DAVANT L'AFLUÈNCIA DE VISITANTS

Els municipis del Montseny reforçaran la vigilància per evitar massificacions

Des d'aquest cap de setmana hi haurà més vigilància a les zones més conflictives i es farà una campanya de civisme a les xarxes socials

El massís ha experimentat un increment de visitants de Barcelona i la seva àrea metropolitana després del desconfinament

zentauroepp55442008 montseny201016132751

zentauroepp55442008 montseny201016132751

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Més seguretatinformació i, a mitjà termini, «potser» restringir l’accés al Parc Natural del Montseny. Aquestes són les noves estratègies dels alcaldes del Montseny i la Diputació de Barcelona per frenar la massificació a la muntanya. Una massificació que, segons el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, «preocupa molt els alcaldes», perquè «augmenta cada cap de setmana, igual que la falta de civisme», descriu.

I és que el passat pont del Pilar ha deixat unes esperpèntiques imatges de vehicles mal aparcats que impedien una circulació fluida, residus i escombraries fora dels punts habilitats, intromissions en zones privades i fins i tot danys a ramats d’ovelles per atacs de gossos sense corretja. «Si a la ciutat tenim normes, al medi natural, també», sentencia Tarín en declaracions per a EL PERIÓDICO.

Per tot això, a partir d’aquest cap de setmana la Diputació de Barcelona incrementarà la vigilància al parc natural amb més presència de guardes rurals i informadors a les zones més conflictives. També es portarà a terme una campanya de comunicació a les xarxes socials amb bones pràctiques per a l’ús i gaudi del medi natural amb respecte i civisme. 

Així, el pla inclou la contractació de sis nous informadors i l’ampliació de la jornada dels vigilants  del parc. També s’instal·laran comptadors de vehicles als accessos al parc i  es tancarà l’accés a l’aparcament del pla de la Calma per reduir l’arribada de visitants. L’objectiu no és sancionar, assenyalen els alcaldes, sinó evitar col·lapses i recordar als visitants que estan en un entorn que s’ha de respectar.

Un Agent Rural dona indicacions a un grup de persones al Parc Natural del Montseny / diputació de barcelona

Pla de mobilitat

Com a mesura a mitjà termini, la diputació està estudiant amb els municipis un pla de mobilitat que podria regular l’accés a algunes zones del parc per controlar la massificació. «Serà un procés participatiu que comptarà amb tots els agents socials del territori», explica Tarín, que també admet que si s’arribessin a aplicar mesures restrictives, haurien d’aconseguir el menor perjudici a l’activitat econòmica de la zona.

Així mateix, Tarín ha apuntat que una altra de les mesures a curt termini en la qual estan treballant és la millora de la coordinació amb els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, ja que els guardes del parc no poden multar i aquests cossos són les autoritats competents per sancionar les infraccions de trànsit i al medi natural.

‘Boom’ de visitants

Notícies relacionades

El Parc Natural del Montseny ha experimentat un fort increment de l’afluència des del desconfinament. La població barcelonina i la seva àrea metropolitana busca el contacte amb la natura, i tant les autoritats locals com els gestors del parc temen, com ja va passar durant el pont del Pilar, que les aglomeracions encara creixin més durant la tardor, ja que tradicionalment és l’època de l’any amb més concurrència de visitants a causa del bon clima i la temporada de bolets.

La massificació de visitants també ha comportat un augment d’atacs de gossos a ramats. L’Ajuntament del Brull (Osona) ha denunciat que a la zona de Collformic hi ha hagut tres ovelles de dos ramats diferents que han patit ferides per l’atac de gossos. Un fet que no és aïllat, segons diuen. Per això recorden que hi ha una norma que obliga a passejar els gossos amb corretja en zones de pastura per no interferir amb aquesta activitat.