davant l'auge de la pandèmia

El Govern central estudia aplicar el toc de queda a tot Espanya

Illa precisa que seria necessari l'estat d'alarma, sempre que tingués recolzaments al Congrés per ser prorrogada i Sánchez adverteix: ho ha de demanar Ayuso abans

La proposta ha sigut llançada per la Comunitat de Madrid i Catalunya o València admeten que també la tenen sobre la taula

toque-de-queda / periodico

7
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Salvador Illa estudiarà amb les autonomies la possibilitat de declarar el toc de queda nocturn a tot Espanya després que l’hagi proposat el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero. El ministre de Sanitat va posar, no obstant, una condició: a l’haver de ser decretat a través d’un estat d’alarma hauria de tenir garantida l’aprovació de la pròrroga pel Congrés dels Diputats en cas d’haver de durar més de 15 dies. Catalunya, Castella i Lleó, Navarra i València han reconegut que és també una mesura que tenen sobre la taula.  

Per a l’Executiu el toc de queda implica l’estat d’alarma sí o sí, ja que obliga els ciutadans a mantenir-se a casa en una determinada franja horària, que Madrid proposa que sigui des de la mitjanit fins a les 6 hores de la matinada. I com a condició prèvia per decretar-lo, Illa vol assegurar-se el recolzament del PP, que tant va criticar l’estat d’alarma els mesos de maig i juny. «És important saber si el PP estaria disposat a donar recolzament a això. Si es prengués seria molt important saber la posició política del PP», va advertir el ministre.

Reunió dijous

«El toc de queda s’està aplicant en altres països europeus, alguns amb més incidència que Espanya, altres amb menys, en parlarem amb les autonomies», va assenyalar el ministre. El primer fòrum en el qual podria resoldre’s la qüestió és el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) que tindrà lloc aquest dijous. 

Tot i que Escudero també va proposar que la mesura es faci extensiva a tot Espanya, el ministre va deixar obertes totes la possibilitats. Podria declarar-se només als territoris que ho demanessin o a tot Espanya si hi ha una àmplia majoria que ho plantegi, van confirmar fonts de Sanitat. És a dir, que podria declarar-se una alarma generalitzada en (gairebé) tot el país per segona vegada des de juny. 

Catalunya podria demanar el toc de queda o també el confinament perimetral. Les dues mesures es posaran sobre la taula si es comprova que les actuals restriccions (tancament de bars i la disminució de l’aforament de comerços), són insuficients quan acabi la seva vigència de 14 dies, segons va apuntar la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

   Sánchez garanteix el seu recolzament si les comunitats demanen el toc de queda: «El primer que hem de saber és si Madrid el demana» 

Contradiccions

El cas de Madrid porta camí de convertir-se en un altre culebró. Escudero va anunciar a primera hora del matí que estudiaven demanar el toc de queda, però el conseller de Justícia i Interior el va corregir hores després. «El toc de queda permetria establir en certes hores el que tots coneixem, que no hi hagi mobilitat [...]. És veritat que per a això s’ha de tenir cobertura legal, que no té la Comunitat de Madrid, hauria de ser una decisió del Govern, que s’apliqués a tot Espanya», va dir el titular de Sanitat.

El conseller de Sanitat divergeix del de Justícia, que parla més de toc de queda econòmic

El titular de Justícia, Enrique López, més pròxim a la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, va assenyalar en canvi que no volen un toc de queda sota estat d’excepció sinó que proposarien que es limiti l’activitat econòmica des d’una hora determinada perquè els ciutadans només puguin passejar o anar-se’n a casa. O sigui que bars i comerços tanquin a mitjanit. L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va vorejar l’esperpent al culpar el Govern de Pedro Sánchez de «llançar un altre globus sonda» amb el toc de queda, quan qui primer va parlar de toc de queda va ser el conseller de Sanitat d’Ayuso. Fonts pròximes a Ayuso van indicar a EL PERIÓDICO que la cap de l’Executiu avala l’aposta de López: confinar per zones bàsiques i de matinada per evitar ‘botellons’ i festes privades. 

Advertència de Sánchez 

Davant aquest panorama, Pedro Sánchez, des de Roma, va advertir que abans de prendre cap decisió respecte a Madrid, primer s’ha de moure l’Executiu de Díaz Ayuso i demanar-ho oficialment. «El primer i més important és saber exactament si la comunitat oficialment ens està demanant el toc de queda o no. Fins ara el que sabem és que hi ha hagut declaracions del conseller de Sanitat», va assenyalar el president.

«El primer és saber exactament si la comunitat oficialment ens està demanant el toc de queda o no»

Pedro Sánchez

President del Govern

La reunió que van mantenir la tarda d’aquest dimarts les dues administracions en el marc del Grup Covid-19 no va servir oficialment per aclarir quina serà l’opció de la comunitat madrilenya. Al seu acabament, el Ministeri de Sanitat va informar que «els dos equips han constatat que queda molt recorregut per fer per doblegar la corba i que per davant venen setmanes dures». «En els pròxims dies es convocaran fòrums tècnics en els quals es continuaran reunint el Govern i la CAM amb l’objectiu comú de fer front a la Covid-19», afegia el comunicat. Ruiz Escudero no havia defensat la implantació del toc de queda. 

20201020 520084 ruizescuderoepmo3 1 1 / periodico

La incidència més gran

Darrere del debat del toc de queda batega la realitat d’una pandèmia que torna a repuntar a Espanya amb 13.873 nous positius i un total des de l’inici de la pandèmia de 988.322. A un pas d’arribar al milió de casos.

En la reunió del Grup Covid no s’aclareix quina és la petició de l’Executiu d’Ayuso

La incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants ha arribat al seu màxim en el conjunt d’Espanya, amb 322 casos, amb algunes comunitats disparades, com Navarra, que ha superat el miler (1.002,73), i Aragó (542,94) i la Rioja (549,56) per sobre dels 500. Catalunya (374,22) ocupa el sisè lloc en aquest rànquing de les comunitats en pitjor situació. Madrid continua donant números alts: 431,94. La xifra de morts cada dia és més alta i es va acostant al màxim registrat en la segona onada, amb 218.

A tot Espanya

El toc de queda, va dir Ruiz Escudero, «no seria d’aplicació només a la Comunitat de Madrid sinó a tot Espanya, per això és una decisió del Govern, però qualsevol opció que impliqui restriccions de mobilitat cal estudiar-la». El conseller va explicar que encara no han exposat la seva proposta a la resta d’autonomies, ja que han començat a estudiar-ho ara, després de la petició dilluns dels col·legis professionals.   

Es tracta de la primera vegada que la Comunitat de Madrid es mostra disposada a sol·licitar que durant determinades hores els ciutadans no surtin de casa seva tret de per motius justificats, que és el més semblant al confinament domiciliari que hi va haver en la primera onada, tot i que només fos a la nit. Fins ara, l’Executiu capitanejat per Ayuso ha defensat amb dents i ungles que els confinaments selectius i per àrees sanitàries han donat resultats a la Comunitat de Madrid i que estan aconseguint abaixar la incidència. Per això, va recórrer la decisió de Sanitat d’imposar limitacions més àmplies, en l’àmbit municipal.

El pla de Sanitat

Illa va precisar que el toc de queda només es podria instrumentar a través de l’alarma, no amb la legislació ordinària, i aquest «es pot adoptar en una part del territori o en tot». Però en tot moment va insistir que no hi ha «presa cap decisió» sobre la seva implantació, ni sobre la franja horària.  

Notícies relacionades

Illa també va confirmar que el Govern no buscarà una pròrroga de l’estat d’alarma a Madrid. Falten quatre dies perquè decaigui –passarà el dissabte 24, a les 16.48 hores– i l’Executiu d’ Ayuso encara no ha precisat què farà una vegada que finalitzi aquesta mesura excepcional. En la reunió posterior del Grup Covid-19 de la tarda, Govern i Executiu autonòmic es van asseure per parlar-ne, però fonts del ministeri (i també de Cs Madrid, partit al qual pertany el vicepresident regional, Ignacio Aguado) van recalcar que no va quedar «clar encara» si l’Executiu autonòmic demanarà o no el toc de queda.

No hi haurà pròrroga de l’alarma actual, que decau dissabte a prop de les 17 hores

En la reunió del Consell Interterritorial de dijous, Sanitat vol aprovar també una actualització del Pla de Resposta Precoç amb indicadors i mesures comunes a aplicar a tot Espanya. Aquest pla contempla que les autonomies o municipis amb risc extrem, entre les quals se situaria la Comunitat de Madrid, haurien «de limitar la mobilitat de les persones» o aprovar «tancaments perimetrals o altres restriccions de moviments». La qüestió del toc de queda podria incloure’s també en el pla. Sánchez va demanar també esperar a aquesta cita de dijous, per a la qual espera que qualli l’«acord».