Activitats extraescolars: ¿Per què és important que els nens practiquin esport?

Els experts alerten de les altes taxes d'obesitat infantil i de la generalització d'activitats lúdiques sedentàries

deporte ninos

deporte ninos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

No és necessari recordar com d’important és que els nens facin regularment algun tipus d’exercici físic; no obstant, les altes taxes d’obesitat infantil i la cada vegada més disponibilitat d’activitats lúdiques sedentàries, ens porten a pensar que potser sí que és precís recordar per què és bo que els nens i adolescents facin exercici físic cada dia o, almenys, practiquin algun esport amb periodicitat. Una bona opció és recórrer a les activitats extraescolars per introduir aquest tipus de pràctiques, explica ‘La Nueva España’, diari de Prensa Ibérica. 

Precisament, l’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid, que organitza cada any la carrera popular Corre pel Nen, que aquest any tindrà lloc el dia 8 de novembre, ha preparat un decàleg per a pares, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de l’activitat física esportiva en els nens i adolescents. 

Des del centre hospitalari recorden que «són moltes les alternatives d’oci fàcils i còmodes que no suposen cap tipus d’activitat física, ni motivació, ni estimulació per als nens», i que realitzades de manera exclusiva, i sense alternar amb altres activitats, «poden facilitar el desencadenament de problemes de salut». Per això, destaquen l’ideal d’incloure els esports entre les activitats extraescolars dels nens.

«Per no caure en la temptació d’una vida sedentària el millor és planificar per endavant, organitzar amb una mica de temps i impedir així que la mandra porti a l’alternativa més còmoda i sovint molt poc saludable», aconsellen.

Decàleg per a pares

1. La pràctica habitual d’exercici físic moderat, a través, per exemple, de les activitats extraescolars, contribueix al manteniment d’un bon estat general de salut i ajuda a estar bé, sentir-se sa i tenir vitalitat, facilitant el bon funcionament dels diferents òrgans i sistemes del cos.

Amb la seva pràctica habitual s’entrena el cor, el sistema respiratori, ossi i sanguini i s’afavoreix el manteniment d’un bon estat d’ànim, més fort per afrontar els problemes i contratemps del dia a dia.

2. L’exercici es pot considerar una eina de prevenció contra l’obesitat en la població, també en el cas dels nens i dels adolescents. Des de l’Hospital recorden que és fonamental evitar el sedentarisme i fomentar la realització dels trajectes curts, caminant o passejant.

3. L’exercici físic moderat pot ajudar-nos a descansar i aconseguir una millor qualitat del son. Diversos estudis han demostrat que afavoreix la relaxació i la descàrrega de la tensió i nervis que sovint acumulen entre setmana, tant els adults com els nens i els adolescents.

«Descansar, per tant, no té per què ser només sinònim de tardes de sofà; canviar d’activitat, introduint algun esport, ajuda al descans físic i psicològic», recorda el decàleg.

4. Els nens a través de l’esport poden adonar-se del valor i de les recompenses de l’esforç continu i de l’entrenament a mitjà i llarg termini.

5. Aprenen que aconseguir objectius requereix una etapa d’aprenentatge, sacrificis i esforç, i se’ls ajuda a entendre que no tot és immediat ni fàcil d’aconseguir.

6. A més, amb l’esport aprenen també que hi ha batalles que es perden, i cal ser fort per poder afrontar-ho i coneixen de primera mà el bon sabor dels triomfs aconseguits. «És una manera d’ajudar els nens que tenen poca tolerància a la frustració», destaca.

7. Així mateix, els esports en equip fomenten la socialització i ajuden el nen a compartir triomfs i derrotes i a disfrutar dels sentiments intrínsecs a formar part d’un equip, a guanyar i a perdre i ajudar-se en equip per aconseguir un objectiu comú.

8. És fonamental que la pràctica exercici físic es pugui fer també amb la família i els amics, això s’ensenya als nens una manera de divertir-se i passar-s’ho bé, una alternativa més a l’ampli ventall de possibilitats d’oci. A més, «ofereix la possibilitat d’introduir els nens als adolescents en una alternativa d’oci sana, que poden compartir amb la família i també amb els amics».

9. Fer esport en equip pot ser un canal més per millorar l’autoestima de nens i adolescents que pel seu cos poden tenir problemes d’integració, per sentir-se massa alts o baixos, o grossos o prims.

Notícies relacionades

«Són sensacions que poden portar-se millor quan se senten àgils i amb capacitat per controlar el seu cos i quan se senten segurs i integrats a la pràctica d’un esport, de manera normalitzada», afegeixen.

10. La sensació de benestar immediat que produeix l’exercici físic es deu a l’alliberament de les endorfines, les hormones encarregades de facilitar i generar sensació de benestar i vitalitat que ajuda a enfrontar-se als problemes amb més energia. «Aquesta sensació respon a una explicació bioquímica que ocorre cada vegada que el cos es fa exercici físic», recorda el decàleg.