ENTREVISTA AL DIRECTOR DE SALUT PÚBLICA AMB CRISTINA CIFUENTES I ÁNGEL GARRIDO
Juan Martínez: «Les mesures que ha pres Madrid són absurdes i nocives»
El prestigiós epidemiòleg creu que tot Espanya hauria de tornar al confinament total fins que s'erradiqui el coronavirus per complet
«És un error dir que s'ha de conviure amb el virus. Si alguna cosa es crema a casa, tot està en perill, no et pots posar a mirar Netflix».
zentauroepp55067098 madrid 23 09 2020 sociedad juan mart nez hern ndez expe200923154513 /
Juan Martínez Hernández (Leganés, 51 anys) és un metge i epidemiòleg de reconegut prestigi que va exercir de director general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid sota les presidències Cristina Cifuentes i Ángel Garrido. Isabel Díaz Ayuso, l’actual presidenta, el va cessar per nomenar Yolanda Fuentes, l’alt càrrec que va dimitir a l’estar en desacord amb les presses de la Comunitat a realitzar la desescalada. Si hagués seguit en el seu càrrec i a jutjar pel que opina de com han afrontat la pandèmia Madrid i Espanya, ell també se n’hauria anat. Creu que Europa s’ha equivocat al no seguir el model dels països asiàtics.
–¿Què ens ha passat per encapçalar a Europa la segona onada de l’epidèmia?
–En el procés de desescalada i desconfinament d’abril i maig la infecció no va ser erradicada. No es va perseguir cada cas i els seus contactes d’una manera vehement sinó que es va considerar que era normal aquest romanent de casos. Immediatament, després del final de l’estat d’alarma, el president del Govern ens va animar a perdre la por i reactivar l’economia. No va quedar cap activitat prohibida o limitació. Quan van començar els senyals d’alarma es va dir que les infeccions ara eren molt lleus i no hi havia cap problema, ni era una segona onada.
«El president ens va animar a reactivar l’economia però el virus no estava erradicat»
–En altres països europeus també està creixent la transmissió. França se’ns acosta en nombre de contagis mentre que la Gran Bretanya ja parla de segon confinament. ¿Què ha fet malament el continent?
–Tot l’hemisferi Occidental ha considerat el nou coronavirus un patogen del grup de risc 2 o com a màxim 3. Per això la insistència que «això és com una grip», «s’ha d’aprendre a conviure amb el virus», o barrejar pacients Covid i no Covid en hospitals generals. És una terrible insensatesa.
–Macron acaba de dir que no prendrà més mesures precisament perquè s’ha de conviure amb el virus, una cosa que han dit a Espanya gairebé totes les autoritats.
–La pandèmia funciona com un incendi, cremarà sempre que hi hagi combustible. És a dir, sempre que hi hagi persones susceptibles. Si alguna cosa es crema a casa, tot està en perill, no et pots posar a mirar Netflix. Macron s’equivoca, s’ha convertit en Boris Johnson, just abans d’emmalaltir greument. El seu país perdrà, de nou, desenes de milers de vides. Per això no s’entén que els familiars dels morts ni puguin presentar una querella, perquè algú la desestimarà, sense entrar a tràmit.
–¿Perquè a Àsia diversos països han aconseguit alliberar-se per complet del virus? No només la Xina, sinó diversos països democràtics.
–Per a l’hemisferi Oriental, aquest microorganisme és un agent com la verola o la pesta, del grup de risc 4, d’acord amb el manual de bioseguretat de l’OMS i el RD 664/1997, contra el qual no hi ha vacuna ni tractament, i s’emprèn contra ell una guerra sense treva, fent servir mesures de contenció molt dures, però molt eficaces, incloent-hi el ‘lockdown’ [confinament total], que els ha permès reprendre la seva vida social i la seva economia. Per exemple, ells mai donen altes a domicili pacients amb PCR+. Nosaltres sí. Els mantenen en centres monogràfics fins que la seva PCR es negativitza. I exigeixen una PCR de les últimes 48 hores als viatgers estrangers.
«A Àsia han pres mesures molt dures que ara han permès reprendre l’economia»
–Vostè va advertir al gener que s’estava infravalorant el risc del coronavirus i el mes de maig de l’arribada de la segona onada. ¿Què hauríem de fer ara?
–La consideració del virus com un agent amb qui es pot conviure és un error. Es tracta de l’amenaça més gran per a la salut i la vida de diverses generacions. La resposta no està a l’altura. Un nou ‘lockdown’ és imprescindible per a tot Espanya. Però no per fer el mateix que al maig, sinó per preerradicar la infecció, i vigilar d’ara endavant cada cas que ha de ser aïllat en un centre monogràfic fins que tingui 2 PCR negatives consecutives, i de cada contacte que ha d’estar en quarantena obligatòria. Els protocols continuen sent nefastos. Per exemple, exigeixen 15 minuts de contacte per considerar una persona com a contacte estret. La qual cosa exclou de facto del rastreig la trobada d’ascensor o de portal, o al cambrer del bar que ens va posar el cafè.
–Algunes comunitats com l’Aragó i Catalunya, que van viure forts rebrots al juliol sembla que tenen el virus sota control. ¿Aquí també seria necessari aplicar el tancament total?
–Sembla. Aquest és el petit gran detall. Quan hi hagi condicions climàtiques pitjors, transports públics plens, etc. es desbordarà. Sí, per descomptat, s’havien d’haver pres ja mesures del tipus ‘lockdown’, breus però intenses, resetejar tot el país i començar a fer les coses bé.
«A Catalunya el virus es desbordarà quan canviïn les condicions climàtiques»
–¿Li semblen adequades les mesures de confinaments selectius que ha implantat la Comunitat de Madrid?
–No. Són absurdes epidemiològicament i socialment nocives. Hi ha d’haver mesures per a tota la Comunitat de Madrid.
–Vostè que ha sigut responsable de Salut Pública de la Comunitat de Madrid. ¿Què va sentir quan va veure que Madrid portava als tribunals el Govern perquè no li permetia accelerar la desescalada, quan veu que no té els rastrejadors necessaris i que l’assistència primària està col·lapsada?
–El president Torra va dir que amb la independència de Catalunya la pandèmia s’hauria gestionat millor. S’han fet i dit coses, per tot Espanya, que passaran als llibres d’història com a exemples del que no s’ha de fer. Si em pregunta per la política sanitària en relació amb la Covid-19 empresa per la Comunitat de Madrid, li dic que per a mi és incomprensible. I ho dic amb molt dolor i preocupació.
«La política davant la Covid de Madrid és incompressible. Ho dic amb dolor i preocupació»
–¿I quan sent que durant el curs es contagiaran gairebé tots els nens, com va dir Ayuso?
–No es pot dir una cosa així. Procedeix de la idea falsa instal·lada en l’hemisferi Occidental que la immunitat de grup és inevitable i fins i tot convenient. La immunitat de grup costarà a Europa milions de vides.
Notícies relacionades–Sembla que el Govern de Madrid no ha escoltat la veu dels seus propis especialistes. La seva successora de Salut Pública va dimitir i l’anomenat ‘tsar de la Covid’, Antonio Zapatero, ha sigut desautoritzat aquesta setmana.
–En desconec els detalls.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista