TORNADA AL COL·LE EN TEMPS DE PANDÈMIA
Els PCRs als nens a les escoles seran menys invasius a Catalunya
S'utilitzarà el mètode del frotis nasal en lloc del procediment habitual nasofaringi
Salut demana als pares que s'abstinguin d'acompanyar els seus fills a les proves
Les proves PCR que es faran a les escoles de Catalunya seran menys invasives que les que es realitzen habitualment als centres de salut. Així ho han assegurat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el secretari de Salut, Marc Ramentol, que han explicat que aquesta prova es realitzarà mitjançant un frotis nasal, que suposa recollir secrecions a l’entrada del nas, un procediment «menys invasiu» que el sistema nasofaringi.
Educació i Salut han defensat que l’entorn escolar és l’adequat per realitzar aquestes proves i han assenyalat que els nens estaran acompanyats pels seus professors. En aquest sentit, han recomanat als pares que, tot i que entenen la seva «preocupació», s’abstinguin d’entrar a l’escola per acompanyar els seus fills en la realització del PCR. Han argumentat que així es preserva l’escola com a lloc segur, ja que l’entrada dels progenitors «sempre pot suposar una petita vulnerabilitat». Cuenca ha expressat la seva confiança que l’angoixa dels pares anirà a la baixa a mesura que es desenvolupin les proves.
Nota explicativa sobre les escoles
Els departaments d’Educació i Salut van enviar aquest dimecres una nota als centres educatius amb aclariments sobre què fer de cara a les quarantenes quan detectin un cas positiu entre els seus alumnes. La nota explica que, segons el protocol, els alumnes del grup d’aquest positiu han d’anar a l’escola i serà l’escola la que informi sobre què fer, en coordinació amb Salut.
Ramentol ha assenyalat que «és preferible sacrificar l’inici ‘ipso facto’ de les quarantenes per poder realitzar un procés ordenat, tant pel que fa a les PCR com a l’organització de l’educació telemàtica que haurà de rebre durant la quarantena el grup afectat. «Estem parlant de nens i nenes sanes. Són sans fins que no es demostri el contrari», ha dit. Ha defensat que el risc que s’assumeix deixant que estiguin unes «hores o dies» més a l’escola és «assumible» des del punt de vista de la salut pública.
Per la seva banda, Cuenca ha explicat que en la majoria de casos les proves PCR es fan en 24 hores i que «a tot estirar passen dos o tres dies» abans de tenir els resultats.
Ramentol ha defensat la idoneïtat que les PCR es facin a les escoles, tot i que no ha descartat l’opció d’espais pròxims com els CAPs. Ha assegurat que els protocols funcionen i que les unitats mòbils s’estan desplaçant als centres educatius. Sí que ha admès que aquests equips són els que estaven preparats per anar a les residències i que, davant l’augment de casos a les escoles, Salut treballa per reforçar aquestes unitats amb la incorporació d’entitats del tercer sector i oenagés que ja van col·laborar en la primera onada de la pandèmia.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi