CANVI DE POSTURA
Iglesias assegura ara que sí que hi haurà permisos retribuïts per a pares amb fills que estiguin en quarantena preventiva
El vicepresident corregeix la ministra d'Hisenda, que ahir mateix va descartar aquest tipus d'ajuts
Fonts de la Seguretat Social confirmen que s'estan estudiant diferents fórmules, però no concreten si finalment serà una baixa per incapacitat
undefined54734099 madrid 01 09 2020 sociedad kit necesario para el comienzo200902112701 /
Cop de timó al Govern de coalició. El vicepresident de l’Executiu, Pablo Iglesias, ha assegurat que sí que hi haurà baixa laboral remunerada per a pares i mares amb fills que no estiguin malalts però hagin de fer quarantena per positius de coronavirus al seu ‘grup bombolla’ a l’escola. Així ho ha manifestat en una entrevista aquest dimecres a La Sexta, després que la ministra portaveu, María Jesús Montero, descartés l’esmentada possibilitat un dia abans, després del Consell de Ministres. En el cas dels alumnes més grans, no es decretarà quarantena preventiva per a tota l’aula, però sí per als contactes estrets de l’estudiant infectat.
Iglesias ha assegurat que els progenitors amb nens en quarantena però sense positiu tindran accés a una baixa laboral per incapacitat temporal, que consisteix en un permís retribuït amb càrrec a la Seguretat Social i pel qual es percep entre el 60% i el 75% del sou. També cobreix els treballadors autònoms, tot i que la seva retribució varia en funció dels casos. Iglesias ha afirmat que és el Ministeri de Treball, liderat per Yolanda Díaz (companya de grup parlamentari d’Iglesias), l’encarregat d’enllestir el projecte esmentat, tot i que les competències en incapacitats temporals són del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, liderat per José Luis Escrivá (ministre independent, proposat pel PSOE).
Fonts consultades de la Seguretat Social han explicat que «el Govern està estudiant cobrir circumstàncies que ara no estan cobertes». No han precisat si la fórmula final serà una baixa per incapacitat temporal, que és la que li demanen la patronal i els sindicats, o d’un altre tipus. També han matisat que en aquest debat hi estan participant diferents ministeris (Educació, Sanitat, Treball i Inclusió) i que la decisió encara no està presa.
Canvi de postura
En qualsevol cas es tracta d’un nou encreuament de versions sobre una de les grans incògnites en l’operació tornada a l’escola. Dimarts passat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va aclarir dubtes sobre els permisos laborals que tindran els progenitors amb fills que s’infectin de coronavirus o que hagin de fer quarantena preventiva. Malgrat que la titular d’Educació, Isabel Celaá, va anunciar fa dies una nova fórmula per ajudar i cobrir econòmicament aquests progenitors, Montero va deixar clar que si un menor dona positiu en la malaltia, els pares –obligats a la quarantena si conviuen amb la criatura– tindran dret a una baixa laboral, que tindrà criteri mèdic i format de baixa per incapacitat temporal.
Ara bé, Montero va destacar que si el menor ha de guardar quarantena preventiva –per exemple, després d’haver donat positiu un company del mateix grup bombolla o per ser un contacte estret en el cas de les aules dels alumnes més grans– l’única solució que tenen els pares del Govern és acollir-se al pla Em Cuida, que permet la flexibilitat de la jornada laboral, fins i tot amb una reducció del 100%, però que comporta també una reducció salarial proporcional. Els autònoms no es podran acollir a aquest pla, que va ser creat per a la negociació entre el treballador i l’empresa i que, en principi, havia d’expirar el 22 de setembre. El Govern, vist el desenvolupament de la pandèmia, ha decidit estirar-lo més mesos.
Ajuts autonòmics
Els ajuts als pares estan en boca dels polítics des que la tornada a l’escola ha començat a ser una realitat. El Govern del president Torra va reclamar fa uns dies a l’Estat la posada en marxa d’una prestació especial que compensi salarialment els progenitors que es vegin obligats a sol·licitar una reducció de jornada o una excedència. Una competència que fins ara la Generalitat ha declinat exercir aportant fons propis, a diferència d’altres autonomies com el País Basc, el País València o Galícia, on després del primer tancament d’escoles van activar els seus propis ajuts a la conciliació per als treballadors que haguessin de cuidar un familiar a causa de l’emergència del coronavirus.