RETORN A LES AULES
«A Madrid han abandonat el sistema educatiu a la seva sort»
Els sindicats d'ensenyament i les famílies critiquen la nefasta gestió política de la tornada a l'escola a la comunitat, el col·lapse sanitari de la qual repercuteix a les aules
zentauroepp54969672 colegios con covid200917142114
Les escoles de Madrid fa poc més d’una setmana que estan oberts. Els pares i les mares esperaven aquest moment amb candeletes, però els únics que creuen contents el reixat de l’escola són els nens i les nenes. El pensament màgic –típic de la seva edat– els fa creure que tot està bé, que tot torna a ser com abans del març. Juguen amb els seus amics i aprenen amb els seus professors. Beneïda ignorància. La resta del sistema escolar –docents, equips directius, pares i mares– està tremolant de por.
No hi ha instruccions clares sanitàries sobre com gestionar els casos de Covid-19. Salut pública està saturada i ningú pot atendre el telèfon. Els ambulatoris estan plens de gom a gom i els resultats d’una PCR a un alumne es poden saber en dos dies o en 10. Les ràtios de moltes classes no han baixat i hi continua havent 25 nanos en una aula. No estan tots els professors de reforç i les baixes triguen a cobrir-se. Molts coordinadors escolars de Covid-19 són personal sanitari, però d’altres, molts d’altres, no tenen formació mèdica més enllà del curs teòric de dues hores que han rebut. El panorama és aterridor. I això que la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso (PP), va prometre a les famílies dels alumnes no universitaris de la regió (uns 1.200.000) que la tornada a l’escola seria un oasi enmig de la pandèmia: segura des del punt de vista sanitari i àgil des del punt de vista de la gestió dels casos.
Al contrari del que passa a Catalunya, a Madrid no hi ha dades diàries d’incidències en escoles relacionades amb el coronavirus. I molt menys un llistat dels centres afectats. La conselleria de Sanitat oferirà xifres globals una vegada per setmana, dins de la roda de premsa sobre la situació de l’epidèmia. Dimecres (16 de setembre) el nombre de casos ascendia a 460, una xifra que en termes comparatius és mínima però que augmenta gradualment.
Crítiques dels sindicats
«Han abandonat el sistema educatiu a la seva sort», critica Isabel Galvín, responsable d’ensenyament de CCOO a Madrid, que ja ha denunciat la situació a salut pública i s’ha dirigit tant a Ayuso com als consellers de Sanitat i Educació per llançar-los una seriosa advertència: la tornada a l’escola no va bé i vostès en són els responsables. «Són incapaços de desenvolupar el protocol que ells mateixos van aprovar. No tot Madrid està igual, però si vius en una zona on el centre de salut està tancat o saturat, el sistema educatiu se’n ressent», afegeix Galvín, que explica que el caos impera tant a l’escola pública com a la concertada i la privada. «És molt dur, una situació tràgica. Estem espantats, preocupats i desconcertats», continua la responsable sindical.
«Estem espantats, preocupats i desconcertats»
Secretària general d’ensenyament a CCOO-Madrid
Les decisions
Davant casos sospitosos o confirmats, la direcció escolar es dirigeix a salut pública, però els telèfons són saturats i és impossible contactar. Galvín destaca que són les mateixes direccions escolars les que estan prenent decisions sanitàries que no els correspon respecte al confinament o el tancament d’aules.
Notícies relacionadesLes escoles no són llocs supercontagiadors, però la comunitat científica fa molt temps que alerta dels elevadíssims nivells de transmissió comunitària a Madrid, una cosa que repercuteix directament a les escoles. «En tot l’estiu no s’ha pres ni una sola mesura política per combatre la pandèmia. Ni una. Ara tenim els que tenim», conclou Galvín.
Queixes de mares
Igual com els professors, les mares i els pares no donen crèdit a la caòtica tornada a l’escola. «Se suposa que la Comunitat havia contractat milers de professors de reforç. Però no han arribat. Avui han començat a anar a classe els més grans de primària (4t, 5è i 6è) i els grups han aconseguit la mateixa ràtio d’abans, uns 25, perquè no hi havia docents per desdoblar les classes», s’indigna Yolanda Martínez, mare d’una nena escolaritzada a 4t de primària en una escola pública de la zona de Retiro. «El meu fill ha tingut símptomes i vam decidir posar-nos en contacte amb l’ambulatori. Han trigat tres dies a donar-nos cita per a la PCR. I ara ens diuen que els resultats estaran disponibles 10 dies. Hem d’estar aïllats a casa fins a saber-ne el resultat. Són molts dies i jo també he de treballar, així que, al final, anirem a un laboratori privat i ens gastarem més de 100 euros però ho sabrem en 48 hores», explica la mare d’un nen de 5 anys matriculat en una escola concertada de Chamberí.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació