LA DIRIGENT POPULAR PROMET «ACATAR» LA NORMA
Ayuso recorrerà avui l'ordre de Sanitat i demanarà mesures cautelars
La presidenta té fins divendres a la nit per tancar la capital i unes altres nou ciutats de la regió. Aguado no comparteix anar als tribunals
Sanitat publica en el BOE les noves restriccions i avisa que, al marge de recursos, són d'obligat compliment per a totes les autonomies
El Govern va publicar a primera hora d’aquest dijous en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la resolució del Ministeri de Sanitat que decreta el tancament perimetral i redueix els horaris d’obertura dels bars i restaurants a la capital i nou municipis de Madrid per doblegar la corba de contagis de coronavirus. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, té fins divendres a la nit per aplicar les noves mesures que li van ser notificades a prop de la mitjanit d’aquest dimecres, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Però la presidenta, tot i que promet acatar les normes, recorrerà l’acord davant l’Audiència Nacional aquest mateix divendres.
Ayuso va assenyalar pel matí a l’Assemblea de Madrid que el seu Govern «per descomptat» que «acatarà» l’ordre però que anirà «als tribunals» a recórrer la norma «per defensar els interessos legítims dels madrilenys i que les mesures s’ajustin a la normativa, a la realitat i que siguin objectives i justes». «Aquesta Comunitat no està en rebel·lia, aquest Govern complirà les ordres de manera estricta perquè no som com els seus socis independentistes», va assenyalar en resposta al portaveu socialista, Ángel Gabilondo, en la sessió de control de l’Assemblea.
La presidenta va insistir a l’Assemblea que el seu pla per reduir els contagis, que consisteix a aprovar limitacions només a les àrees sanitàries més afectades i demanar ajuda al Govern per fer complir les quarantenes, està donant resultats, mentre que l’estratègia del Govern implicarà que els ciutadans «puguin estar mesos» amb els moviments restringits i que tornin les «cues de la fam» que, segons la seva opinió, impliquen els confinaments.
Fonts de la Comunitat de Madrid van aclarir que s’havia sol·licitat un informe a l’Advocacia General per determinar davant quin tribunal es presenta el recurs i si s’inclou o no la petició que se suspengui cautelarment la norma. De nit, passades les nou, i mentre el vicepresident Ignacio Aguado (Cs) concedia una entrevista al ‘Telediario 2’ i recalcava que no creia que la solució estigués en els tribunals, el Govern regional va deixar anar l’anunci: aquest divendres presentarà el recurs davant l’Audiència Nacional i demandarà l’adopció de mesures cautelars. Aguado va ser qui va tancar el preacord dimarts amb Sanitat, que amb prou feines unes hores després Ayuso va desfer.
La instància que haurà de resoldre la impugnació és, en efecte, l’Audiència Nacional. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va dictar un acte conegut aquest 1 d’octubre en què declara la competència de l’Audiència Nacional per al coneixement d’un recurs plantejat per una associació de consumidors contra un acord del CISNS del 16 de juliol del 2020 sobre actuacions coordinades davant la pandèmia del coronavirus, informa Ángeles Vázquez.
Per àmplia majoria
La proposta del Ministeri de Sanitat, que fixava tres indicadors bàsics per acordar els tancaments en poblacions de més de 100.000 habitants, va ser aprovada dimecres a la tarda pel CISNS «amb una àmplia majoria»: tretze vots a favor, una abstenció i cinc vots en contra, que han sigut de les comunitats de Madrid, Catalunya, Andalusia, Galícia, Múrcia i Ceuta. Només les deu poblacions principals de la regió madrilenya compleixen els requisits per aplicar les noves restriccions.
Aquest acord és d’obligat compliment, segons l’informe de l’Advocacia General de l’Estat que en l’ordre publicada al BOE al·ludeix a l’article 151 de la Llei 40/2015 de règim jurídic del sector públic, que regula aquesta qüestió per a totes les conferències sectorials (com el CISNS). La norma «assenyala que els acords obligaran totes les comunitats autònomes, tot i que hi votin en contra, si l’Estat exerceix competències de coordinació, com és el cas», recorda la Moncloa. Aquesta llei deroga tot allò que hi resulti incompatible, incloent-hi la regulació establerta a l’article 73 de la Llei 16/2003 de cohesió, que només preveu l’adopció d’acords per consens. Aquest dimecres, el conseller madrileny de Sanitat indicava que l’acord del CISNS no tenia «validesa jurídica», perquè no havia sigut adoptat per consens, com obliga el reglament de l’òrgan, norma de rang inferior a la llei 40/2015.
Ignacio Aguado, vicepresidente de la Comunidad de Madrid:
— Telediarios de TVE (@telediario_tve) 1 de octubre de 2020
"No creo que el mejor lugar para buscar soluciones a este drama sean los tribunales, prefiero sentarme en una mesa a hablar. Las sentencias pueden tardar semanas, y no tenemos semanas"
📺https://t.co/dc7py4qJlw pic.twitter.com/uIXJJrT5xh
Més lleu que al març
Els municipis afectats són els següents: Madrid capital, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla. La Comunitat de Madrid té de termini 48 hores per traslladar les mesures a la normativa autonòmica.
L’Advocacia assenyala que els acords del CISNS són vinculants, tot i que hi hagi vots en contra
El Govern ja ha llançat uns quants missatges per recalcar que les noves restriccions són obligatòries i entraran en vigor divendres a la nit, tret que l’Audiència en paralitzi l’aplicació. «Quan estem en un Estat de dret [Madrid] ha de complir, com totes [les autonomies], i ho haurien de fer sense més comentaris. També pot recórrer-ho. Saben que aquest acord té un peu de recursos, com el tenen tots en un Estat rigorós. Està en el seu perfecte dret de recórrer-ho, però també té l’obligació d’executar-lo», ha indicat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en declaracions als periodistes per un acte amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).
A més del requisit que hagin registrat una incidència de més de 500 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, aquests municipis tenen un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques superior al 10%, el segon indicador. També formen part d’una comunitat on l’ocupació de llits a l’uci per pacients Covid és superior al 35%, el tercer.
Aquestes restriccions són més lleus que el ferri confinament imposat a tots els espanyols entre els mesos de març i juny i que va permetre controlar la primera onada de la pandèmia.
Treballar sí, passeig, no
Notícies relacionadesDes de dilluns de la setmana passada més d’un milió de persones a les zones més afectades de Madrid, entre les quals diversos barris humils del sud de la capital, ja es troben sota restriccions a la mobilitat.
No poden sortir del seu veïnat llevat que sigui de primera necessitat. En canvi poden circular lliurement dins del seu barri, on els parcs, això sí, estan tancats i els bars i restaurants van veure reduït el seu aforament. En els últims dies, diverses manifestacions han congregat centenars de persones per protestar per aquest confinament parcial.
Salvador Illa Comunitat de Madrid Govern Pedro Sánchez Confinament Coronavirus Isabel Díaz Ayuso Ángel Gabilondo Ministeri de Sanitat
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín