LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Sánchez i Ayuso contemplen mesures més dures si continua avançant el virus

Tots dos acorden la creació d'un comitè de cooperació entre el Govern central i l'autonòmic, que es reunirà setmanalment

La presidenta regional demana recursos de vigilància i sanitaris i una llei que permeti fer complir les quarantenes

ssaa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El mateix dia que han començat les restriccions de mobilitat i aforaments en 37 àrees sanitàries de Madrid, als barris més castigats per la pandèmia, els presidents del Govern central i autonòmic, Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso, respectivament, han reconegut que si aquestes mesures no fan efecte, s’imposaran limitacions més dures.

«Li he demanat [a Ayuso] que estiguem preparats per a altres escenaris si fos necessari», ha explicat Sánchez, que ha precisat que això no significa aprovar l’estat d’alarma immediatament perquè hi ha molts «altres instruments» que es podrien aprovar abans.

Al seu torn, Ayuso ha comunicat que si les mesures posades en marxa aquest dilluns, amb una vigència de 15 dies, «funcionen» i es dona una  «projecció preocupant en altres zones de Madrid», s’estendran a aquestes àrees, ja que contempla «tots els escenaris» amb l’objectiu d’evitar «arribar a un confinament total».

dimi / periodico

De tot això parlaran els dos governs en un comitè anomenat «espai de cooperació» i que, de moment, és l’única mesura tangible que ha sortit de la reunió entre Sánchez i Ayuso. Aquest òrgan, que començarà a reunir-se aquesta mateixa tarda, amb una periodicitat setmanal, estarà integrat pels ministres  de Sanitat i Política Territorial, Salvador Illa i Carolina Darias, d’una banda, i pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero i el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de l’altra. Els dos representants de l’Executiu madrileny són més proclius a prendre mesures més restrictives que la presidenta de la Comunitat.

Al seu torn, aquest òrgan es basarà en dues «unitats de recolzament», que es reuniran bisetmanalment i estaran centrades en dos àmbits: la unitat territorial i la unitat tècnica. La primera estarà composta pel conseller de Vivienda, l’alcalde de Madrid, la secretària general de Coordinació Territorial i el president de la Federació Madrilenya de Municipis.

La unitat tècnica la compondran el conseller de Justícia i Interior, el conseller de Transports, el Delegat del Govern, la secretària general de Transports del Govern central i representants de l’UME, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, així com el director del Summa-112 i el director del Samur.

Mecanisme «bilateral»

Els dos dirigents han justificat la creació d’un mecanisme «bilateral» de cooperació amb l’argument que la Comunitat de Madrid té, a causa de la seva densitat de població i que és el nus més gran de comunicaciónes d’Espanya, unes necessitats especials. Si bé, Sánchez ha aclarit que «les decisions les prendrà» l’Executiu d’Ayuso perquè «la voluntat és recolzar, no tutelar o suplantar» una altra administració.

En aquest sentit, la voluntat del Govern central és aportar «mitjans de rastreig, desinfecció, sanitaris, logístics, d’assessorament, recursos jurídics, policials i tot allò que consideri Madrid que necessita per doblegar la corba».

Les peticions d’Ayuso

Notícies relacionades

Si bé, Ayuso ha anat més enllà i a més de sol·licitar recursos econòmics per contractar personal sanitari o professorat, ha demanat una «llei orgànica» de la pandèmia, que serveixi de «paraigua nacional» a totes les administracions i tingui una sèrie de «normes bàsiques» perquè els ciutadans «sàpiguen a què atenir-se». A més, aquesta norma hauria de donar a les administracions autonòmiques unes eines «legals» que els ajudin a fer complir les ordenances i les quarantenes. De fet, fa dies que Ayuso, suggereix que bona culpa de la greu expansió del virus a Madrid es deu als incompliments  ciutadans en el temps d’aïllament.

Per això, la presidenta de Madrid ha demanat a Sánchez que les forces i cossos de seguretat de l’Estat col·laborin en la vigilància de les restriccions i en les tasques de desinfecció. Així mateix, ha reclamat un pla a sis o deu anys que pal·liï el dèficit de metges i infermeres o que es facin PCR a tots els viatgers que entren per l’aeroport. En aquest sentit, ha sol·licitat, a més, que s’instal·li un hospital de campanya a Barajas i altres zones estratègiques on es facin proves serològiques massives.