crisi sanitària
L'OMS no espera vacunacions massives contra la Covid-19 fins a mitjans del 2021
L'organització precisa que hi ha entre sis i nou candidates en fases avançades de recerca
BRA01. SÃO PAULO (BRASIL), 23/07/2020.- Foto del 21 de julio de 2020 cedida por el Instituto Butantan que muestra las primeras dosis de la vacuna contra la COVID-19 que empezaron a ser aplicadas el pasado martes a 890 en Brasil. Brasil tendrá la obligación de ayudar a Latinoamérica en el suministro de vacunas contra el coronavirus, aunque la producción cien por cien nacional del antídoto tan solo será posible a partir de mediados de 2021, explicó a Efe Ricardo Palacios, director de investigación clínica del Instituto Butantan, principal centro inmunológico del país.EFE/INSTITUTO BUTANTAN/SOLO USO EDITORIAL/NO VENTAS/NO ARCHIVO /
Aquest divendres l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat que el més probable és que s’hagi d’esperar fins a mitjans del 2021 perquè es facin vacunacions massives contra la Covid-19. «En termes realistes, no esperem veure vacunacions massives fins a mitjans de l’any que ve», ha afirmat aquest divendres a la premsa la portaveu de l’organització, Margaret Harris.
Harris ha precisat que entre sis i nou candidates a vacunes estan en fases avançades de recerca, amb una part en la fase 3 dels assajos clínics, que requereixen la participació de 30.000 voluntaris i de què s’extreu la informació sobre l’eficàcia del producte i es confirma que és segur.
La carrera per desenvolupar una vacuna contra la Covid-19 a què s’han llançat desenes de farmacèutiques i firmes biotecnològiques ha generat esperança i alhora confusió sobre els terminis en els quals una o més vacunes podrien estar realment disponibles per al públic.
Harris ha reconegut que aquesta confusió existeix i que, en part, ha sigut alimentada pel fet que hi ha gent que està sent vacunada en el marc dels assajos clínics que s’estan fent amb diverses vacunes candidates, però que no se sap si realment funcionen. «Els diferents grups de recerca estan vacunant gent, però en aquests moments no tenim un senyal clar que s’hagi arribat a un nivell que sigui prou eficaç i segur», ha explicat Harris.
Ha afegit que, en vista dels recursos que s’hi estan dedicant, és molt probable que acabi havent més d’una vacuna disponible i que les que surtin al mercat es puguin utilitzar en diferents grups de població.
No obstant, Harris ha reconegut el perill d’«alimentar falses esperances» entre la població perquè això pot «augmentar la complaença» contra el virus i fer que es descuidin gestos bàsics de prevenció, com la distància social, l’ús de mascaretes i el rentat de mans.
«Recordem que al principi d’aquesta pandèmia molts li van treure importància i deien que passaria aviat. Aquesta actitud ens ha portat a temps molt difícils», ha comentat la portaveu.
Les seves paraules recordaven les posicions que van assumir responsables polítics com el president dels Estats Units, Donald Trump; o del Brasil, Jair Bolsonaro, que van minimitzar la gravetat del coronavirus quan aquest començava a circular als seus països. Vuit mesos després de descobrir-se el nou virus, els EUA i el Brasil són els països –en aquest ordre– amb més casos i morts per Covid-19 a tot el món.
En vista de la impaciència al voltant de la recerca d’una vacuna, Harris va afirmar que la fase 3 dels assajos clínics és la que més temps necessita, però ha de fer-se bé per entendre plenament el nivell de protecció que ofereix la vacuna i el seu nivell de seguretat. I ha afegit que s’han de comparar els resultats de les diferents candidates a vacuna per veure quina és la millor i que, per a això, les dades de la recerca han de ser compartides.
La Xina i Rússia afirmen haver descobert vacunes que funcionen contra la Covid-19 i han assenyalat que han començat a utilitzar-les en les seves poblacions o estan a punt de fer-ho, malgrat que no han acabat la fase 3 dels assajos clínics. Harris no va poder confirmar si l’OMS ha rebut les dades científiques que ha sol·licitat Rússia sobre la seva vacuna.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista