assaig prometedor

Una teràpia cel·lular de càncer infantil accelera la recuperació de dos pacients de Covid grans

Tots dos presentaven símptomes típics com a pneumònia bilateral i necessitat d'oxigen i han millorat «molt aviat i de forma sorprenent»

la-paz

la-paz / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos pacients d’avançada edat amb coronavirusuna dona i un home de 59 i 66 anys, han sigut donats d’alta hospitalària en tot just sis i vuit dies dins d’un assaig clínic de la Unitat CRIS d’Investigació i Teràpies Avançades de La Paz per adaptar a malalts Covid-19 una teràpia cel·lular que es fa servir en pacients oncològics infantils.

Tots dos presentaven els símptomes típics del coronavirus com a pneumònia bilateral i necessitats d’oxigen, i han evolucionat de forma favorable i ràpida. Malgrat que l’assaig no està dissenyat en aquesta primera fase per respondre a l’eficàcia, aquest plantejament alimenta esperances una vegada més basades en la immunoteràpia.

Ajut econòmic per accelerar i finalitzar l’assaig

«És un assaig que ja està en marxa, s’ha infós a dues persones adultes i totes dues s’han recuperat aviat, als sis i vuit dies ja estaven a casa sense necessitat d’oxigen amb una recuperació molt cridanera i primerenca. Encara és aviat per parlar d’eficàcia, però sí que es pot parlar de tolerància adequada. Per a l’efecte terapèutic encara hem d’esperar a finalitzar almenys la fase II de l’assaig. Per això, necessitem ajut econòmic per poder accelerar i finalitzar aquest assaig i que se’n beneficiïn el màxim nombre de pacients i salvar vides», comenta el cap d’Hematoncològica Pediàtrica de La Paz i director de la Unitat CRIS d’Investigació i Teràpies Avançades de l’hospital, Antonio Pérez Martínez.

«Sabem que la vacuna tardarà i tindrà les seves limitacions i actualment, no hi ha tractaments eficaços i que aquest tipus d’acostament d’immunoteràpia cel·lular que és útil i funciona en nens amb trasplantament de medul·la es pugui traslladar a pacients amb Covid-19», explica Pérez Martínez.

Finançament global de 500.000 euros

Aquest assaig clínic en Fase I, que busca un finançament global de 500.000 euros, proposa extreure un tipus especial de limfòcits T (cèl·lules del sistema immunitari especialitzades a destruir cèl·lules infectades i tumorals) de pacients recuperats de Covid-19 i infondre’ls en nous pacients infectats, que es recuperaran molt més ràpid i amb els mínims efectes secundaris.

«El que es persegueix és traslladar una teràpia que apliquem en els trasplantaments de càncer infantil, aplicar-lo al coronavirus. Se’ns va ocórrer perquè hem trobat que els limfòcits T que fan memòria davant la Covid podrien actuar de la mateixa manera que els limfòcits T amb memòria en altres infeccions en el context del trasplantament. Tenim experiència prèvia en altres contextos infecciosos de la seva seguretat i eficàcia, i ara volem veure-ho en la Covid-19. Més quan encara no hi ha un tractament eficaç i no hi ha vacuna. Es tracta d’una immunoteràpia adoptiva passiva», detalla Pérez-Martínez.

‘Medicaments humans errants’

És a dir, els pacients recuperats es converteixen en ‘medicaments humans errants’ per als nous diagnosticats i els més donants que hi hagi de limfòcits T, més rang poblacional es pot cobrir amb la creació d’aquesta ‘Linfoteca’, ja que a més cal tenir en compte, entre altres aspectes, la compatibilitat entre donant i receptor.

La Dolores, madrilenya de 59 anys, ha sigut la primera pacient d’aquest assaig clínic. «Els metges em van explicar aquesta teràpia de càncer infantil adaptat per curar pacients de Covid-19 i no vaig dubtar ni un segon. No em feia por perquè confiava en els metges. Als dos o tres dies ja em trobava millor i em van enviar a casa de seguida sense oxigen ni res», explica.

El primer donant, un infermer de quiròfan de La Paz

Notícies relacionades

El primer donant d’aquest assaig és un infermer de quiròfan de La Paz amb més de 20 anys d’experiència de servei hospitalari. Jaime Fernández Sánchez, de 40 anys, va patir el coronavirus al març. Després d’«una muntanya russa de dolors, gastroenteritis i fortes migranyes», es va reincorporar l’hospital, es va apuntar com a voluntari a un altre assaig de plasma hiperimmune el 22 d’abril i va conèixer l’assaig liderat per Antonio Pérez al seu propi centre.

«Em va explicar com adaptarien aquesta teràpia cel·lular que apliquen en oncologia infantil contra el coronavirus. Em van dir que era un donant ideal pels antígens HLA i vaig respondre que comptessin amb mi per al que fes falta. Estava encantat de poder ajudar. A més, de la meva extracció, que va durar unes quatre hores, em van dir que se’n poden beneficiar fins a 30 pacients. La investigació és fonamental i poder ajudar és molt gratificant. Quan ho vaig compartir amb els meus companys de quiròfan, tots em van dir que s’hi volien apuntar. Tant de bo ajudi a conscienciar i a salvar vides», conclou.