya un, França un altre ...», explica Palomero.
«El principal que demanem a la ciutadania és que tingui sentit comú. Si et trobes en aquestes circumstàncies, el primer és no sortir corrents i després s’ha d’avisar els serveis d’emergències», explica l’expert. Els ossos «no són agressius», aclareix abans d’afegir un matís: «Però si es veuen amenaçats poden respondre de forma perillosa, és per això que la persona no ha de sortir del cotxe. Tot i que es pensi que l’os estigui feble o en xoc, aquest pot atacar si considera que existeix una amenaça. No se’ls ha de subestimar mai».
Respecte a l’incident a Somiedo explica: «No vull dir que els qui anaven al vehicle fossin imprudents; no obstant, sortir del cotxe a la carretera a gravar-lo no és el més previngut del món. Això serveix d’exemple per a la resta del que no s’ha de fer».
Per la seva part, Roberto Hartasánchez, president del Fons per a la Protecció d’Animals Salvatges (FAPAS), explica que el comportament que s’ha de tenir amb un os ha de ser diferent al que es va veure a Somiedo. «L’os tenia autèntica por i obligar-lo a marxar ha impedit que se’l pugui atendre. Si, per exemple, l’os fos una femella i estigués embarassada i se la fes fugir, pot ser que acabés avortant. Això ningú l’hi faria mai a un ésser humà», argumenta. D’altra banda, explica el recent problema que existeix arran dels mòbils: «Al tenir telèfon, molta gent sent la temptació de gravar-los, però d’aquesta forma se’ls assetja i pot provocar que es posin violents».
Notícies relacionadesHartasánchez defensa que «més que protocol és sentit comú». I afegeix: «Cada animal té les seves pròpies característiques i circumstàncies i hi ha certes espècies que si se les provoca poden ser perilloses». A més, indica que, amb l’augment d’ossos que hi està havent, els accidents es faran més freqüents i la gent sol tenir «molt poca sensibilitat».
La informació és clau per saber com actuar en aquestes circumstàncies. Guillermo Palomero assenyala que des de la seva fundació s’està intentant conscienciar la població: «Ho fem oferint les recomanacions i el protocol a través de la premsa, amb anuncis en establiments hotelers i en associacions de muntanya». A la qual cosa afegeix que «informar de les pautes a seguir en aquestes situacions és una cosa fonamental».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao