Compte enrere

França prepara la tornada a classe, amb mascareta i sense distància social

Amb l'objectiu d'acollir tots els estudiants, més de 12 milions a tot França, la distància física no serà obligatòria als centres escolars

El Ministeri d'Educació reconeix l'esforç extra dels directors de centres educatius amb una prima excepcional de 450 euros

zentauroepp11260552 a schoolboy waits for the start of a class in a primary scho200827134305

zentauroepp11260552 a schoolboy waits for the start of a class in a primary scho200827134305 / JEAN-PAUL PELISSIER

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Els últims dies de vacances poden comptar-se amb els dits d’una mà, el temps pressiona i el Govern d’Emmanuel Macron continua rematant els últims detalls del protocol sanitari que emmarcarà la tornada a classe a França. El pròxim 1 de setembre, escoles, col·legis i instituts reobriran les seves portes per rebre més de 12 milions d’estudiants i més de 800.000 professors. Amb un important repunt dels rebrots de Covid-19, aquest inici de curs tindrà poc d’ordinari.

El protocol, «un dels més estrictes d’Europa [...] permetrà tenir una tornada a classe el més normal possible», va assegurar el ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, el dimecres 26 d’agost durant la presentació del nou programa escolar. La pauta és clara: tots els treballadors i personal docent, fins i tot a preescolar, hauran d’utilitzar obligatòriament la mascareta, com tots els alumnes de més d’11 anys. Una mesura que reemplaça la principal norma del primer protocol sanitari presentat el mes de juliol passat: la distància física. L’espai de metre i mig entre els estudiants deixarà de ser obligatori, tot i que sí que serà recomanat als centres escolars que puguin permetre-s’ho.

Les mascaretes no seran gratuïtes per als alumnes

La sistematització de l’ús de les mascaretes als recintes escolars no està exempta de polèmica. Oposició, sindicats i associacions de pares d’alumnes reclamen a l’Estat que les mascaretes siguin distribuïdes de manera gratuïta a tots els estudiants, una demanda rebutjada pel Govern de Macron. No obstant, el Ministeri d’Educació no descarta crear certs ajuts –sense donar més detalls– per a les famílies que es trobin en una situació precària.

Els dubtes i la incertesa es multipliquen a mesura que s’acosta el dia 1 de setembre. El protocol sanitari, presentat menys d’una setmana abans del començament del curs, deixa poc marge de maniobra al personal docent, que ha reclamat al Ministeri d’Educació posposar diversos dies la tornada a classe per poder adoptar les mesures pertinents. La petició ha sigut rebutjada.

Interrogants sobre les zones comunes

¿Podran els centres educatius adoptar el protocol a temps? Una qüestió que engrosseix la llista de preocupacions de professors, pares i alumnes. Aquest mateix dijous, davant els múltiples dubtes expressats pels sindicats docents, el ministeri s’ha compromès a publicar una sèrie de recomanacions sobre la gestió dels menjadors, les zones d’esbarjo, els passadissos o les classes d’educació física.

Notícies relacionades

La incertesa també plana sobre la gestió dels futurs contagis als centres educatius.  Segons la circular ministerial, al menor símptoma de coronavirus i febre, els estudiants hauran de quedar-se a casa i complir amb una quarantena obligatòria. Però, ¿com gestionaran les escoles aquests casos? El Ministeri d’Educació assegura tenir les eines necessàries per traçar les cadenes de contagi i posar en marxa mesures d’aïllament, una explicació massa genèrica, que no acontenta ni pares ni professors.

Lluny de ser definitiu, aquest protocol podria veure’s reforçat a les regions més afectades per l’epidèmia, cosa que implicaria una nova reorganització docent. En aquesta inèdita tornada a classe, marcada per la incertesa i el treball extra, el Ministeri d’Educació ha decidit reconèixer l’esforç dels directors dels centres educatius amb una prima excepcional de 450 euros.