BROTS A CATALUNYA
Salut confina 200 universitaris després d'haver registrat 60 positius en una residència de la UB
«M'esperen dues setmanes d'horror», diu un estudiant tancat en una habitació de 10 metres quadrats
El centre va registrar 60 positius en menys d'una setmana, però cap té febre
zentauroepp55379727 soc201012135831 /
«Ens hem convertit en un tallafoc del coronavirus», sentencia Montse Lavado, la directora del col·legi major Penyafort-Montserrat, un centre residencial de la Universitat de Barcelona on viuen 300 estudiants. Després d’haver registrat un brot del virus, que ja acumula més de 60 alumnes positius, la Generalitat ha optat per clausurar el centre i ordenar el confinament de tots els alumnes. 200 estan tancats a les habitacions de la residència des de dissabte i 150 més ho han fet als seus domicilis, ja que el brot els ha agafat a casa pel pont del Pilar.
«M’estic preparant per a dues setmanes d’horror», diu el Marc, un estudiant de primer curs de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Barcelona que viu a la residència Penyafort-Monserrat des que va començar el curs universitari. El noi resideix en una habitació de 10 metres quadrats, sense lavabo propi. «Necessito poder caminar una mica, utilitzar espais comuns... això em sembla molt inviable. No soc ningú per dir que això no és el correcte, però potser s’haurien pogut trobar altres mecanismes. Mai he estat tant temps en un lloc tan petit», afegeix aquest estudiant.
Els primers indicis del brot es van detectar el dilluns 5 d’octubre, quan una de les estudiants de la residència va començar a trobar-se malament. Dimarts a la nit va saber que era positiva de coronavirus i en pocs dies, després del rastreig dels contactes de la noia, el diagnòstic es va anar escampant per les habitacions del centre. «Divendres ja teníem 50 positius, i dissabte, 60. Llavors va ser quan l’Agència Catalana de Salut pública ens va ordenar que havíem de confinar tots els estudiants», diu Lavado. Ella inclosa s’ha tancat al centre amb els 200 alumnes, tot i que de moment ningú ha tingut febre.
La Laura, estudiant d’economia, és una de les noies que ha estat en contacte amb persones que han sigut infectades. «Divendres no vaig voler tornar a casa amb la meva família, a Lleida, perquè temia poder infectar els meus pares i els meus avis», diu. «La part bona és que jo estic tancada en una habitació doble amb una de les meves millors amigues i l’espai és prou ampli i ens avenim», prossegueix.
Sense roba neta
Notícies relacionades«Fa dues setmanes que no rentava la roba i ara em trobo que no puc baixar a la bugaderia per evitar contactes; aquest és el principal problema a què ens enfrontem», explica la Laura. En el seu cas, igual que el Marc, han aconseguit que els seus familiars els enviïn roba neta des de casa. «Hi ha molts companys que estan bastant pitjor i no tenen res de roba neta», adverteix la noia. De menjar, en canvi, van sobrats. El servei de menjador s’ha reorganitzat al complet i cada dia entreguen tres àpats a les portes de totes les habitacions.
Tampoc hi ha excessiu problema per seguir les classes de la universitat. Molts ja feien un gran nombre de les classes de manera telemàtica. A d’altres ja els han assegurat filmacions en ‘streaming’ de les lliçons, mentre esperen el veredicte de les autoritats sanitàries per implantar les classes virtuals almenys durant 15 dies. En realitat, el centre ja estava preparat per a una cosa així. «El confinament ja ens va agafar amb molts alumnes dins, no és la primera vegada que ens confinem aquí», explica la directora. A la Laura tampoc la sorprèn que això pogués passar. «Tot i que no m’ho esperava tan aviat», assevera.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín