EN VIGOR A PARTIR DE DIJOUS A LA NIT

El Govern, en defensa de les restriccions: «O ens hi anticipem o anem al confinament»

Catalunya tanca bars i restaurants durant 15 dies, limita l'aforament de comerç i gimnasos i clausura fires

Els experts sanitaris avalen les mesures i creuen molt probable que s'allarguin més enllà de dues setmanes

Comercios con rótulos en inglés, en le centro de Barcelona.

Comercios con rótulos en inglés, en le centro de Barcelona. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

O noves mesures més dràstiques o un altre confinament domiciliari. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha ventat aquest dimecres l’espantall d’una segona quarantena total per explicar les noves restriccions aprovades pel Govern i que tenen en el sector de la restauració un dels seus principals damnificats, com ha avançat EL PERIÓDICO. Des de dijous a la nit i durant 15 dies, els bars i els restaurants es mantindran tancats i només podran treballar per oferir menjar a domicili. A més, els comerços, el sector cultural i els gimnasos veuran reduït el seu aforament encara més.

«O ens anticipem a aquesta segona onada de la Covid-19 o caldrà tornar al confinament total de la població. Amb les conseqüències, a tots els nivells, que això té», ha alertat Aragonès en una roda de premsa conjunta amb els consellers de Presidència, Salut i Interior. L’objecte últim de les mesures, qualificades pel mateix Executiu de «dràstiques», és disminuir la mobilitat de la ciutadania i, també, evitar els contactes socials esporàdics.

Per socórrer el sector hoteler, Aragonès ha anunciat un fons de 40 milions en ajudes directes més una línia d’avals per facilitar la liquiditat a curt termini. A més, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha al·ludit a la claúsula ‘rebus sic stantibus’, que permet la introducció del concepte de canvi imprevist de les condicions en els contractes d’arrendament dels locals. Segons el Govern, la presa d’aquestes mesures, per un termini de 15 dies, permetrà afrontar amb optimisme la campanya nadalenca i hivernal.

També el comerç patirà una disminució de l’aforament fins al 30% i, en el sector cultural, els cines i els teatres només podran acollir la meitat del públic previst, amb seient assignat i amb l’obligatorietat d’acabar l’espectacle a les 23 hores. El mateix que els serveis religiosos.

La competició esportiva no professional també queda en ‘stand by’ aquest període de dues setmanes, però, no, els entrenaments. «Que quedi clar que l’activitat esportiva és segura», ha exposat Budó. Amb tot, l’aforament dels gimnasos es limitarà a la meitat.

A més, les noves restriccions que ha aprovat el Govern inclouen, també, la suspensió de  fires, congressos i convencionstancar parcs i jardins a les 20.00 hores . Així mateix, també es tanca l’activitat en sales de jocs i casinos, a més de la petició a les universitats de classes virtuals durant 15 dies.

Augment de casos

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha detallat que l’escalada en les restriccions es deu a l’augment de casos setmanals registrats aquest mes d’octubre. D’una setmana a l’altra s’ha passat de 7.000 a 12.000, un 60% més. I el que és més preocupant, el percentatge de positius en els tests PCR que s’han realitzat va en augment, senyal que el virus s’està estenent a més velocitat. Un creixement que, segons la titular de Salut, s’està deixant notar, de nou, a les residències de la tercera edat, que estan experimentant un augment de contagis.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha asseverat que la policia exercirà un paper més dissuasiu que recaptatori, tot i que ha deixat la porta oberta a multes de 300 euros, fins a 6.000 en cas de multireincidència, per exemple, per organitzar un sopar «entre dues bombolles familiars que no conviuen habitualment».

Restriccions «necessàries»

Els experts sanitaris avalen les mesures aprovades aquest dimecres pel Govern. «Em sembla bé el tancament de bars i restaurants, perquè la situació està empitjorant a marxes forçades», explica el Cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada. «Són uns dels espais on més es transmet el virus. Allà hi ha la gent sense mascareta parlant i rient: és el lloc ideal per transmetre», adverteix. Horcajada diu que és conscient que tancar aquests espais és una «mesura molt dràstica».

També es mostra a favor de tancar tots aquells llocs tancats i difícils de ventilar on hi ha persones a prop les unes de les altres, com per exemple, les biblioteques. «Les mesures aprovades avui són necessàries. Anàvem camí de posar-nos com Madrid. Sense aquestes mesures, podria produir-se un tsunami de casos: els números apunten a això», diu.

Els bars i restaurants són els llocs «ideals» per transmetre el virus, adverteixen els infectòlegs

Notícies relacionades

El mateix opina el Cap de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron, Benito Almirante. «El tancament de bars i restaurants és una mesura que s’està prenent a molts països d’Europa, com ara França, Holanda i Anglaterra. En aquests espais és molt difícil mantenir la distància. Així que em sembla una decisió conforme a com està Catalunya ara mateix», diu. 

Almirante creu molt possible que aquestes restriccions, dirigides a «reduir la interacció social», s’allarguin més enllà dels 14 dies estipulats. «Són mesures que aplanaran la corba, però no l’abaixaran, que és el que s’ha d’aconseguir. Per a això, la taxa d’incidència ha de ser de 200 contagis per cada 100.000 habitants», conclou.