CURS ESCOLAR 2020-21
Tornada al col·le: preguntes i respostes sobre la gestió dels casos de Covid-19
Ja hi ha més de 200 centres que han registrat incidències. ¿Què s'ha de fer si et toca a tu? Mirem de resoldre els dubtes més freqüents entre pares i mares
undefined54827312 madrid 08 09 2020 sociedad coronavirus covid 19 inicio de200915123438
L’estrany i complex any acadèmic 2020-21 està fent els seus primers passos i ja hi ha més de 200 escoles que han registrat incidències relacionades amb el coronavirus. De moment, no es tracta d’un nombre significatiu, ja que Espanya té 30.000 centres educatius. Però ¿què s’ha de fer si et toca a tu? Mirem de resoldre els deu dubtes més freqüents de la gestió de casos a les escoles.
1. ¿Els contagis escolars aniran a més?
Sí. Aquí hi ha dues notícies, una de bona i una de dolenta. Comencem per la bona: la ciència encara no ha determinat bé el paper que tenen els nens i les nenes en la transmissió de la malaltia, però hi ha estudis que apunten a una menor capacitat de transmissió, sobretot en els menors de 10 anys. I ara la mala notícia: els brots a les escoles no són més freqüents que en altres sectors de la societat, per tant, mentre hi hagi contagis a la comunitat –una cosa que està passant amb especial gravetat a Madrid, Euskadi, Múrcia i Aragó– hi haurà brots a les escoles.
2. ¿Què passa si el meu fill té tos?
La tos és un símptoma de Covid-19 i de molts altres virus prepandèmia. El protocol oficial del Ministeri de Sanitat dictamina que si el teu fill presenta símptomes compatibles amb coronavirus és important que no acudeixi al centre educatiu. Aquests símptomes són: febre, tos, dificultat respiratòria, dolor de coll i diarrea. També la falta de gust i/o olfacte, esgarrifances, mal de cap o muscular i debilitat general. El que has de fer és trucar al centre de salut. Seran ells els que avaluïn la necessitat de fer una prova PCR. El que el document de Sanitat no diu és que els ambulatoris estan a punt del col·lapse. En ciutats com Madrid et poden fer una PCR el mateix dia o uns dies més tard. Si el teu fill presenta símptomes greus o dificultat respiratòria, truca al 112.
3. ¿Què faig si un company de classe-bombolla té símptomes?
Els símptomes poden estar relacionats amb moltes malalties, no només amb la Covid-19. Fins que es confirmi amb una PCR el cas sospitós, el teu fill –company de classe d’aquest sospitós– pot continuar acudint a classe sempre que es trobi bé. El nen sospitós sí que s’ha de quedar a casa. I també les persones que conviuen amb ell. Si finalment la PCR del sospitós és positiva, cal informar-ne el col·le. L’alumnat i professorat que resulti un contacte estret haurà de fer quarentena a casa. Si no és un contacte estret, pot continuar anant a classe.
Interior d’una aula al centre escolar l’Esperança, Barcelona /
4. ¿Què és un contacte estret?
En els grups de convivència estable (les classes bombolla de 20 alumnes), ho són tots. Incloent-hi el professor. En el cas dels alumnes més grans (que no estan organitzats per bombolles) es considera contacte estret qualsevol persona que hagi compartit espai amb el cas confirmat a una distància menor de dos metres durant més de 15 minuts i sense mascareta. Els que conviuen amb el cas confirmat també són contactes estrets.
5. ¿Què fan els contactes estrets d’un positiu?
Mantenir-se a casa i fer quarantena durant 14 dies. Cal vigilar l’aparició de símptomes. Si els serveis de salut determinen realitzar una PCR, tot i que donés negativa cal guardar la quarantena igualment. «El virus té un període d’incubació de 14 dies. Si s’ha estat en contacte amb un cas recentment i la prova és negativa podria estar covant el virus i convertir-se en positiva en els dies posteriors», recorda el document de Sanitat. Que el teu fill sigui un contacte estret d’un positiu no significa que tu, pare o mare, també ho siguis. Això sí, has de mantenir mesures de precaució –distància, mascareta i rentat de mans– mentre continues amb la teva vida normal. En cas de presentar símptomes, evidentment, cal trucar al centre de salut.
6. ¿I els contactes no estrets?
Continuaran assistint al centre educatiu.
7. ¿I si s’ha estat en contacte amb un contacte estret d’un cas confirmat?
No haurà de fer quarantena.
8. ¿Què fan els casos confirmats?
Si el teu fill dona positiu en la PCR s’ha de mantenir aïllat a casa –si pot ser, en una habitació separada– i no anar al col·le fins transcorreguts tres dies des que s’acaben els símptomes i un mínim de deu dies des de l’inici. En tot aquell moment, els progenitors i els germans també han de portar mascareta a casa i rentar-se les mans amb aigua i sabó amb molta freqüència.
9. ¿Què faig si el meu fill és positiu però no té símptomes?
Notícies relacionadesSota cap concepte el portis al col·le, perquè pot transmetre la infecció. Si la PCR és positiva durant molt temps hauran de ser les autoritats sanitàries les que valorin la situació i indicar el final de període d’aïllament per poder tornar a classe.
10. ¿Li faig un test serològic al meu fill?
Les serologies són proves diferents de la PCR perquè es basen en la detecció d’anticossos. Són proves diagnòstiques que han de ser interpretades amb compte. Ha de ser un professional sanitari el que digui, en funció dels resultats, si ha d’anar al col·le o no.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín