Un hongkonguès tornat d'Espanya, primer reinfectat per Covid-19 al món
El pacient va ser donat d'alta després de curar-se del virus a l'abril, però a principis d'aquest mes va tornar a donar positiu
La reinfecció podria haver-se donat per dues soques diferents del virus o per la falta d'anticossos
zentauroepp52132313 topshot a medical worker wearing protective gear waits to 200824164701 /
A finals de març, un home hongkonguès de 33 anys va ser diagnosticat amb Covid-19. En aquell temps va passar la malaltia amb símptomes lleus i cap a l’abril es va recuperar sense més complicacions. A principis d’agost, aquest mateix home ha tornat a donar positiu en el virus sense manifestar cap tipus de símptoma i després de tornar d’un viatge per Espanya. Investigadors de la Universitat de Hong Kong afirmen que es tracta del primer cas documentat de reinfecció per aquest virus. Tot i que, més enllà de conclusions taxatives, la història d’aquest pacient serviria per plantejar noves preguntes sobre com funciona la dinàmica d’infecció d’aquest patogen.
En un primer moment els experts van plantejar que, si un pacient curat tornava a donar positiu al cap d’unes quantes setmanes (o dies) de la seva curació, el més probable és que durant aquell període el virus s’hagués ‘ocultat’ a l’organisme i que, en un moment determinat, hagués tornat a brollar. Això implicaria que, en alguns casos, el procés de la infecció pugui ser prolongat i fins i tot estendre’s diverses setmanes després de la infecció inicial. Però el cas de l’home hongkonguès reinfectat sembla diferent.
El virus que aquest pacient va contraure en el primer contagi i el virus que va contraure a l’agost pertanyen a dues «soques clarament diferents», destaquen els investigadors en un comunicat de premsa, a espera que l’estudi definitiu es publiqui en la revista científica ‘Clinical Infectious Diseases’. L’anàlisi genètica dels dos virus apunta que el patogen responsable de la reinfecció té el mateix genoma que el detectat a Europa entre els mesos de juliol i agost. Els exàmens realitzats durant la infecció de l’agost també van mostrar el típic procés d’augment i disminució de la càrrega viral detectada. Així que tot apunta que, efectivament, es tracta d’una nova infecció.
¿Culpa dels anticossos?
Aquesta troballa deixa la porta oberta a diverses hipòtesis. No és la primera vegada que s’observa la capacitat de reinfectar d’un virus. De fet, és exactament el que passa amb alguns virus estacionals, com ara la grip, que cada any arriben sota una forma diferent i que, per tant, poden tornar a infectar el gruix de la població. En el cas de la Covid-19, entendre aquesta qüestió resulta crucial tant per reprendre la ‘nova normalitat’ com per al disseny d’una vacuna capaç d’evitar noves infeccions. Perquè, si es demostrés que la reinfecció és possible (i és freqüent), això canviaria les cartes que hi ha sobre la taula.
Moltes d’aquestes incògnites tenen a veure amb el trencaclosques de la immunitat que, ara com ara, els científics continuen intentant reconstruir en relació amb el coronavirus SARS-CoV-2. Podria ser que la immunitat contra el virus tingués una data de caducitat. És a dir, que tan sols durés uns mesos. Però també podria ser que la capacitat dels anticossos per neutralitzar el virus variés en funció de cada pacient (i de com ha passat la malaltia).
Alguns estudis, de fet, suggereixen que fins al 44% de les persones que han passat la malaltia de manera lleu o asimptomàtica mostren uns nivells d’anticossos baixos i amb poca capacitat de tornar a neutralitzar el virus. Això implicaria un percentatge de pacients que no haurien desenvolupat les ‘defenses’ necessàries per evitar una eventual segona infecció de SARS-CoV-2. I aquest podria ser el cas de l’home hongkonguès reinfectat.
A falta de conclusions definitives, els investigadors conclouen amb unes pinzellades a tall de reflexió. Primer, destacant la necessitat de continuar estudiant les dinàmiques d’infecció d’aquest virus. Segon, demanant que també es tinguin en compte els pacients que ja han passat la malaltia de cara a la futura vacuna contra la Covid-19. I tercer, recordant tothom, fins i tot les persones suposadament immunitzades, «han de seguir les mesures de prevenció, com l’ús de mascareta i la distància social».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín