Pressupostos
L'IDIS s'oposa al fet que es gravi amb l'IVA la sanitat privada
Crida urgent a reconsiderar una mesura de l'esborrany dels Pressupostos que prepara el Govern central
resonancia-magntica
L’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (Fundació IDIS) ha instat el Govern central a reconsiderar la proposta recollida en el seu esborrany de Pressupostos de gravar amb IVA l’activitat sanitària privada a l’entendre que «suposa un atac contra un sector generador de riquesa i que posa en perill el sistema sanitari global», pel probable transvasament al sector sanitari públic de milers d’assegurats que paguen una doble cobertura, i de centenars de milers de consultes, proves i intervencions que ara aquestes persones realitzen en la sanitat privada.
La Fundació IDIS és una entitat sense ànim de lucre que fomenta i desenvolupa totes les iniciatives que des de la sanitat privada estiguin encaminades a la consecució d’un òptim nivell assistencial i sanitari de tots els sectors de la població.
La Fundació IDIS també apunta que l’eliminació dels beneficis fiscals de la sanitat privada «va en contra dels criteris establerts per la Unió Europea», que contempla aquesta exempció, i alerta que tot i que aquesta mesura d’entrada augmentaria la recaptació de les administracions públiques, generaria costos superiors a aquests ingressos a l’haver de finançar el sistema nacional de salut una part dels serveis que ara assumeix la sanitat privada, amb la qual cosa el resultat seria negatiu per a les arques públiques. Això seria conseqüència del transvasament de pacients que hi hauria des del sistema privat a l’obligar a suportar un impost afegit al preu del servei sanitari o a l’import de la prima de l’assegurança.
L’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat denuncia, en aquest sentit, que el plantejament « ataca indiscriminadament un sector que ocupa a Espanya 269.515 professionals, que està exercint un paper imprescindible durant la crisi de Covid-19 gràcies als seus recursos (458 hospitals amb 51.212 llits) i que genera riquesa». Així, apunta que la despesa sanitària privada representa el 29,5% de la despesa sanitària total i suposa el 3,3% del PIB (aquesta xifra inclou la despesa destinada a concerts que és del 0,7%). «Aquesta col·laboració, sempre necessària, ha sigut clau en moments com la pandèmia, un fet que, a més, ha sigut àmpliament reconegut per la població», apunten en un comunicat.
8,7 milions de persones tenen una assegurança privada complementària a Espanya, cosa que implica un estalvi estimat mínim de 5.000 milions d’euros per al sistema públic que podria sobrepassar els 11.000 milions en el cas d’un ús intensiu dels serveis aportats per la sanitat privada. D’altra banda, el sector privat porta a terme el 30,5% de les intervencions quirúrgiques (1,6 milions) de les intervencions quirúrgiques, registra el 23,5% (1,3 milions) de les altes i dels ingressos i atén el 24,5% (7,3 milions de les urgències) a tot el territori nacional. «Una mesura com aquesta tindria un impacte molt rellevant de sobrecàrrega assistencial i pressió financera al sistema», assenyala la Fundació IDIS
. D’altra banda, implicaria un gran impacte en el sector hospitalari privat i podria veure’s compromesa la seva viabilitat amb el desequilibri que això suposaria per al sistema sanitari públic i per al sistema en el seu conjunt. Una dada a tenir molt en compte especialment en situacions de crisi sanitària i d’increment constant i sostingut de les llistes d’espera quirúrgic, de proves diagnòstiques, de consulta especialitzada i atenció primària que es troben ja en xifres inadmissibles atès el recreixement motivat per la pandèmia pel SARS-CoV-2 (Covid-19).
Notícies relacionades
La col·laboració entre sector públic i privat en sanitat és indispensable per a la supervivència dels dos sectors, així com per a la sostenibilitat i la solvència del sistema de salut en general. Les conseqüències que el sector sanitari privat redueixi la seva activitat a causa de mesures com l’esmentada, es donarien tant en l’àmbit econòmic (caldria destinar més recursos a la sanitat pública, perjudicant així la seva sostenibilitat, però, a més, l’economia perdria aportació d’un dels seus grans contribuents) i en l’àmbit assistencial, en què el SNS hauria de fer front a una sobrecàrrega molt important reduint-se així, com ja s’ha dit, l’accessibilitat
El Patronat de la Fundació IDIS està integrat per 27 grups implicats en la sanitat privada del nostre país: Analiza, Asisa, Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), Axa, Caser, Seguros Catalana Occidente, Divina Pastora Seguros , DKV, Farmaindustria, FENIN, Fresenius Medical Care, GenesisCare, Grup IHP Pediatria, HM Hospitals, Hospital Perpetuo Socorro, Hospitals Catòlics de Madrid, Hospitals San Roque, Hospiten, IMQ, MAPFRE, Ordre Hospitalària Sant Joan de Déu-Província Bètica, Quirónsalud, Recues, Ribera Salut, Sanitas, SegurCaixa Adeslas i Vithas.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia