EL PLA DEL GOVERN DAVANT LA COVID-19

Tornada al col·le anti-Covid: mascareta des dels 6 anys

Rentar-se les mans, prendre's la temperatura i la distància de metre i mig també seran obligatoris

Els centres escolars només tancaran si hi ha transmissió descontrolada i generalitzada

20200827 510160 multisectorialr 1 31 vid 27 154717 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda / Manuel Vilaseró

Les mesures principals aprovades aquest dijous pel Govern central i les autonomies de cara a l’estrany curs escolar 2020-21 són: distància interpersonal de metre i mig, ús obligatori de mascareta a partir dels 6 anys (el pla presentat per la Generalitat fa dies les incloïa només a partir de 12 anys i ara l’haurà de modificar), establiment de grups bombolles amb nombre reduït d’alumnes en infantil i primer cicle de primària perquè no tinguin contacte amb altres classes. Aquestes ‘famílies’ no tindran amb prou feines contacte amb altres classes, però entre ells –el nombre rondarà els 20, tot i que la ràtio no està fixada, com demanaven algunes autonomies– sí que podran jugar i socialitzar-se sense necessitat de respectar els 1,5 metres de distància. També hi haurà ventilació constant a les aules, fins i tot es faran les classes amb les finestres obertes. 

Si es compleixen aquestes mesures es pot «garantir» que la tornada al col·le serà segura, ha afirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. «Més que aprovar mesures noves el que cal fer és complir les que estan en vigor», ha insistit, amb referència a la lluita contra l’epidèmia a Espanya. Totes les comunitats han recolzat el document que havia presentat el Govern, amb l’abstenció d’Euskadi, que ha demanat estudiar-lo més amb deteniment. 

La higiene personal cobra protagonisme. El document consensuat –d’obligat compliment– insta que alumnes i professors es rentin les mans al centre escolar amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic, com a mínim, cinc vegades al dia. Importantíssim fer-ho abans i després de menjar i a la sortida del bany.

Tot el personal que entri a l’escola s’haurà de prendre la temperatura, però s’haurà d’evitar una cosa perillosa de cara a possibles contagis: les aglomeracions. Hi ha dues opcions i cada autonomia decidirà la millor. Una és utilitzar termòmetres a l’entrada de les escoles, i l’altra, que els pares ho facin a casa. S’ha de tenir en compte l’extrema gravetat que suposaria una pràctica una mica estesa fins ara entre alguns progenitors amb problemes per conciliar: portar els seus petits al col·le amb medicació que esmorteeixi les dècimes de febre detectades a primera hora del matí. «No concebo que ningú porti els fills a l’escola sabent que no estan en condicions físiques òptimes. És posar en risc la seva salut i la de moltes persones. A veure si som seriosos», ha conclòs Illa.

Respecte a les possibles mesures laborals que permetin als progenitors cuidar-se dels seus fills a casa, la ministra d’educació, Isabel Celaá, no ha concretat res més enllà d’assegurar que al Govern el preocupa molt la conciliació. La titular de Treball, Yolanda Díaz, ja ha avisat aquest matí a RNE que el teletreball i el pla ‘Em Cuida’ per adaptar la jornada laboral o reduir-la el 100% de moment continuaran vigents.

Casos sospitosos

Quan un alumne o un docent presenti símptomes, se l’aïllarà en una habituació (cada centre tindrà un responsable de Covid-19). L’activitat lectiva es mantindrà «extremant precaucions» fins que es confirmi o es descarti la infecció del cas sospitós. Una vegada l’hagin recollit els seus pares, s’haurà de mantenir aïllat a casa seva fins a disposar dels resultats de les proves diagnòstiques. Si el cas es confirma, no haurà d’acudir a l’escola i es mantindrà en quarantena, com tot el seu grup bombolla. En el cas dels grups ‘normals’ (a partir de 4t de primària), només mantindran quarantena els seus contactes estrets. 

El tancament

Si es produeixen brots sense vincle epidemiològic a diverses aules, les mesures afectaran només aquestes aules, però si els brots estan connectats entre si, «s’haurà d’estudiar cas per cas», segons el ministre. Es podrien tancar aules o cicles, però no l’escola sencera, tret que «existeixi una transmissió descontrolada i generalitzada».  Totes les escoles i instituts hauran de tenir un estoc d’equips de protecció individual (epis) perquè els utilitzin els professors en cas que un alumne tingui símptomes de coronavirus. Aquestes pautes figuren en la ‘Guia d’actuació davant l’aparició de casos de Covid-19 als centres educatius’, elaborada per Salut Pública i que es debatrà en el pròxim Consell Inteterritorial de Sanitat a petició d’algunes comunitats, que volen proposar modificacions. 

Al document tampoc figura cap recomanació sobre les proves PCR, tot i que el ministre ha recordat la «poca eficàcia» de portar-les a terme de manera indiscriminada com pretén fer a Catalunya, on es van anunciar mig milió de tests a les escoles.

Presencial tant sí com no

Sota la premissa que l’impacte del tancament escolar té conseqüències molt greus, el Ministeri d’Educació i el de Sanitat insisteixen que el curs presencial –liquidat de manera abrupta el març passat a conseqüència de la pandèmia– s’ha de reprendre, perquè és una «necessitat prioritària». L’agenda política també té pendent la conferència monotemàtica sobre educació entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i els mandataris autonòmics. La reunió es podria fer –telemàticament– el 4 de setembre.

Respecte als pares i mares que es neguen, en plena pandèmia, a portar els fills a l’escola per temor del contagi, el Govern ha demanat un informe jurídic per veure com actuar en aquests casos. «L’educació és un dret fonamental dels nens i nenes. «S’ha d’anar a l’escola. És una obligació, com els exàmens. El benefici és molt superior al risc», ha conclòs Celaá.

Notícies relacionades

«L’experiència a altres països que ja han obert durant mesos els seus centres educatius ens ensenya que es produiran casos i alguns brots, com a la resta d’àmbits de la comunitat, però que una gestió adequada d’aquests casos en minimitza l’impacte», diu el document aprovat.

Vacuna de la grip

El text posa èmfasi en la necessitat de la campanya de vacunació de la grip per a persones grans, preferentment a partir dels 65 anys o menors d’aquesta edat però amb algun tipus de risc mèdic, així com les persones que treballen en serveis públics essencials i d’altres. La campanya s’avançarà dues setmanes i començarà durant la primera quinzena d’octubre. «El mode de transmissió i els símptomes del nou coronavirus i del virus de la grip són molt similars. Per tant, a causa de la possible coexistència durant aquesta temporada 2020-2021 vinent de la circulació dels dos virus, s’han plantejat nous objectius amb la finalitat de protegir els més vulnerables i intentar prevenir també la saturació del sistema assistencial: arribar almenys a cobertures del 75% en personal sanitari i més grans de 64 anys i d’un 60% en embarassades i en persones amb condicions de risc».