Vaticà

El Papa reprèn el contacte amb els fidels després de sis mesos reclòs

Reprèn les audiències però només per a 500 persones i sense contacte físic, mentre que de moment té suspesos tots els viatges

Francesc ha continuat aquest dimecres les seves catequesis parlant de com millorar el món en aquest moment de pandèmia del coronavirus

zentauroepp54740175 vatican city  vatican city state  holy see    02 09 2020   p200902115738

zentauroepp54740175 vatican city vatican city state holy see 02 09 2020 p200902115738 / FABIO FRUSTACI

4
Es llegeix en minuts
Efe / Cristina Cabrejas

Després de sis mesos sense mantenir contacte amb els fidels a causa de la pandèmia de coronavirus, el papa Francesc ha reprès avui les audiències generals dels dimecres, tot i que només per a 500 persones i sense contacte físic, mentre de moment té suspesos tots els viatges, cosa que està limitant el seu pontificat.

Han sigut cent vuitanta-nou dies des de l’última audiència general amb els fidels a la plaça de Sant Pere, el 26 de febrer, quan va començar l’emergència a Itàlia i el Vaticà va decidir adequar-se a les normatives antiaglomeracions per evitar contagis.

Com un papa «engabiat» s’havia definit Francesc, que va mantenir la pregària de l’àngelus dominical i les audiències, però només retransmeses en directe des de la sala de la biblioteca del palau pontifici.

Les audiències en temps de pandèmia se celebraran, almenys durant el setembre, al pati de Sant Damas, a l’interior del palau pontifici i no a la plaça de Sant Pere o a l’aula Pau VI, i davant unes 500 persones assegudes, guardant la distància de seguretat.

Tot i que després de l’ingrés del pontífex al pati, els fidels, tots obligatòriament amb mascaretes, es van abalançar a veure’l i a saludar-lo.

Francesc, sense mascareta, va passar pel passadís central i es va aturar a parlar animadament amb els avis, nens i religiosos, però no hi va haver les abraçades i petons de les passades audiències, a què el papa argentí ens havia acostumat.

Només va agafar entre les mans una bandera del Líban, colpejat per l’explosió gegant de fa un mes, que li va entregar un sacerdot i després de fer-li un petó es va aturar a resar.

També durant les salutacions, Francesc va cridar el sacerdot al seu costat i va agafar la bandera amb les mans i va realitzar una crida pel Líban perquè no sigui abandonat.

El papa, de 83 anys, va guardar l’obligatòria distància social i només va saludar amb una encaixada els membres de la Cúria.

«Estimats germans i germanes, bon dia. Després de tants mesos reprenem la nostra trobada cara i cara i això és bonic», va començar la seva catequesi i es va sentir l’aplaudiment dels fidels al Vaticà després de sis mesos de silenci.

Francesc també va saludar els fidels espanyols avui presents en l’audiència, després de notar que hi havia algunes banderes i també els llatinoamericans, «perquè no s’enfadin», va fer broma.

El papa viatger es queda al Vaticà

La pandèmia ha cancel·lat tots els viatges de Francesc previstos, com el de Malta, i els que estaven en preparació per a aquest any, i també es preveu que no viatgi l'any que ve, ja que els preparatius de viatge necessiten diversos mesos de treball i inspeccions i visites prèvies, cosa que de moment és impossible.

A més, Francesc ha enviat al monsenyor colombià Mauricio Rueda, que preparava les visites internacionals, com a nunci a Portugal, i encara no hi ha cap substitut.

La falta de viatges internacionals, però també de visites de caps d’Estat i de Govern, està limitant la part de relacions internacionals, però també la proximitat als fidels cristians, que vivien com una autèntic esdeveniment històric i personal la visita del Papa.

El portaveu vaticà, Matteo Bruni, va explicar a Efe que «és clar que la situació és un desafiament i, si bé es reprenen en aquests dies algunes trobades amb els fidels, tot i que en un format diferent, com les audiències de dimecres, els viatges continuen sent una forma particular de testimoniar Crist i la vida cristiana més enllà de les fronteres».

Però va apuntar que «no obstant, el papa Francesc és conegut des de l’inici del seu pontificat pels seus esforços encaminats a arribar, més enllà de les distàncies, a fidels i pobles a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials».

«L’oració del Papa en vigílies de la Setmana Santa d’aquest any, el 27 de març, en una plaça de San Pere buida, va ser transmesa per 184 xarxes de tot el món, incloses 6 de les principals agències de notícies del món, i va arribar a molts milions de persones de tot el planeta».

I va afegir: «Mentrestant, em sembla clar que el Papa compensa el menor nombre d’audiències amb un major nombre de contactes personals via telefònica, missatges, cartes i fins i tot sortides privades, que ens l’acostaran».

Tot i que encara no s’ha fet oficial, Francesc sembla que està concloent una nova encíclica «sobre el tema de la fraternitat humana», segons va avançar el bisbe de Rieti (Itàlia), Domenico Pompili, en què també sembla que s’inclouran les seves reflexions sobre el món després de la pandèmia. Serà la tercera encíclica del papa Francesc després de ‘Lumen fidei’, del 2013, i ‘Laudato si’, del 2015.

Continuen les audiències sobre com canviar el món després de la pandèmia

El papa Francesc ha continuat avui les seves catequesis parlant de com millorar el món en aquest moment de pandèmia.

«La pandèmia actual ha posat en relleu la nostra interdependència: tots estem vinculats, els uns amb els altres, tant en el bé com en el mal. Per això, per sortir millors d’aquesta crisi, hem de fer-ho junts, tots, en la solidaritat», ha apuntat.

Notícies relacionades

I ha advertit que «quan oblidem tot això, la nostra interdependència es converteix en dependència dels uns cap als altres, augmentant la desigualtat i la marginació; es debilita el teixit social i es deteriora l’ambient».

«Per tant, el principi de solidaritat és avui més necessari que mai», ha afirmat.