Setmana Europea del Càncer de Pulmó
El càncer de pulmó és una de les principals causes de mort al món
A Espanya es detecten més de 29.000 nous casos cada any, la majoria provocats pel consum de tabac
La taxa de mortalitat d'aquest càncer és molt elevada: més de 22.000 morts a l'any
cancer-pulmon
Amb motiu de la Setmana Europea del Càncer de Pulmó, que se celebra del 10 al 17 de setembre, el Centre d’Excel·lència Oncològica GCCC de Clínica Corachan, referent en la sanitat privada de Catalunya, i GenesisCare, companyia líder internacional en tractaments oncològics, vol recordar la importància de l’eliminació del tabaquisme i el manteniment d’uns hàbits saludables en el dia a dia com a principals mesures preventives per a aquest tipus de càncer.
El càncer de pulmó és el càncer més freqüent al món i el responsable del 18,4% del total de morts per càncer, per sobre del colorectal, que ocupa el segon lloc amb un 9,2% de taxa de mortalitat, segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).
El càncer en els no fumadors, un problema creixent
A Espanya es detecten més de 29.000 nous casos cada any, i és el tumor responsable del major nombre de morts, que superen les 22.000 cada any. Entre les causes principals de la seva aparició, el consum de tabac és el factor carcinogènic més important, però en els últims anys el càncer de pulmó en no fumadors s’ha convertit en un problema creixent de salut pública.
Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), el diagnòstic en dones ha experimentat un elevat avenç (augment del 2,2%), mentre que la incidència en homes s’ha vist minvada (reducció del 0,4%). Entre els motius principals d’aquesta situació hi ha, precisament, l’augment de l’hàbit de fumar entre el sector femení.
Tos, aprimament, fatiga crònica...
El càncer de pulmó, en general, no sol presentar simptomatologia en els primers estadis, no obstant, tot i que entre els primers signes es troba la tos, l’aprimament, la fatiga crònica i les infeccions pulmonars persistents. Per detectar aquesta tipologia de càncer es poden realitzar proves de diagnòstic per imatge (amb raigs x o ‘tc scan’), anàlisi d’esputs o a través d’una prova de biòpsia. Pel que fa a les mesures preventives, destaca l’eliminació del tabaquisme i el manteniment d’hàbits saludables.
Des de GCCC remarquen la importància d’incorporar hàbits saludables en el nostre dia a dia, deixar de banda el tabaquisme per evitar l’aparició d’aquestes malalties amb taxes de mortalitat tan elevades, tant al nostre país com a nivell global, ja que aquest càncer no sol ser hereditari familiar però sí que està relacionat amb mutacions adquirides durant la vida (pel tabaquisme, per exemple).
Les tècniques més avançades
El centre GCCC compta, entre els seus tractaments, amb les tècniques més avançades per tractar aquest tipus de tumors, principalment quan no requereixen cirurgia. En els últims anys ha incorporat les millors alternatives per al tractament dels processos oncològics pulmonars, com la tècnica de radioteràpia estereotàctica corporal (SBRT), que, com explica el doctor Antonio Seral, oncòleg de radioteràpia de GCCC, «aquesta tècnica ens permet tractar lesions menors de 4-5 centímetres de forma molt precisa, amb mínims efectes secundaris i amb molt poques sessions (entre 1 i 5) però d’altes dosis per fracció».
«A més –afegeix el doctor–, a causa del moviment respiratori d’aquesta zona, al centre GCCC utilitzem el control respiratori durant el tractament per assegurar l’exactitud dels nostres tractaments. Si parlem dels pacients que han de fer tractament sobre tumors més grans, disposem de la tècnica VMAT (radioteràpia volumètrica modulada), que disminueix la toxicitat originada per la radioteràpia i permet l’administració de les dosis necessàries per a l’erradicació de la malaltia».
Decisions terapèutiques de manera personalitzada
Per la seva part, l’oncòleg mèdic de GCCC, Miguel Hernández-Bronchud, explica que «durant aquesta última dècada s’han aconseguit avenços molt importants en l’oncologia mèdica del càncer de pulmó (a més de la quimioteràpia o quimioteràpia amb radioteràpia concomitant). En concret, en molts casos ha sigut un mèrit poder establir decisions terapèutiques de manera personalitzada, és a dir, en funció de les característiques genòmiques i moleculars del tumor de cada pacient. Això és el que es denomina medicina de precisió i ha suposat un molt significatiu increment de la supervivència en molts casos».
Notícies relacionadesAl centre GCCC de Barcelona s’avalua si els pacients amb càncer de pulmó són candidats o no a rebre tractaments personalitzats mitjançant tests genòmics realitzats al tumor o fins i tot en sang perifèrica (biòpsia líquida), tot i que encara hi ha un percentatge limitat de pacients que es poden beneficiar d’aquesta estratègia terapèutica.
Immunoteràpies molt eficaces
«En molts casos de pacients amb càncer de pulmó avançat o metastàtic no s’hauria d’indicar el tractament oncològic de quimioteràpia fins que no s’hagués descartat si el pacient pot beneficiar-se d’una teràpia personalitzada partint de mutacions d’oncogens concrets (EGFR, ALK-trans, ROS, etcètera), o partint de l’expressió d’importants molècules inmunoreguladores anomenades ‘checkpoints’, que permeten immunoteràpies molt eficaces capaces de controlar el tumor fins i tot durant anys», afegeix Hernández-Bronchud.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista