Els efectes de la pandèmia
Llargues cues per fer-se una PCR per 130 euros a Barcelona
Un viatge imminent, el temor de contagiar un familiar o la reincorporació laboral incentiven la demanda de proves
Un sol laboratori de l'Eixample fa cada dia uns 150 tests de pagament per detectar el coronavirus
A les més tradicionals cues del pa, l’atur, la farmàcia, el bus i el DNI, entre d’altres, ara se’ls afegeix la dels PCR. Cada matí centenars de barcelonins acudeixen a laboratoris, clíniques i mútues, com ara Echevarne, Quirón Salud, Creu Blanca i Mapfre, per fer-se aquestes proves de detecció de coronavirus que, a diferència de les que es fan en la xarxa pública, són de pagament, uns 130 euros, i el seu resultat es coneix abans, en unes 24 hores.
La llarga cua diària que es genera des d’abans de les vuit del matí davant el laboratori Echevarne del carrer de Provença, en ple Eixample barceloní, és un clar exemple del nou fenomen. La fila ordenada de persones, de totes les edats, gira moltes vegades la primera cantonada. Part dels alineats, que respecten el metre i mig de distància, esperen pacientment a entrar per fer-se un frotis a les vies nasals amb què sabran amb seguretat si estan malalts de la Covid-19. I cada un d’ells té els seus motius.
Per tornar a l’oficina
«Jo treballo en una empresa d’inversions i com que la setmana que ve ja ho farem de forma presencial, ens han enviat a tots aquí per fer-nos la PCR i tornar de forma segura», afirma Nacho Hosta, de 24 anys, després de saludar un amic de la mateixa empresa a la cua davant el laboratori de Provença. «En el nostre cas és voluntari. No t’obliguen a fer-te la prova i la paga l’empresa», afegeix el company.
De les prop de 50 persones que esperen en fila, gairebé totes amb l’autorització d’un metge a la butxaca o a la mà, una quarta part confirmen a aquest diari que venen a fer-se el test de la Covid-19, tot i que els motius són diversos. A més del laboral, hi ha qui ho fa per protegir els seus éssers estimats.
Temor del contagi
«Jo vaig emmalaltir per la Covid-19 fa tres setmanes, mentre els meus pares estaven de vacances. Com que era a casa em vaig confinar. Però ells han de tornar i vull assegurar-me que no contagio, entre altres coses, perquè el meu pare té càncer», explica Alberto Fernández, de 18 anys i estudiant d’ADE. La seva família paga els 130 euros de la prova perquè a l’ambulatori no l’hi volen fer.
«Vaig patir el coronavirus al principi de la pandèmia, però llavors no feien la prova. Ara necessito fer un cangur i vull fer-me la prova serològica per confirmar que no puc contagiar», indica Elena Feijoo, empresària de 62 anys, mentre mostra la petició del seu metge. En el seu cas, el test de serologia IgM / IgG aquí és més barat, 30 euros.
PCR i moltes altres anàlisis
«Nosaltres fem PCR, que són la majoria, i també les proves serològiques. Normalment, fem entre 120 i 150 PCR al dia. El que passa és que aquestes setmanes s’ajunten aquestes anàlisis amb totes les altres encarregades per diferents especialistes i que continuem fent», diu Nati Plana, gerent de Laboratoris Echevarne, un dels sis autoritzats a Catalunya, que justifica així les cues al carrer: «Ara hem d’extremar les mesures de seguretat i mantenir les distàncies al laboratori, on per aquesta raó les extraccions també són més lentes».
No obstant, la cua va avançant amb certa fluïdesa i l’espera no sembla importar a uns pacients que només desitgen sortir de dubtes. «Jo estic acostumada a fer-me el PCR. No és el primer. Ara hem d’anar a Alemanya i preferim portar el resultat que confinar-nos cinc dies a l’hotel quan arribem», diu Tatiana Stringa, administrativa de 24 anys que acudeix acompanyada de la seva parella. «Jo volo a Itàlia d’aquí a 72 hores i allà el PCR és obligatori», afegeix a pocs metres Alejandra Hernández, estudiant de més de 23 anys.
Rapidesa per viatjar
Notícies relacionades«En el cas dels viatges, si ens ho indiquen, intentem donar-los el resultat abans, ja que la prova té un període de validesa», aclareix la responsable del laboratori, que confirma que el resultat se sol entregar a tothom al cap d’un o dos dies a través de la pàgina web. ¿I hi ha molts positius? «Oscil·len entre el 3 i el 5%. I en aquests casos avisem el metge que ha encarregat el test perquè sigui ell qui n’informi el pacient», detalla Plana.
A unes quantes illes d’Echevarne, a Muntaner amb Diputació, hi ha un altre centre autoritzat per fer els tests del coronavirus, el de Mapfre, a la vorera del qual no hi ha cues. Alejandra Serrano, la directora, explica que «al principi de l’estiu es demanaven més proves serològiques, però ara fem el doble de PCR». «Possiblement, perquè la població general coneix més les dues proves, i perquè és un requisit indispensable per a l’entrada a molts països i per als processos quirúrgics» aclareix. Viatges, controls preoperatoris i la tornada a la feina aquí també són les principals causes per demanar el test, pel qual cobren 120 euros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034