LA SEGONA ONADA DEL VIRUS

Ayuso no cedeix i Illa l'apressa a prendre mesures immediates

El ministre adverteix: si no s'actua aviat a Madrid arribaran «decisions més dures»

La Comunitat s'escuda que el ritme de creixement de la pressió assistencial baixa

zentauroepp55161091 sanidad200928174004

zentauroepp55161091 sanidad200928174004 / La Moncloa

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«No s’ha de prendre com un joc. I no s’està prenent el control de la pandèmia, s’està incrementant setmana a setmana. Quan un va al metge vol que li diguin la veritat. I la veritat és que hi ha transmissió comunitària i increment de casos i morts». El ministre Salvador Illa intentava aquest dilluns imprimir dramatisme a les seves paraules. Convèncer una Comunitat de Madrid que no està disposada a cedir i a adoptar mesures més restrictives per contenir el Covid-19.

Ho feia en roda de premsa a la Moncloa i després de reunir-se amb el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, sense que tots dos acostessin postures. El temps s’esgota i, si no hi ha acord, el Govern està decidit a intervenir Madrid. Encara no ha fixat terminis, però vol esperar a la cita d’avui del Grup Covid –l’òrgan de col·laboració entre les dues administracions que van pactar Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso fa una setmana– per prendre una decisió si no rectifica.

El Govern manté que s’ha d’actuar «amb determinació» per «prendre el control» de la pandèmia, i creu que s’han de posar en marxa ja les seves «recomanacions» –estendre el confinament perimetral a tota la capital i als municipis amb una incidència acumulada superior als 500 positius per 100.000 habitants, retallar aforaments de terrasses al 50%, prohibir el consum en barra i limitar la mobilitat–. Si no es pren el control per «doblegar la corba» (el Govern no en té prou amb aplanar-la, amb prolongar l’altiplà), «s’hauran de prendre decisions encara més dures», va avisar el ministre. «Ja anem tard», va urgir, reprenent una frase que han repetit els epidemiòlegs en els últims dies, quan recalcaven que els passos donats per la Comunitat de Madrid eren insuficients per frenar l’avenç del virus. Illa va mantenir que l’Executiu no vol «tutelar», que desitja «ajudar». «Demanem a la presidenta madrilenya que es deixi ajudar, que escolti i vegi les dades com són», va reclamar.

«No s’està prenent el control de la pandèmia i això no és un joc. Si no es revisen les mesures, ja ho veurem»

Salvador Illa

Ministre de Sanitat

Illa es va proveir d’això, de dades, per avalar la seva argumentació: Madrid va notificar 13.449 casos més des de divendres (la xifra més gran en la segona onada), 1.458 més que el cap de setmana anterior, i 223 morts en els últims set dies (davant 180). La regió comptabilitza el 40% dels contagis de tot Espanya i la seva taxa de positivitat és del 20,7%, el doble que la mitjana nacional. La incidència acumulada és de 775,13 casos per 100.000 habitants, pels 290 del conjunt d’Espanya.

Ruiz Escudero, en una compareixença posterior, va retreure a Sanitat que es fixi només en la situació epidemiològica, quan també importa, va dir, la capacitat de diagnòstic, que ha augmentat a la regió, i la pressió assistencial, que continua creixent, però a un ritme menor, cosa que provaria, per al Govern regional, que les seves mesures sí que estan funcionant

¿Intervenció?

El conseller va emfatitzar que s’ha reduït el creixement del total d’ingressats per Covid (264 més en l’última setmana, pels 591 més de la setmana anterior), que ha descendit el nombre de nous ingressos en hospitals (2.594 entre el 21 i el 27 de setembre contra els 2.624 del 14 al 20) i que ha decaigut el creixement de pacients en uci un 11%. Per al Govern, aquestes xifres signifiquen que el ritme d’increment no és tan alt, però la corba no cau, tal com va expressar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. «No hi ha dificultats a nivell d’hospitalització», va afirmar. 

«No podem acceptar imposicions. Estem disposats a col·laborar, a escoltar»

Enrique Ruiz Escudero

Conseller madrileny de Sanitat

A més, Ruiz Escudero va reclamar la «definició tècnica» de per què es tria el llindar de 500 casos per 100.000 habitants per al tancament perimetral (Madrid el fixa en 1.000 contagis), i va exigir que s’utilitzi a tot Espanya. Illa va recordar que Ayuso just havia demanat atendre les «especificitats» de Madrid –una alta densitat de població, elevada mobilitat...–, que no es produeixen en altres punts del país, i que per això es va muntar l’espai de «col·laboració reforçada» (el Grup Covid). No és igual una alta incidència en una població de mil veïns, va justificar, una comunitat gran i molt connectada i en la qual el virus es propaga sense «control». Per això no es pot comparar Navarra –l’autonomia en què es fixa Madrid, que ja té una incidència de 683,26– amb la capital i la seva conurbació. 

Madrid està «disposat a col·laborar, a escoltar», però no a «acceptar imposicions», va remarcar el conseller. Les paraules indicaven que Ayuso no preveu recular i que la reunió del Grup Covid dedimarts a la tarda resultarà, tret de sorpreses, inútil. El Govern regional defensa les seves mesures i les restriccions a només 45 zones bàsiques de salut i també que els criteris que faci servir el ministeri siguin «homogenis» a tot Espanya. 

Notícies relacionades

Illa, en el ‘Telediario 2’ de TVE, va insistir que confia que Ayuso «revisi» el seu pla i segueixi les seves recomanacions, basades en criteris «científics» i no polítics. «S’ha d’actuar amb determinació i rapidesa», va apressar. ¿I si no succeeix, intervindrà el Govern? «Si no hi ha revisió, ja ho veurem», va respondre, sense indicar en cap cas quina fórmula concreta pot fer servir l’Executiu (el decret de nova normalitat, la llei de salut pública de 2011 o fins i tot l’estat d’alarma).

La porta a la presa del control està més que oberta. Tot i que si es produeix, s’acosta tempesta. Ruiz Escudero va apuntar que el Gabinet autonòmic no contempla aquesta via perquè no hi ha «criteris» per fer-ho. «No s’ha plantejat i aquesta via de la imposició seria difícil. Espero que [l’Executiu de Sánchez] no tingui ni la temptació de poder pensar-ho», va dir, i va negar que la comunitat estigui entaulant una «batalla ideològica». El conseller va afegir que «en cap moment» Illa li va traslladar el termini màxim per fer marxa enrere, o sigui que no apreciava la urgència que ell va transmetre als mitjans. Tot i que Sanitat intervingués Madrid, si el Govern d’Ayuso no col·labora, la decisió podria tenir dificultats d’aplicació, ja que la gestió assistencial continuaria estant en mans de la presidenta.