Aguado demana ajuda a Sánchez per frenar el virus mentre el seu Govern continua en el caos
Escudero grava un vídeo per convidar a la «calma» en què parla de reduir l'activitat als barris més afectats, sense esmentar la paraula 'confinament'
Illa apressa el Govern regional a «fer el que faci falta» i Aguado respon amb una crida a Sánchez a què «s'impliqui de manera contundent»
Vint-i-quatre hores després del caos i la incertesa provocada per la Comunitat de Madrid, a causa que el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, va anunciar «confinaments selectius» als barris i ciutats amb més incidència de Covid però fonts del Govern van matisar les seves paraules, la situació continua sense aclarir-se. Sembla que no hi haurà tancaments perimetrals d’aquestes zones, sinó restriccions als moviments als ciutadans, però tot són especulacions.
Per exemple, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha gravat un vídeo destinat, com ell mateix diu, a «enviar un missatge de calma amb referència a les interpretacions que s’estan fent respecte a la situació de coronavirus» a la Comunitat el que assenyala que l’Executiu regional està treballant en una «proposta per prendre decisions en el sentit de restringir la mobilitat i reduir l’activitat a les zones amb major transmissió del virus», però precisa que fins demà no s’«anunciarà amb més detall». Escudero ha fugit, per tant, de la paraula ‘confinament’.
Una mica més explícit ha sigut el Conseller de Justícia, Enrique López, que ha precisat que, ja que una comunitat autònoma no pot «confinar les persones a casa», sense demanar l’Estat d’alarma, el que es busca és «limitar, reduir la mobilitat i limitar els contactes no necessaris per evitar un factor de risc que és la relació humana». «Cal llançar un missatge de tranquil·litat a la població», ha admès, perquè la paraula ‘confinament’ «genera sotsobre».
Illa apressa Ayuso a fer «el que faci falta»
Les paraules de tots dos suggereixen que la Comunitat de Madrid estudia permetre als ciutadans dels barris més afectats sortir a treballar, a portar els nens al col·le, a comprar o passejar, però no planeja tancar perimetralment unes zones o ciutats molt poblades i on molts dels seus habitants treballen en altres àrees, que dificulta el confinament i ho fa menys útil, ja que els treballadors podrien exportar el virus a altres àrees amb menor incidència.
Les zones més afectades són els barris del sud de Madrid, com ara Puente de Vallecas, on es registren 1.240 casos per 100.000 habitants, Usera, Villaverde i Carabanchel. Entre les ciutats destaca Parla, Getafe, Alcorcón i Alcobendas. Davant el creixement exponencial de casos en les últimes setmanes, fa dies que els experts reclamen mesures més restrictives que ajudin a controlar l’epidèmia.
Fins i tot el Govern central ha fet aquest divendres un pas més. El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha urgit el Govern d’Isabel Díaz Ayuso a fer «el que faci falta» per controlar l’epidèmia, descartant, això sí, activar un estat d’alarma local. «Hi ha recorregut previ abans d’arribar allà», ha manifestat. Fonts governamentals consultades per EL PERIÓDICO afegeixen, a més, que el Govern central no declararà l’alarma, tret que ho demani Ayuso, ja que des que es va traspassar el comandament a les autonomies, és la seva «responsabilitat».
La presidenta de la Comunitat de Madrid va ser precisament un dels principals ariets de Pedro Sánchez durant l’Estat d’alarma. Sempre ha abjurat d’aquest instrument i ha reclamat que fossin les autonomies les que prenguessin les decisions.
Aguado passa la pilota al Govern central
Notícies relacionadesPer això, han cridat l’atenció les paraules del vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado, aquest divendres, en una declaració sense preguntes, en la qual ha demanat al Govern central «que s’impliqui de manera contundent en el control de l’epidèmia». Aguado pertany a Ciutadans, partit que sí que va recolzar Sánchez a l’hora de prorrogar els successius estats d’alarma. El vicepresident ha precisat que ha «traslladat a Ayuso» la reclamació que anava a realitzar públicament, si bé no ha aclarit si compta amb el recolzament de la presidenta a l’hora de demanar més implicació al Govern central.
Sense donar pistes, de nou, sobre quin tipus de mesures restrictives té previst aprovar demà l’Executiu del qual forma part, Aguado ha fet una «crida» a totes les administracions, forces polítiques i ciutadans a donar-se una «treva política», «abandonar les picabaralles» i a «oferir solucions conjuntes».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia