Ple
Illa avisa que la situació a Madrid és «fràgil» i insisteix a baixar fins a 100 casos la incidència
El ministre «confia» que es pugui «estabilitzar» la situació i que no s'hagi de prorrogar l'estat d'alarma
El PP insisteix a aixecar la mesura excepcional, l'informe tècnic que es va utilitzar i demana la dimissió del titular de Sanitat
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha justificat aquest dijous la necessitat d’aplicar a la Comunitat de Madrid l’estat d’alarma amb l’argument que la situació a la regió és «molt preocupant, molt inestable i molt fràgil» i, per tant, no es pot «baixar la guàrdia». Si bé, ha ratificat que «confia» que es pugui «estabilitzar» la situació en els 15 dies que dura la mesura excepcional (més les jornades prèvies en què es van aplicar les mesures de confinament a través d’una ordre del Govern regional) i que no s’hagi de prorrogar l’alarma.
No obstant, el ministre ha avisat al Govern regional, que demana retirar l’estat d’alarma, que «l’objectiu és sortir de la situació d’emergència, no només de l’alarma». Per a això, ha insistit que «la perspectiva de tots no ha de ser baixar la incidència de 500 casos» per 100.000 habitants, un dels tres criteris adoptats per aplicar el precepte constitucional que permet la restricció de moviments, sinó que l’objectiu ha de ser que la propagació es redueixi fins «al voltant dels 100 casos positius».
«Només així podrem parlar de doblegar la corba», ha assenyalat, abans de remarcar que la mitjana a Madrid «quadruplica» l’escenari d’alt risc marcat pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC). Illa ha argumentat, a més, que la resta d’autonomies estan actuant amb «contundència», com Catalunya al tancar els bars, i a la UE s’estan adoptant «mesures dràstiques».
Aquests arguments no han convençut el PP, que ha tornat a exigir que s’aixequi l’estat d’alarma. Amb un to molt dur, la portaveu del grup popular, Cuca Gamarra, ha exigit al ministre que ensenyi als diputats avui mateix l’informe tècnic que avala la mesura d’excepció decretada pel Govern central a la ciutat de Madrid i vuit municipis més de la comunitat. «Va ser una decisió perpetrada sense cap tipus de diàleg, trepitjant els límits de l’estat autonòmic», ha afirmat la diputada popular, que ha demanat al titular de Sanitat que dimiteixi després de la seva «nefasta» gestió de la pandèmia. «Ha sigut una mesura arbitrària, autoritària i abusiva», ha continuat.
Vox també ha demanat la marxa d’Illa i li ha reclamat que no decreti confinaments i pensi en solucions del «segle XXI» i no del «segle XVI». El diputat ultra Juan Luis Steegmann, metge de professió, considera que el ministre de Sanitat ha provat l’«ambrosia dels dictadors» i per això ha decretat l’estat d’alarma. Steegmann li ha demanat que «deixi d’assessorar el tirà» i que presenti la seva dimissió.
Per la seva banda, el portaveu d’Unides Podem, Rafael Mayoral, ha assenyalat que el problema per superar la pandèmia a la Comunitat de Madrid és la situació estructural del sistema sanitari i ha demanat que es treballi per acabar amb la precarietat dels professionals sanitaris. En la mateixa línia, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha lamentat l’estat de la Sanitat madrilenya i ha criticat que el Govern hagi actuat «tard» davant la «irresponsabilitat fanàtica» de Díaz Ayuso.
«Els teloners de Vox»
En el torn de rèplica, Illa ha començat dient que no entraria en les «provocacions» de Gamarra tot i que ha censurat el seu to. L’ha acusat que el «senyor Casado» parlés a través d’ella. «Si parla com Vox, pensa com Vox, s’explica com Vox i té el seu mateix estil, no s’estranyi que tots els espanyols pensem que és com Vox», li ha etzibat. El ministre ha lamentat que tant el PP com Vox no hagin donat «ni un sol argument sanitari» i que els dos partits s’hagin col·locat al «bloc dels negacionistes» de la pandèmia. «Vostès [li ha dit als diputats del PP] només són els teloners de la moció de Vox», ha continuat amb referència a la moció de censura que es debatrà la setmana que ve a la Cambra baixa. «Intentaran confondre els espanyols en el terreny sanitari, però no ho aconseguiran, no convenceran i no guanyaran. Aquesta vegada no», ha aventurat.
En la rèplica, Gamarra ha iniciat la seva intervenció rebutjant el comentari sobre Casado. «A mi cap home em diu ni m’escriu el que he de dir», ha etzibat. I ha lamentat que Illa no hagi mostrat ni un sol informe amb els criteris tècnics que van avalar la decisió de decretar l’alarma.
La resposta de la Comunitat de Madrid
El Govern manté que cal baixar la incidència a la Comunitat de Madrid a uns 100 casos positius per 100.000 habitants des de dimarts, quan en la reunió del Grup Covid-19, integrada per l’Executiu central i l’autonòmic, va traslladar aquest objectiu a l’equip d’Isabel Díaz Ayuso davant la necessitat de tenir «marge de reacció en cas de repunt».
Per a això, es pot retirar l’estat d’alarma i renovar les mesures restrictives sense aquest instrument, si l’administració regional decideix col·laborar. El vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado, va assenyalar dimecres que la Conselleria de Sanitat està treballant en una nova ordre a aplicar quan decaigui l’alarma, en què es limitaran els moviments en àrees bàsiques de salut o districtes amb més incidència, tot i que no es va tancar a adoptar un altre tipus de mesures. Si bé, Aguado, que pertany a Ciutadans, és més procliu a les restriccions que Ayuso o el seu conseller de Sanitat.
Illa compareix aquest dijous en el Ple del Congrés per informar de la decisió del Govern de declarar l’estat d’alarma a la ciutat de Madrid i en vuit municipis de la regió per mirar de frenar l’expansió del coronavirus.
Sense votació
Notícies relacionadesEs tracta d’una compareixença informativa però sense votació, ja que el Congrés només s’ha de pronunciar en el cas d’una eventual pròrroga de l’estat d’alarma si es considera necessària més enllà dels 15 dies per als quals ha sigut inicialment declarat.
El mes de març, quan es va declarar l’estat d’alarma derivat del coronavirus, va ser el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, qui va informar el Congrés dels seus detalls i va fer el mateix amb les diferents pròrrogues sol·licitades. Però en aquesta ocasió, el Govern ha delegat aquesta responsabilitat en el titular de Sanitat, perquè ell participa avui en el Consell europeu, a Brussel·les. A aquesta ciutat s’ha desplaçat també Pablo Casado, per participar en la reunió del Partit Popular Europeu, motiu pel qual no ha assistit tampoc al ple.
Salvador Illa Comunitat de Madrid Pablo Casado Íñigo Errejón Congrés PP - Partit Popular Pedro Sánchez Estat d'alarma a Espanya Coronavirus Más País Vox
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"